• воскресенье

    22 сентября, 2024

  • 15.4°
    Ясное небо

    Николаев

  • 22 сентября , 2024 сентября

  • Николаев • 15.4° Ясное небо

ІТ-Миколаїв: чотири факти про індустрію інформаційних технології

IT-ринок в регіонах має свої особливості розвитку. Миколаївський - прагне збільшити кількість англомовних фахівців, зменшити відтік спеціалістів до інших міст й надалі зростати.

Огляд ринку: компанії, люди, технології 

ІТ-ринок Миколаєва – це приблизно 3000 фахівців і близько 30-40 компаній різного розміру (від 10 до 500 осіб). А за даними DOU, станом на 2018 рік, у всій області близько 5000 програмістів. Основні мови й технології, якими вони володіють: Java, .Net, JavaScript, Android, iOS, PHP. Останні кілька років кількість ІТ-фахівців постійно зростає, проте досі відчувається дефіцит кваліфікованих спеціалістів. 

Значна частина компаній − сервісні, є відомі продуктові компанії, а також фрілансери, які неохоче приєднуються до проектів у великих компаніях, оскільки хочуть працювати віддалено чи тільки самі на себе. Одна з найвідоміших продуктових компаній в Миколаєві, TemplateMonster, займається розробкою рішень для створення веб-сайтів, проте більшість - це сервісні ІТ-компанії, які працюють із замовниками з різних країн та сфер, серед них GlobalLogic, Mobidev, GeeksForLess та інші. 

Проекти, якими займаються сервісні компанії мають різну специфіку. Серед тих, де залучені інженери GlobalLogic, - розробки у сфері медицини, футболу, маркетингу та інші. Наприклад, у Миколаєві наша команда працює над онлайновою фан-платформою для “Манчестер Сіті”. 

Половина фахівців - це випускники місцевих університетів 

У Миколаєві є кілька хороших університетів, які готують кваліфікованих спеціалістів. Є й компанії, що зацікавлені у розвитку ІТ-спільноти. Вони проводять освітні заходи, зустрічі для обміну досвідом, курси, стажування та, звичайно ж, відкривають нові кар’єрні можливості для інженерів. 

Більшість технічних спеціалістів − випускники місцевих університетів. Важко говорити про інших гравців ринку, проте історично склалося, що у нашій компанії найкраще налагоджена співпраця з Чорноморським національним університетом ім. Петра Могили. Близько половини консультантів приходять саме з цього освітнього закладу. 

Загалом міжнародні компанії налагоджують співпрацю із вишами для проведення лекцій та практичних занять, щоб покращити рівень підготовки новачків та запросити до себе найкращих студентів. Наприклад, наші фахівці разом із викладачами факультету комп'ютерних наук, читають модифіковані актуальні курси з розробки та тестування. Так на лекціях студенти отримують практичні поради та можуть поставити свої запитання практикам.

Окрім профільної освіти потрапити в ІТ індустрію можна через курси, яких з'явилося досить багато останнім часом (LITS, Beetroot Academy, Main Academy, Комп'ютерна академія ШАГ). Там викладають фахівці-практики з місцевих ІТ-компаній, там можна отримати інформацію про актуальні технології та здобути певні базові навички розробки та тестування. 

Також у кожній компанії є свої тренінгові курси за різними напрямками: тестування, розробка, маркетинг, продажі, підтримка. Ці курси максимально наближені до конкретних завдань в компаніях, щоб початківці зрозуміли базові поняття роботи і змогли комплексно розглядати свої задачі. Більшість учасників таких курсів − кандидати без попереднього досвіду реалізації комерційних проектів: студенти і "світчери" (люди з інших професій, які хочуть змінити сферу діяльності).

Англійська мова − ключ до успіху

Справді варто звернути увагу на англійську. У Миколаєві багато сильних технічних фахівців, проте з низьким рівнем володіння цією мовою. Це суттєво обмежує їхнє професійне зростання та кар’єрні можливості, особливо в міжнародних сервісних компаніях, де консультанти спілкуються з клієнтами англійською. Навіть для стажера (trainee) необхідний рівень не нижчий за pre-intermediate. Однак більшість кандидатів-початківців такого рівня не мають. Разом з тим, хороша англійська у претендентів надасть можливість компаніям розвиватися швидше: впроваджувати  нові проекти і відкривати нові можливості для фахівців, що в результаті допомагало б розвитку ІТ в Миколаєві. 

Трудова міграція: залишитись не можна поїхати 

Частина людей переїжджають з Миколаєва до Одеси та інших великих міст у пошуках більш оплачуваної роботи чи кращих перспектив. І мало хто повертається назад. Якщо взяти Одесу як приклад, то нашій компанії вдалося за 7 років, які я тут, лише 3 рази перевозити фахівців з Одеси до Миколаєва, запропонувавши їм кращі умови. Це дійсно небагато й демонструє, наскільки привабливішим для фахівців є одеський ІТ-ринок. Розвинена освітньо-розважальна інфраструктура та специфічні проекти, яких поки немає в Миколаєві, - основні причини конкуренції наших міст.

Поки що, більшою частиною, ІТ-компанії намагаються покращити умови для ІТ- спеціалістів, щоб вони прагнули лишатись та розвиватись у нашому місті, наприклад, щорічні IT-конференції MyWebTech та QA Open, заходи на кшталт Silicon Drinkabout та MonsterRunning. Також у Миколаєві поступово розвивається ІТ-кластер, який сприятиме зросту ІТ-сфери міста. Але загальний результат, звичайно, залежить не тільки від компаній. Треба стимулювати розвиток міста, щоб з’являлась інфраструктура на рівні тієї самої Одеси чи інших обласних центрів. Частково, ІТ-спеціалісти роблять свій внесок у розвиток Миколаєва, сплачуючи податки, які йдуть до місцевого бюджету. За 2017 рік це було понад 70 млн грн лише єдиного податку (згідно аналітичного звіту “Розвиток української ІТ-індустрії”). Однак сам лише розвиток бізнесу та зростання бюджетних надходжень не є запорукою успіху міста і області у битві за інженерні таланти. Вважаю, що Миколаєву потрібна стратегія розвитку привабливості регіону для ІТ та конкретні кроки по її втіленню у життя. 

Перспективи 

1 робоче місце в ІТ створює 3-5 робочих місця в суміжних сферах. Це не тільки прямі податки ІТ-фахівців, що поповнюють місцевий бюджет, але також і податки сфери послуг. Це не означає, що ІТ - єдине світле майбутнє міста, але це точно один з напрямків, завдяки яким місто може розвиватися швидше. Поки що за статистикою у Миколаївській області на 1000 жителів припадає 4 IT-фахівця, але у Києві цей показник у 3 рази більший. Тобто нам є куди рости і розвивати ринок, робити Миколаїв більш привабливим як для інвесторів, так і жителів міста.

На жаль, масштабних досліджень ІТ-ринку Миколаєва досі не було, тому можна спиратись на загальноукраїнські тренди − 20-25% щорічного зростання. ІТ в Миколаєві також цілком може показати зростання не менше 20% в 2019 році. Впевнений, що з розвитком регіону воно може бути ще більшим.

Андрій Лопаков, Senior Engineering ManagerGlobalLogicMykolaiv

Читайте также: