• понеділок

    7 жовтня, 2024

  • 18.6°
    Гроза

    Миколаїв

  • 7 жовтня , 2024 жовтня

  • Миколаїв • 18.6° Гроза

Колишня резиденція Януковича «Межигір’я» отримає статус парку-пам'ятки

Колишня резиденція президента-утікача Віктора Януковича «Межигір’я» має отримати статус пам'ятки садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення.

Про це повідомив міністр уряду Олег Немчінов.

За його словами, роботи щодо статусу резиденції велися ще з кінця 2021 року. Початок повномасштабної війни зупинив цей процес.

— Ми активно працювали над вирішенням комплексу проблем, оскільки є і рішення судів щодо частини об'єктів цього комплексу, документи, які були віднайдені в кримінальних справах, коли вони передавалися під час утворення Спеціальної антикорупційної прокуратури тощо, — розповів Олег Немчінов.

У травні за дорученням прем'єр-міністра створили робочу групу, одним із напрацювань якої став дозвіл Кабміну на створення такої пам'ятки. Уже створили проєкт указу президента, який зараз опрацьовується в Офісі президента.

Згідно з законодавством, відповідатиме за діяльність парку пам'ятки Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів. Можливо, у майбутньому діяльність таких парків координуватиме спеціальна агенція, сказав Немчінов.

Він додав, що на території резиденції є багато об'єктів, які становлять інтерес для безпекової складової в умовах воєнного стану.

— Ці території будуть управлятися відповідними структурами. Усе решта, зокрема загальновідому хонку, зоопарк тощо, передадуть в управління адміністрації, буде сформований офіційний штат, — сказав Олег Немчінов.

А втім, зміна статусу не завадить українцям відвідувати «Межигір'я», як і більшість інших парків, для відпочинку.

Нагадаємо, в червні 2014 року Господарський суд Київської області повернув у державну власність 135 га землі, на яких розташована резиденція «Межигір'я».

Читайте також: