• воскресенье

    22 сентября, 2024

  • 15.7°
    Ясное небо

    Николаев

  • 22 сентября , 2024 сентября

  • Николаев • 15.7° Ясное небо

Протести в Каталонії: що відбувається та як реагує уряд?

У Каталонії протести тривають четвертий день. Причина — рішення суду, яким 9 організаторів референдуму за незалежність іспанського регіону 2017 року засудили від 9 до 13 років ув’язнення.

Українське Міністерство закордонних справ уже застерегло від відвідування Каталонії на час заворушень. А президент Каталонії Кім Тора не відкидає проведення нового референдуму за незалежність регіону.

Протестна хроніка

Наймасовіші протести тривають у Барселоні. Почалося все в понеділок, 14 жовтня, із блокади тамтешнього аеропорту Ель-Прат. Також демонстранти заблокували кілька залізничних колій. Попри загалом мирний характер протестів, для їхнього стримання поліція застосувала ґумові кулі. Крім того, заворушення спостерігалися й в інших містах, зокрема Жироні.

За наслідками понеділкових акцій до медиків звернулася 131 людина. Ель-Прат був змушений скасувати понад 140 рейсів із запланованих тисячі, але на ранок вівторка відновив роботу у звичному режимі. Усього, за оцінками ЗМІ, на акції протесту вийшло понад 40 тисяч жителів Каталонії.

У вівторок до Барселони рушила мирна хода із п’яти каталонських міст — Жирони, Віка, Берґі, Тареґі, Тараґони. Столиці Каталонії вони планують дістатися в п’ятницю — на цей день запланований загальний антиурядовий страйк.

Тим часом у Барселоні протести продовжилися, після сутичок з поліцією затримано понад півсотні людей. Понад 70 правоохоронців постраждали.

Ситуація загострилася в середу, 16 жовтня. «Протестувальників було менше, але вони поводитися більш агресивно», — пише іспанське видання El Pais. У Барселоні вони оточили будівлю каталонського міністерства внутрішніх справ, розхитували металевий паркан, закликаючи главу відомства до відставки. Поліцейські машини демонстранти закидували камінням під захоплені вигуки, а також підпалили з десяток автівок, відбивалися від правоохоронців коктейлями Молотова і начебто намагалися збити поліцейський гелікоптер.

За результатами третього дня активних протестів було заарештовано 33 людей. Понад 100 людей, серед яких 30 поліціянтів, звернулися по медичну допомогу.

Реакція влади

Президент Каталонії Кім Тора закликав протестувальників до припинення насильства.

Глава іспанського уряду Педро Санчес провів термінову зустріч із лідерами опозиції — Народною партією, правоцентристською Ciudadanos та ліворадикальною Podemos. Уряд Іспанії заявив про готовність застосувати статтю 155 конституції країни, яка дозволяє призупинити повноваження регіонального уряду Каталонії та перебрати прямий контроль над регіоном.

Влада країни також вказує на те, що за протестувальниками стоїть кілька організованих груп, одна з таких знайшли журналісти — це Tsunami Democràtic, яка закликає до масових мирних акцій громадянської непокори з метою відстоювання свобод Каталонії. Як пише Quartz, Tsunami Democràtic надихається діями протестувальників у Гонконгу (ті теж починали з блокади летовища), а також діями глобального екоруху Extinction Rebellion. Саме за вказівкою групи барселонські протестувальники почали облогу будівлі міністерства внутрішніх справ Каталонії, пише The Guardian.

Тим часом дев’ятеро засуджених лідерів Каталонії оприлюднили спільний заклик до мирних протестів. Так вони відреагували на заяви уряду Іспанії про «тверду, належну та єдину» відповідь на ескалацію насилля під час протестів.

«Уся наша підтримка — мобілізації та масовим і мирним маршам. Жодне насилля нас не представляє», — написали вони у Twitter.

1 жовтня 2017 року, в іспанському регіоні Каталонія відбувся референдум ― на ньому 90% виборців проголосували за незалежність. Влада Іспанії назвала референдум незаконним. Попри це, 27 жовтня парламент Каталонії проголосив незалежність ― у відповідь Мадрид запровадив пряме управління регіоном і видав ордери на арешт сепаратистів. Після референдуму й проголошення незалежності Іспанія видала ордери на арешт каталонських лідерів, звинувативши їх в антидержавному заколоті. Ще до референдуму Конституційний суд Іспанії проголосив його незаконним, адже лідери автономії не узгодили свій намір з центральною владою в Мадриді.

Олег Павлюк, hromadske

Читайте также: