• пʼятниця

    4 жовтня, 2024

  • 15.6°
    Похмуро

    Миколаїв

  • 4 жовтня , 2024 жовтня

  • Миколаїв • 15.6° Похмуро

Як не боятись віддати дитину до садочка під час війни?

Не дивлячись на війну, життя триває. Навчання в школах триває, дитячі садочки починають відкриватись. Наприклад, у Миколаєві вже у травні можуть відновити роботу дитсадків. 

Проте у багатьох батьків існує страх та сумніви, чи варто віддавати діток до садочка, чи все з ними буде гаразд, чи зможуть вони адаптуватись до нових умов. Варто зазначити, що страх – це емоція, яка виникає в результаті реальної або можливої небезпеки. Це певний механізм захисту, особливо, коли в країні триває війна й небезпека на кожному кроці, страх посилюється. Однак віддати дитину до садочка – гарна ідея, в першу чергу, для розвитку вашої дитини.

Дитячий садок дозволяє дітям бути з однолітками та отримувати важливі життєві уроки, наприклад, як ділитися, товаришувати та дотримуватися правил. 

Втім, як все-таки впоратись зі страхом та сумнівами, чи варто відпускати малечу до садочка?

По-перше, переконайтесь, що дошкільний заклад має надійно облаштоване укриття, оскільки ракетна загроза, на жаль, існує постійно. Найголовніше – безпека ваших дітей. 

По-друге, переконайтесь, що поруч із дитячим садочком немає об'єктів критичної інфраструктури.

По-третє, дізнайтесь у садочку, чи проводять вони тренування із дітьми, як поводитися в разі повітряної небезпеки.

Дуже важливо, щоб дитина навчалась, соціалізувалась.  Щоб допомогти вашій дитині розвинути хороші соціальні навички, давайте їй можливість спілкуватись з іншими. 

Що робити, якщо ви переїхали до іншого міста та хвилюєтесь, чи зможе дитина адаптуватись до нових людей? Це правда, що спочатку вашій дитині буде тяжко. Але не забувайте, що він ходить до дитячого садку аби навчатися! З кожним днем ваша дитина буде вдосконалюватися і зможе робити все більше і більше речей самостійно, в тому числі буде розвивати комунікативні навички.

Батькам важливо справлятися зі своїм занепокоєнням з приводу переходу дитини до дитячого садка під час війни. Чим більше батьки можуть передати спокій і впевненість у нових чи невизначених ситуаціях, тим більша ймовірність того, що дитина сприйме цю ситуацію як безпечну. В результаті чого, у вас теж зменшиться рівень хвилювання. 

Ось декілька порад для батьків, як не боятись віддавати дитину до садочка: 

1.Зберігайте спокій та впевненість

Батькам важливо справлятися зі своїм занепокоєнням з приводу переходу дитини до дитячого садка. Якщо у вашої дитини тривога розлуки, ви самі можете нервувати, сумувати чи засмучуватися. Проте, чим більше батьки можуть передати спокій і впевненість у нових чи невизначених ситуаціях, тим більша ймовірність того, що дитина сприйме цю ситуацію як безпечну. В результаті чого, у вас теж зменшиться рівень хвилювання. 

2. Тривога - це страх перед майбутнім

Головне, що потрібно знати про тривогу, це те, що вона включає певний рівень сприйняття небезпеки, і вона процвітає завдяки непередбачуваності. Розум стривоженої дитини часто перебуває у стані виснажливої пильності, виглядаючи якусь майбутню загрозу. Проте з часом дитина адаптується й зрозуміє, що «загрози» у дитячому садочку не існує. 

3. Зберігайте розпорядок

Ще одна річ, яка допомагає при переході в дитячий садок, — це дотримуватися ранкового розпорядку. Коли батьки показують, що їм комфортно в даній ситуації, діти часто наслідують їхній приклад.

4. Все буде добре

Тривога розлуки нормальна. Ключ у тому, щоб спостерігати за поступовим зростанням впевненості та зменшенням занепокоєння. Просто пам'ятайте, що процес адаптації може зайняти від одного дня до декількох тижнів. Допоможіть вашій дитині навчитися прощатися і впевнено справлятися з життям без вас, оскільки це ще одна важлива віха у розвитку дитини.

Війна забирає наш емоційний ресурс, нашу впевненість у завтрашньому дні. Щоб віддати дитину до садочка, потрібно мати ресурси, не тільки фінансові, а й емоційні. Якщо самостійно «емоційний ресурс» у вас не виходить наповнити, то не соромтесь звернутись за професійною підтримкою. У Миколаївській області (у Миколаєві, Вознесенську, Южноукраїнську та Первомайську) можливо отримати абсолютно безкоштовно та конфіденційно консультацію фахівця.

Якщо Ви відчуваєте потребу у допомозі,  звертайтесь за номерами:

Миколаїв +380983252742, +380668879543

Южноукраїнськ +380975580020

Вознесенськ +380975580020

Первомайськ +380687135050

Телеграм-канал  

Фейсбук-сторінка

Центр Психічного Здоров'я в Миколаєві та регіоні реалізує ГО «Підтримка психічного здоров'я – асоціація фахівців у галузі психічного здоров'я» в рамках проекту «Психічне здоров'я та психосоціальна підтримка постраждалих від конфлікту в Україні» за сприяння Міністерства закордонних справ Німеччини, Malteser International та Мальтійської служби допомоги Україна - Львів.

Читайте також: