• субота

    5 жовтня, 2024

  • 17.5°
    Похмуро

    Миколаїв

  • 5 жовтня , 2024 жовтня

  • Миколаїв • 17.5° Похмуро

У Миколаєві співробітник ДБР повернув порушникам більше $1,2 млн, які намагалися незаконно вивезти з країни

У Миколаєві старший слідчий Територіального управління Державного бюро розслідування незаконно повернув порушникам більше 1,2 мільйона доларів, які ті незаконно вивозили з України.

Про це повідомили у Національному антикорупційному бюро України.

Слідство встановило, що у березні 2022 року на одному з пунктів пропуску в Одеській області співробітники Одеської митниці та Держприкордонслужби виявили у громадянина 716 тисяч доларів США, які той намагався незаконно перевезти до ЄС, приховуючи цей факт від митників.

— Під час складання працівниками митниці протоколу про порушення правил, що передбачає безальтернативне вилучення грошових коштів, до пункту пропуску прибув старший слідчий ДБР. Він втрутився в процес та без жодних законних підстав вилучив 716 тисяч доларів США. Згодом підозрюваний посадовець незаконно повернув громадянину вилучені гроші, які були предметом справи про адмінправопорушення та перебували у розпорядженні митних органів, — йдеться у повідомленні.

Наприкінці липня суд визнав громадянина винним у порушенні митних правил, яке передбачене ч. 1 ст. 483 Митного кодексу України, та наклав штраф у майже 21 мільйон гривень з конфіскацією в дохід держави вилучених 716 тисяч доларів США. Згодом це рішення підтвердила й апеляція.

— Однак виконати судове рішення про звернення в дохід держави 716 тисяч доларів США стало неможливим, оскільки вилучені гроші вже повернули громадянину, — зазначили в НАБУ.

Під час розслідування злочину встановлено, що такий випадок був непоодинокий. У квітні 2022 року за аналогічних обставин підозрюваний слідчий ДБР безпідставно вилучив 541 тисячу доларів США, які були згодом незаконно повернуті громадянину. Наприкінці вересня 2022 року суд визнав громадянина винним у порушенні митних правил, та наклав штраф у майже 16 мільйонів гривень з конфіскацією в дохід держави вилучених 541 тисяч долврів США, рішення суду вступило в законну силу. Однак виконати судове рішення, як і попереднє, теж стало неможливим.

На початку лютого посадовцю повідомлено про нову підозру за ч. 2 ст. 343, ч. 2 ст. 364 КК України.

Нагадаємо, що вдень 1 лютого Кабінет міністрів звільнив керівника Державної митної служби та двох його заступників.

Читайте також: