• вівторок

    8 жовтня, 2024

  • 13.1°
    Мінлива хмарність

    Миколаїв

  • 8 жовтня , 2024 жовтня

  • Миколаїв • 13.1° Мінлива хмарність

«Засновнику було б соромно за вас», — ректор миколаївської Могилянки написав листа московському колезі

Леонід Клименко з врятованим портретом Михайла Ломоносова

Ректор Чорноморського національного університету Леонід Клименко написав листа ректору Московського державного університету імені М. В. Ломоносова Віктору Садовничому, в якому розповів про те, як Росія руйнує цивільні об’єкти, в тому числі Могилянку.

«Ви народилися в селі Краснопавлівка Харківської області, яку зараз активно обстрілюють ваші сучасні співвітчизники. Думаю, що Вам, як ректору одного з найвідоміших університетів та уродженцю України, буде цікаво дізнатися, що відбувається насправді. Дуже часто історія химерним чином поєднує речі, які здавалися абсолютно непоєднуваними, що дають поштовх до розвитку цивілізаційних процесів. Однак іноді через «помилку природи» або «помилку суспільства» виникає ситуація, коли все позитивне перекреслюється й залишається лише вирва від вибуху, ненависть до чужої країни та нерозуміння – як війну можуть підтримувати ніби культурні, ніби люди, а не zомбі, наприклад, працівники Московського державного університету імені М. В. Ломоносова. Мені чомусь здається: засновнику було б соромно за вас. А я хочу розповісти вам невелику історію про Могилянку, Ломоносова й, на жаль, ракети С-300», — звернувся до Віктора Садовничого Леонід Клименко.

Він коротко розповів російському колезі про заснування, розвиток і досягнення навчального закладу, після чого пояснив його зв’язок з видатним науковцем Михайлом Ломоносовим.

У 1899 році Міська дума Миколаєва вирішила відкрити два початкові училища: Ломоносівське та Лермонтівське. Корпус Ломоносівського училища пізніше став одним з корпусів ЧНУ імені Петра Могили. Саме в нього влучили російські ракети С-300.

Фасад будівлі
Вчена Рада

«Корпус Ломоносівського училища зберігся й зараз, щоправда не в найкращому вигляді «завдяки» війні, яку називають спецоперацією. Його відреставрували та саме в ньому знаходився ректорат, музей та зала Вченої Ради ЧНУ імені Петра Могили. У ній тішать око великі портрети історичних діячів та вчених, пов’язаних із Києво-Могилянською академією: це й Петро Могила, і Григорій Сковорода, і, звичайно ж, Михайло Ломоносов», — розповів Леонід Клименко.

Меморіальна табличка, присвячена Ломоносівському улилищу
Приймальня ректора

Він додав, що російська агресія з 24 лютого 2022 року внесла значні корективи в реставрацію будівлі. 17 серпня головний корпус університету було пошкоджено двома російськими ракетами С-300. 19 серпня в будівлю вдарили ще дві ракети, які призвели до часткового руйнування головного корпусу та даху будівлі. І, як насміх долі, 29 серпня, перед початком навчального року, ще одна ракета приземлилася практично в середині колишнього Ломоносівського училища біля кабінету ректора та Вченої Ради, мало не дотягнувши до музею.

«А що ж власне з портретом Ломоносова? Ми його намагаємося врятувати зі зруйнованої зали Вченої Ради, із заповненого водою підвалу, і просто тому, що це пам'ять про великого вченого, якому, напевно, було б соромно за своїх нащадків, які воюють із мирними жителями, закладами освіти та культури. Адже як говорив М. В. Ломоносов: «… ежели сделаешь что худое с услаждением, услаждение минется, а худое останется», — резюмував ректор Могилянки.

Лист написаний і відправлений до МГУ імені Ломоносова чотирма мовами — українською, російською, англійською та іспанською.

Нагадаємо, миколаївська Могилянка, яку частково зруйнували росіяни, попросила про допомогу у відновленні.

Як відомо, вперше російські війська обстріляли ЧНУ імені Петра Могили вночі 17 серпня. Повторна атака відбулася в ніч на 19 серпня.

Читайте також: