• понеділок

    7 жовтня, 2024

  • 18.1°
    Мінлива хмарність

    Миколаїв

  • 7 жовтня , 2024 жовтня

  • Миколаїв • 18.1° Мінлива хмарність

Прямі збитки України від війни зросли до $108,3 млрд, — KSE

Станом на 1 серпня сума прямих втрат економіки України через руйнування та пошкодження інфраструктури становить 108,3 мільярда доларів. З червня збитки зросли на 12,8 мільярда доларів.

Про це повідомляє Київська школа економіки (KSE).

Зростання збитків сталося здебільшого через пошкоджене та зруйноване житло. Нині вже зруйновано та пошкоджено щонайменше 129,9 тисячі житлових будівель, з яких 114,7 тисячі приватних будинків та 15,1 тисячі — багатоквартирних. Лише вартість руйнувань багатоповерхівок становить 42,3 мільярда доларів. Ще 5,4 мільярда коштують збитки для приватних будинків.

На другому місці серед збитків — сфера інфраструктури. Тут сума становить 31,6 мільярда. Водночас збитки підприємствам та промисловості оцінюють вже у 8,8 мільярда доларів.

З початку повномасштабного вторгнення вже пошкоджено, зруйновано або захоплено щонайменше 388 підприємств, 43,7 тисячі одиниць сільськогосподарської техніки, 1 991 магазин, 511 адмінбудівель, 18 цивільних аеропортів, 105,2 тисячі легкових авто, 764 дитсадки, 634 культурні споруди, 27 торгові центри і 28 нафтобаз.

Також відбулося зростання кількості зруйнованих та пошкоджених обʼєктів освіти, охорони здоровʼя та соціальної сфери. Станом на 27 липня вже зруйновано 2 217 освітніх закладів (3,8 мільярда доларів), 903 медзаклади (1,6 мільярда) та 89 установ соціальної сфери (300 мільйонів).

Експерти підрахували, що загальна сума потреб у відновленні зруйнованих активів становить 185 мільярдів доларів.

Аналіз втрат України через війну здійснюється в межах проєкту «росія заплатить» командою KSE Institute (аналітичний підрозділ Київської школи економіки) за підтримки Офісу президента України, Міністерства економіки, Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій та Міністерства інфраструктури. 

У межах проєкту спільно з командою KSE Institute працюють волонтери з Центру економічної стратегії, Dragon Capital, Антикорупційного штабу, Інституту аналітики та адвокації, «Трансперенсі Інтернешнл Україна», «Прозорро.Продажі», Prozorro та Української ради торговельних центрів.

Результати оцінок KSE представили під час Міжнародної конференції з питань відновлення України (URC 2022) у Лугано, ці підрахунки є частиною звіту про Національний план з відновлення.

Нагадаємо, контррозвідники СБУ затримали мешканця Миколаєва, який ініціативно збирав та поширював в російських інтернет-спільнотах інформацію про позиції українських військ та об’єкти критичної інфраструктури у Миколаєві.

Читайте також: