• среда

    9 октября, 2024

  • 13.8°
    Ясное небо

    Николаев

  • 9 октября , 2024 октября

  • Николаев • 13.8° Ясное небо

Хроника войны, 158-й день: Николаев подвергся массированному обстрелу за все время

31 липня триває 158-а доба спротиву українців повномасштабному збройному вторгненню Російської Федерації.

В ніч на 31 липня Миколаїв піддався наймасованішому обстрілу з російських військ за весь час. У місті лунали потужні вибухи після першої ночі та близько п’ятої ранку.

Наразі відомо про руйнування низки об’єктів та пошкодження житлових будинків.

На місцях влучання ракет виникли пожежі. Працюють рятувальники.

Онлайн-репортаж

Оновлюється

22:25 «Хочу подякувати кожному миколаївцю», - Зеленський звернувся до нації в традиційному вечірньому відео

— Цієї доби відбувся один із найбільш жорстоких обстрілів Миколаєва та області. За весь час повномасштабної війни. Десятки ракет та реактивних снарядів. Окупанти влучили по житлових будинках, школам, іншій соціальній інфраструктурі, промисловим об’єктам. Російські війська забрали життя Олексія Вадатурського та його дружини Раїси, засновника однієї з найбульших агрокомпаній країни, Героя України. Мої щирі співчуття рідним та близьким подружжя Вадатурських. Саме такі люди, такі компанії,с аме наш український південь гарантували світу продовольчу безпеку. Так завжди було та так знову буде. Хай російські терористи навіть не сподіваються, що їм вдасться зруйнувати соціальний та виробничий потенціал України та пройти про руїнах. Україна та наші люди, наші можливості точно могутніші, ніж будь-які російські ракети та снаряди. Зараз російська армія намагається посилити позиції в окупованих районах півдня нашої країни. Збільшує активність на відповідних напрямках. Частину російських сил з їхніх позицій на сході перекидають на південь - на Херсонщину та в Запорізьку область. Але їм це там не допоможе.

Жоден з російських ударів не залишається без відповіді від наших військових та розвідників. Збройні Сили України готові вдповідати на будь-яку нову активніть окупантів.

Сьогодні я хочу подякувати кожному миколаївцю за незламність, за захист міста і області. Так само я дякую Нікополю, Харкову, Кривому Рогу, усій Дніпропетровщини, міцним людям Запоріжжя та області, усім українцям Херсонщини, кожному і кожній, хто обороняє підступи до Одеси і області. Дякую за вашу сміливість. Стратегічно у Росії немає шансу перемогти у цій війні. І потрібно триматись, щоб і на тактичних рівнях держава - терорист відчувала свій програш. Потрібно триматись на півдні, сході і всюди, триматись в обороні, в дипломатії, в політиці, зберігати нашу єдність, і не тільки до перемоги, а і після неї, щоб якісно відновити все зруйноване окупантами, - сказав Володимир Зеленський.

21:35 Контингент НАТО в Косові наразі становить 3775 осіб, включаючи 40 українців.

Тому так чи інакше, але наші військовослужбовці будуть брати участь у конфлікті, якщо він відбудеться.

21:33 Винищувачі Італії, Німеччини та Угорщини з 1 серпня почнуть захист повітряного простору країн Балтії в межах місії НАТО з повітряного патрулювання.

Про це повідомляє «Європейська правда».

До захисту повітряного простору будуть залучені чотири угорські винищувачі JAS-39 та 80 військових, що базуються в литовському місті Шяуляй.

21:18 Росіяни випустили по Одеській області дві ракети типу «Іскандер» з тимчасово окупованого Криму.

Про це заявили в ОК «Південь», повідомляє Одеська міська рада.

21:18 Президент України Володимир Зеленський висловив співчуття у зв’язку із загибеллю генерального директора Нібулону Олексія Вадатурського та його дружини Раїси внаслідок масованого ракетного обстрілу Миколаєва з боку російських військ.

Про це повідомили на сайті президента України.

У заяві зазначається, що коли почалася повномасштабна війна Росії проти України, родина Вадатурських попри постійні обстріли міста залишилася в Миколаєві.

— Це велика втрата для Миколаївщини та всієї України. Олексій Вадатурський за понад 50 років трудового шляху зробив неоціненний внесок у розбудову регіону та розвиток аграрної та суднобудівної галузей нашої держави, — наголосив Зеленський.

Як зазначається, компанія Нібулон, яка є ровесницею незалежної України й налічує близько 7 тис. працівників, розбудовувала сучасний цивілізований ринок зерна в країні, створивши найпотужнішу розвинену мережу елеваторів та річкових перевантажувальних терміналів із загальним обсягом одночасного зберігання понад 2,25 мільйони тонн. Компанія також успішно відроджує судноплавство на Дніпрі та Південному Бузі, повертаючи цим річкам славу найбільших транспортних артерій країни.

— Олексій Вадатурський і його компанія ніколи не боялися викликів і у своїй діяльності керувалися любов’ю до рідного краю. Надихаючись самі, надихали й інших на шлях розвитку та завжди були прикладом для наслідування. За вагомий особистий внесок у зміцнення потенціалу агропромислового комплексу Олексієві Вадатурському присвоєно звання Героя України з врученням ордена Держави, — йдеться у повідомленні.

Президент Володимир Зеленський також висловив глибокі співчуття рідним і близьким загиблих.

— Вічна пам’ять. Усі росіяни, причетні до обстрілів цивільних об'єктів на території України, неодмінно отримають справедливе покарання, — наголосив він.

21:01 В селищі Митровиці на півночі Косова почалися збройні сутички. Деякі дороги у цьому районі перекриті спецназом Косово.

Місцеві мешканці чули автоматні черги. У місті увімкнули сирени. У районі зіткнень помічено багато машин екстрених служб, повідомляє Jerusalem Post.

Президент Сербії Олександр Вучич уже заявив, що в Сербії «ніколи не була у складнішій і складнішій ситуації (щодо Косова, — прим.), ніж сьогодні». Він попросив сторони зберігати спокій та наголосив, що «якщо вони не хочуть зберігати мир, Сербія переможе».

20:29 Російські окупанти відводять особовий склад з території селищ Верхній Токмак і Чернігівка в Запорізькій області після успішних ударів ЗСУ по місцю їхнього розташування.

Про це повідомляє Головне управління розвідки Міноборони України.

— Після ударів ЗСУ в ніч на 29 липня за місцем розташування сил окупантів поблизу селищ Верхній Токмак і Чернігівка Запорізької області, рашисти відвели особовий склад і техніку на інші позиції, — йдеться в повідомленні.

20:05 Українські військові вдало відбили кілька атак ворога на Донбасі. Проте російські окупанти мають частковий успіх поблизу Авдіївки. Про це йдеться у зведенні Генштабу ЗСУ.

19:31 В Одеській області в дунайському гирлі Бистре у результаті зіткненні з невідомим вибуховим пристроєм отримав пробоїну лоцманський катері.

Про це інформує Оперативне командування «Південь».

Екіпаж катера евакуювали малим катером Морської охорони. Постраждалих немає. обставини події уточнюються. Нині тимчасово обмежено прохід гирлом Бистрим.

19:02 Росія досі не відповідає Україні на вимогу повернення тіл убитих полонених в Оленівці.

Про це повідомила віце-прем'єр-міністр України Ірина Верещук під час брифінгу в Кременчуці, пише РБК-Україна.

Вона назвала події в Оленівці страшною трагедією та злочином проти людства та людяності.

— За це має бути покарання персональне. Вимагаємо, щоб Росію визнали державою-спонсором тероризму. Це міжнародний злочин. Після повернення тіл. Омбудсмен зробив заяву, ми як уповноважені теж запити зробили. Поки відповіді від Росії немає, — заявила Ірина Верещук.

18:45 Російські кремлівські пропагандисти фактично підтвердили, що збройні сили РФ ліквідували Олексія Вадатурського в Миколаєві. 

Зокрема, Сімоньян пише про «денацифікацію в дії», стверджуючи, що Вадатурський — «олігарх, що спонсорував каратєлєй» 

А «блогер» Colonelcassad (відомий як автор мему про «вєжлівих людей») так прямо і написав, що бізнесмен був ліквідований.

18:25 Голова Миколаївської облради Ганна Замазєєва заявила, що цієї ночі близько росіяни випустили по обласному центру 40 снарядів.

Про це вона повідомила у Telegram.

—  Близько 40 ракет сьогодні вночі прилетіло по Миколаєву. Це один з наймасштабніших обстрілів міста з початку повномасштабного вторгнення. Повторюсь – місто цілеспрямовано вбивають. Але ніякі ракети та снаряди не зможуть зламати дух наших людей! Місто поранене і щоденно ці поранення стають все важчими, — написала Ганна Замазєєва.

Ганна Замазєєва закликала не замовчувати ситуацію у місті, оскільки російська армія перетворює місто на «другий Маріуполь».

— Моє місто – місто-Герой Миколаїв стає другим Маріуполем! — наголосила Ганна Замазєєва.

18:05 У Київській області виявили ще одне тіло мирного жителя, який був вбитий російськими військовими.  Про це повідомляє керівник поліції Київської області Андрій Нєбитов в Telegram.

Тіло чоловіка знайшли біля колишніх позицій російських окупантів у селі Нове Залісся. Руки загиблого були зв'язані мотузкою із кріпленням через залізний карабін буксирувального троса, який був намотаний і на шию.

17:47 Миколаїв став штабом партизанського руху південного фронту повномасштабної війни з Російською Федерацією. Про це пише BBC.

«Поки українські військові посилюють удари по Херсонській області, натякаючи на початок контрнаступу на півдні, поруч працює інші сила. Це - підпільна армія України, мережа агентів та інформаторів, які діють у тилу ворога. Ми їдемо на зустріч з бійцями руху опору через жовто-блакитний краєвид соняшникових полів і безхмарного неба Миколаївщини. Миколаїв, найбільше місто на підконтрольній Україні території на захід від Херсона, стало штабом партизанів південного фронту», — йдеться в матеріалі.

17:30 В ніч на 31 липня під час наймасованішого обстрілу Миколава російські війська одночасно застосовували системи залпового вогню «Смерч» та протиповітряні ракети С-300.

— Наносилися ракетні удари комбіновані, як системою залпового вогню «Смерч», так і протиповітряними ракетами С-300. Під час обстрілу було нанесено ураження цивільній інфраструктурі міста Миколаєва, комунальному підприємству, приватним будівлям. Нажаль, серед цивільного населення є втрати — загинула літня пара, — зазначив пресофіцер Миколаївської ОВА Дмитро Плетенчук.

17:06 Головний редактор НикВести Олег Деренюга в ефірі Радіо НВ розповів про наслідки сьогоднішніх обстрілів, ситуацію в Миколаєві та смерть Олексія Вадатурського.

За його словами, зі 156 днів повномасштабної війни, Миколаїв знаходиться під обстрілами уже 140 днів.

— Про мотив певних обстрілів неможливо дізнатись, оскільки немає можливості поговорити з тими, хто їх здійснює безпосередньо. Чи є мотив у когось особисто вбити сім’ю Вадатурських та нанести декілька ракетних пострілів по їхньому будинку? Це аграрна компанія, і логістична, і перевезення по річці. Це суттєвий бізнесмен, це благодійник, людина, яка все життя щось будувала, і навіть зараз він продовжував будувати зерновий термінал в Ізмаїлі, щоб продовжувати експорт зерна з території України. 

Зрозуміло, що є певний загальний мотив, російський - знищити все українське, окупувати Україну, на її руїнах побудувати новую якусь імперію, яку вони там собі бажають. 

Мотив локальний, є інформація, уже три місяці постійно йде мова про контрнаступ, який  або ми плануємо, або він якимось чином починає реалізовуватись на півдні України. І є у нас певні локальні успіхи, про які ми можемо дізнатись з повідомлень Генштабу ЗСУ. А саме, вчора була інформація про розширення плацдарму через ріку Інгулець, на тому березі окупованого Дніпра додався ще один населений пункт до цього невеликго плацдарму. Але чи це є мотивом, чи є це спробою помсти - ну тут гадання, я не можу сказати. Але це точно дуже сильно б’є по моральному стану, по психологічному стану людей. 

140 днів війни Миколаїв зазнає обстріл. Існування цього міста перетворилось просто на якусь рулетку: пощастить чи не пощастить, - сказав Олег Деренюга.

Також він прокоментував смерть Олексія Вадатурського внаслідок обстрілу минулої ночі.

— Якщо ми подивимось останні прильоти цієї ракети (С-300), а вона розрахована була на повітряни цілі та була модернізована, і зараз нею б’ють по цілям на землі. І якщо ми побачимо університети, які руйнувалися в Миколаєві нещодавно, бізнес-центр «Миколаїв». Все це були ракети С-300, і вони були досить точними. І якщо цей удар був саме цією ракетою, наскільки я розумію, там було декілька ударів, тому що я спілкувався з людиною, яка живе по сусідству та весь час знаходилась у підвалі, потрапляння було саме в будинок, де жила сім’я Вадатурських. Чи може він мати характер ліквідації саме Вадатурських — я не знаю, я не спеціаліст та в мене замало інформації. Але Олексій Вадатурський був дуже серйозним гравцем, як і компанія Нібулон зараз залишається, на ринку зерна. Зараз ідуть певні процеси з організацією вивозу зерна. Я не знаю, яку він займав позицію та чи мав взагалі вплив якийсь вирішальний на те, що відбувається з експортом зернової продукції за цим Стамбульським договором, який існує між ООН, Турцією, Україною та Росією…Версій може бути багато, про це можна говорили, але чи знайдемо ми правду — я думаю, що в короткий термін ні.

Я сьогодні спілкувався з журналісткою, яка зустрілася з ним в Ізмаїлі десь тиждень чи да тому. І вона казала, що він проїжджав повз, коли були зруйновані університети, і по ньому дивом не потрапили уламки та він вижив. І він ще тоді казав, що йому потрібно бути в Миколаєві, що у нього тут якісь справи, що він займається своєю роботою, своїм ділом. І наскільки я знаю, я постійно ставив це питання людям, які з ним працюють: «А де Вадатурський, його не чутно публічно?». Вони казали: «В місті, займається тим, чим повинен займатися патріот». Він весь час знаходивсяч в місті, хоча мав можливість бути де завгодно. Я не виключаю, що він міг вижджати по справах і за кордон і ще кудись, але повертався до Миколаєва у своє місто. До речі, будучи людиною у списку Форбс, людиною досить впливовою, людиною, на підприємство до якої в Миколаїв приїжджають усі президенти, його можна було легко зустріти на Соборній, у центрі міста, він міг легко зайти до будь-якого кафе, ларьку, взяти собі перекусити. Людина зі списку Форбс могла собі дозволити ходити по місту без охорони, без якоїсь світи. Це була така норова людина, і це дуже велика втрата для нашого міста, - сказав він.

17:00 Миколаїв вночі було двічі обстріляно реактивними системами залпового вогню «Смерч» та модифікованими снарядами посиленої руйнівної дії до зенітно-ракетних систем С-300.

Про це повідомляє оперативне командування «Південь».

— Зруйновано будівлі трьох закладів освіти, декілька приватних та багатоквартирних будинків також зруйновані та пошкоджені. Ворог влучив і по стадіону, і по багатьох інших соціальних об’єктах, і по промисловій інфраструктурі. Нажаль, є загиблі і поранені. Триває розбір завалів. Дані уточнюються, — зазначили в командуванні.

16:29 Сьогодні, 31 липня, внаслідок наймасованішого обстрілу Миколаєва за весь час війни було пошкоджено готельний комплекс. Кореспондент НикВести побував на місці руйнувань.

16:10 Вбивство Героя України, власника зерноторгової компанії «Нібулон», легенди аграріїв Олексія Вадатурського у Миколаєві - черговий акт тероризму росіян проти продовольчої безпеки України та світу.

Таку думку висловив народний депутат від Миколаєва, голова Комітету з питань аграрної та земельної політики Олександр Гайду.

16:00 Компанія «Нібулон» офіційно прокоментувала звістку про загибель власника і керівника підприємства Олексія Вадатурського та його дружини Раїси Вадатурської внаслідок ворожого обстрілу Миколаєва сьогодні, 31 липня.

Там зазначили, що зі смертю Олексія Вадатурського не стало значної частини семитисячного колективу компанії.

Однак, попри загибель керівника, компанія продовжить працювати в «робочому режимі».

15:37 Журналіст Крістофер Міллер оприлюднив чотири фото російського табору для військовополонених в окупованій Оленівці до та після теракту, в якому загинули близько 40 військовополонених «азовців».

Нові фотознімки Оленівської в’язниці в окупованій частині Донецької області України, вибух у якій, за попередніми даними, влаштували російські війська, були зроблені супутником Maxar.

15:00 Радник Офісу президента України Михайло Подоляк вважає, що власника компанії «Нібулон», Героя України Олексія Вадатурського було вбито навмисно. Він впевнений удар по будинку було наведено та скориговано.

Про це Михайло Подоляк написав в своєму Телеграм-каналі.

— Загибель Олексія Вадатурського, на мій погляд, була не випадковістю, а цілком продуманим та організованим навмисним убивством. Вадатурський був одним із найбільших аграріїв країни, ключовою людиною в регіоні та великим роботодавцем. Точне влучання ракети не просто в будинок, а в конкретне крило — спальню – не залишає сумнівів у наведенні та корегуванні удару. Ще раз: Вадатурського зробили конкретною ціллю, — написав Михайло Подоляк.

14:39 В Херсонській області окупанти тягнуть інженерну техніку, щоб ремонтувати зруйновані ЗСУ переправи.

Про це повідомив депутат Херсонської обласної ради Сергій Хлань.

— Тимчасово окупованою Херсонщиною спостерігається посилений рух техніки росіян. Але женуть передусім інженерні війська, наприклад, екскаватори на базі «Уралу» тощо. Це означає, що мости і ЗСУ суттєво зіпсували положення орків в області, — зазначив Сергій Хлань.

14:01 Парламент Чорногорії ухвалив резолюцію, в якій «найгостріше засуджує» відкритий акт агресії й повномасштабного військового вторгнення збройних сил Росії в Україну як незалежну й міжнародну визнану державу.

Парламент Чорногорії ухвалив документ 30 липня, повідомляє кореспондент Радіо Свобода. За резолюцію проголосували 55 депутатів, проти неї 18 представників проросійських партій. Загалом парламент Чорногорії має 81 депутата, пише Радіо Свобода.

14:05 Внаслідок ворожого обстрілу суттєвих руйнувань зазнав готельний комплекс в одному з районів Миколаєва.


13:37 Росіяни інсценували начебто атаку української армії на штаб Чорноморського флоту РФ в Севастополі, аби знайти привід не проводити традиційний військовий парад та не зганьбитися перед усім світом.

Так прокоментували у Військово-морських силах ЗСУ «атаку» на штаб ЧФ РФ в окупованому Севастополі.

— Насправді ворог не ризикнув проводити день чф рф, а щоб в котрий раз не зганьбитися перед всім світом, побоюючись Збройних Сил України, вигадав привід, щоб відмінити заходи з нагоди так званого свята. Такими заявами, ворог визнає свою ППО недієздатною, та ставить під ще більший сумнів існування кримського мосту, — йдеться в заяві Військово-Морських Сил Збройних Сил України.

13:15 Самопроголошений лідер Білорусі Олександр Лукашенко продовжує дотримуватися лінії Москви щодо агресії проти України.

Про це йдеться у звіті розвідки на сторінці Міністерства оборони Великої Британії у Twitter.

Олександр Лукашенко заявляв, що Україна повинна прийняти вимоги Росії щодо припинення війни. Заяви Лукашенка про необхідність прийняття вимог Кремля Києвом свідчать про посилення тиску Путіна на самопроголошеного президента Білорусі.

12:58 Фото наслідків обстрілу ще одного мікрорайону Миколаєва.


12:33 У США повідомили про візит делегації американського Конгресу на чолі зі спікером Палати представників США Ненсі Пелосі до Індо-Тихоокеанського регіону, при цьому у списку країн і територій, які мають намір відвідати члени Конгресу США, немає Тайваню.

Така інформація оприлюднена у неділю на офіційному сайті спікера Палати представників США.

— Спікер Ненсі Пелосі очолює делегацію Конгресу (у візиті) до Індо-Тихоокеанського регіону, включаючи Сингапур, Малайзію, Південну Корею та Японію. Візит буде зосереджений на взаємній безпеці, економічному партнерстві та системі демократичного управління в Індо-Тихоокеанському регіоні, — йдеться у повідомленні.

12:14 Наслідки нічного обстрілу Миколаєва. Росіяни знищили комп‘ютерний сервіс в одному з районів міста.


12:04 Російські окупанти відмовили міжнародному гуманітарному руху «Червоний Хрест» у доступі до колонії в Оленівці (Донецька область), де нещодавно були убиті понад 50 українських військових.

Про це інформує пресслужба відомства.

«Червоний Хрест» засудив убивство військовополонених

— Ми рішуче засуджуємо нещодавній напад на колонію для військовополонених в Оленівці. У збройному конфлікті в Україні було втрачено надто багато життів і зруйновано сімей, — йдеться у повідомленні.

12:03 Герой України, власник аграрної компанії «Нібулон» Олексій Вадатурський загинув разом з дружиною. Про це повідомив голова Миколаївської ОВА Віталій Кім.

«Миколаїв – Місто-герой. Кожного дня ми втрачаємо наших мешканців, наших воїнів. І сьогодні наше місто втратило свого Героя. Вночі внаслідок обстрілу міста трагічно загинули Герой України, генеральний директор компанії «Нібулон» Олексій Опанасович Вадатурський та його дружина Раїса Михайлівна Вадатурська. Олексій Опанасович зробив багато для Миколаївщини, багато для України. Його внесок у розвиток аграрної та суднобудівної галузі, розбудову регіону неоціненний. Так багато зроблено – так багато можна було б зробити… З повагою та глибоким співчуттям. Спочивайте з миром», - написав Віталій Кім.

11:53 Голова парламентської фракції «Слуга народу» Давид Арахамія висловив співчуття рідним та близьким героя України, власника компанії «Нібулон» Олексія Вадатурського, який загинув сьогодні внаслідок російського обстрілу Миколаєва.

Про це Давид Арахамія написав у своєму Телеграм-каналі.

«Цієї ночі внаслідок чергового російського теракту - обстрілу мирних жителів Миколаєва загинув Олексій Опанасович Вадатурський. Герой України, який заслужив це звання своєю працею. Справжній патріот, аграрій, суднобудівник, власник легендарної компанії «Нібулон», бізнесмен, який вірив у свою країну і не покинув її навіть у війну. Неможливо передати біль усіх, хто знав Олексія Опанасовича. Щирі співчуття родині і близьким. Ми обов‘язково помстимося за всіх, кого вбила росія!», - написав Давид Арахамія.

11:43 Після ударів по Миколаєву, голова Кіровоградської ОВА Андрій Райкович звернувся до містян з закликом передати рулонні плівки постраждалому місту.

Про це він написав у своєму Телеграм-каналі.

«Звертаюсь до підприємців, власників торговельних мереж, будівельних організацій та фірм, хто має в наявності рулонну плівку, відгукніться! Вона терміново потрібна миколаївцям», - пише Андрій Райкович.

11:30 Акціонерне товариство «Укрзалізниця» 31 липня проведе евакуацію людей безкоштовним потягом із Покровська Донецької області до Львова.

Евакуаційний рейс № 234/233 Покровськ – Дніпро – Львів буде поданий на станцію у Покровську о 16:30, повідомляється на сайті підприємства.

В Укрзалізниці зауважили, що в розкладі можливі зміни.

11:28 На даний час, попередньо, в Миколаєві внаслідок нічних обстрілів загинуло двоє людей. Ще троє поранено. Про це повідомив Миколаївський міський голова Олександр Сєнкевич в ефірі національного телемарафону.

11:12 Голова Кіровоградської ОДА звернувся до мешканців через обстріл Миколаєва

Після ударів по Миколаєву, голова Кіровоградської ОВА Андрій Райкович звернувся до містян з закликом передати рулонні плівки постраждалому місту. Про це він написав в своєму Телеграм-каналі. 

«Звертаюсь до підприємців, власників торговельних мереж, будівельних організацій та фірм, хто має в наявності рулонну плівку, відгукніться! Вона терміново потрібна миколаївцям», - пише Андрій Райкович. 

У разі наявності рулонної плівки необхідно звертатися до Кіровоградської міської ради, а саме телефонувати до заступника міського голови Олександра Мосіна за телефоном 0(50) 341 28 27.

Фото — Костянтин і Влада Ліберови

11:05 Наймолодша волонтерка Миколаєва п'ятирічна Вероніка передала на передову бійцям 36 окремої бригади морської піхоти імені контр-адмірала Михайла Білинського портативну зарядну станцію, щоб морпіхи завжди були на зв'язку.

10:30 Втрати противника станом на 31 липня за даними Генерального штабу ЗСУ.

особового складу - близько/ about 40830 (+160) осіб ліквідовано ,
танків ‒ 1763 (+4) од,
бойових броньованих машин  ‒ 4004 (+9) од,
артилерійських систем  – 916 (+10) од,
РСЗВ  - 259 (+1) од,
засоби ППО  - 117 (+0) од,
літаків – 223 (+1) од,
гелікоптерів – 190 (+0) од,
БПЛА оперативно-тактичного рівня - 735 (+2),
крилаті ракети  - 174 (+0),
кораблі /катери  - 15 (+0) од,
автомобільної техніки та автоцистерн - 2902 (+13) од,
спеціальна техніка - 80 (+2).
Найбільших втрат противник зазнав на Донецькому напрямку.
Дані уточнюються.
 

10:00 Інформація РосЗМІ про начебтно атаку на штаб Чорноморського флоту в Севастополі — відверта провокація. Про це заявив спікер Одеської ОВА Сергій Братчук.

— Повідомлення ТАСС про начебто українську атаку штабу Чорноморського флоту в Севастополі — відверта провокація. Звільнення нашого Криму від окупантів відбуватиметься не так і набагато ефективніше. На все свій час, — прокоментував Сергій Братчук.

9:46 Внаслідок масованого обстрілу Миколаєва російськими військами загинув Герой України, власник компанії «Нібулон» Олексій Вадатурський. 

Про це повідомив народний депутат Олексій Гончаренко.

— Мої співчуття родині… З їхнім сином Андрієм разом працювали в Верховній Раді минулого, — написав він.

Слід зазначити пізніше Олексій Гончаренко видалив свій допис про загибель Олексія Вадатурського. 

9:30 Народний депутат Олексій Гончаренко повідомляє, що цієї ночі внаслідок обстрілу Миколаєва загинув Герой України, власник компанії «Нібулон» Олексій Вадатурський та його дружина.

«Мої співчуття родині… З їхнім сином Андрієм разом працювали в Верховній Раді минулого», — написав він.

09:09 Інформація РосЗМІ про начебтно атаку на штаб Чорноморського флоту в Севастополі — відверта провокація, — спікер Одеської ОВА

— Повідомлення ТАСС про начебто українську атаку штабу Чорноморського флоту в Севастополі — відверта провокація. Звільнення нашого Криму від окупантів відбуватиметься не так і набагато ефективніше. На все свій час, — прокоментував спікер Одеської ОВА Сергій Братчук.

9:06 Інститут вивчення війни (ISW) припускає, що російські загарбники зосередяться на наступах на Бахмут і навколо Донецька.

Йдеться в доповіді ISW.

Ймовірно, російські війська віддають перевагу наступальним операціям у напрямку Бахмута та навколо міста Донецька за рахунок зусиль із взяття Сіверська та Слов’янська.

09:00 Інформація щодо ворожих обстрілів у Миколаївській області за минулу добу, станом на 08:00 ранку 31 липня від Миколаївської ОДА.

м. Миколаїв:

Вночі, 31 липня, після 01:00 та вранці, близько 05:00, Миколаїв зазнав масованих обстрілів. Попередньо, одна людина загинула, дві – отримали поранення. Внаслідок обстрілів пошкоджено ряд об’єктів інфраструктури. Зокрема, готель, спортивний комплекс, два заклади освіти та СТО. Також пошкоджено житлові будинки.

На місцях прильотів виникло кілька пожеж – зайнялася двоповерхова будівля, прибудова до житлового будинку, два гаражі та дві господарчі споруди. Детальна інформація уточнюється.

Миколаївський район:

Вчора, 30 липня, близько 16:30 внаслідок ворожих обстрілів садового товариства в с. Лупареве Галицинівської громади відбулося загоряння дачного будинку. Постраждалих немає.

Баштанський район:

Вчора, 30 липня, орієнтовно о 15:00 були обстріли за межами с. Червона Долина Широківської громади. Постраждалих немає.

Продовжуються обстріли території та прилеглих населених пунктів Березнегуватської громади. Під постійним ворожим вогнем залишаються села, що знаходяться на лінії розмежування. Інформація щодо постраждалих та руйнувань житлових будинків уточнюється.

У Вознесенському та Первомайському районах день та ніч пройшли відносно спокійно.

За інформацією районних військових адміністрацій та ГУ ДСНС України у Миколаївській області.

08:02 Ворог різко збільшив корабельне угрупування, вочевидь намагаючись похизуватися своєю присутністю в день свого ж флоту. Але ці 14 бойових кораблів маневрують у ракето безпечних районах вздовж узбережжя Криму в бік Анапи.  

На чергуванні і напоготові чотири ракетних та чотири десантних кораблі. 32 ракети «Калібр» споряджено в якості ракетної загрози з моря, повідомляє оперативне командування Південь.

07:30 Бойовий, чисельний склад та характер дій угруповання противника залишається без особливих змін.  Російські окупанти на припиняють завдавати авіаційних та ракетних ударів по цивільних об’єктах на території України.  Про це йдеться у ранковому зведенні Генерального штабу України.

На Волинському та Поліському напрямках ситуація змін не зазнала. З метою сковування дій Сил оборони, знову продовжено терміни проведення заходів щодо перевірки бойової готовності збройних сил  Республіки Білорусь. Цього разу до шостого серпня поточного року.

На Сіверському напрямку противник продовжує утримувати в прикордонних районах Брянської та Курської областей окремі підрозділи збройних сил російської федерації. Веде повітряну розвідку БпЛА.

Обстріляв із ствольної артилерії об’єкти інфраструктури населених пунктів Залізний Міст Чернігівської та Журавка Сумської областей.

На Слобожанському напрямку противник веде бойові дії вздовж державного кордону України, здійснює систематичні обстріли позицій наших військ вздовж всієї лінії зіткнення з метою утримання зайнятих рубежів та недопущення наступу підрозділів Сил оборони.

На Харківському напрямку ворог здійснював обстріли із ствольної, реактивної артилерії та танків в районах населених пунктів Харків, Слатине, Питомник, Черкаські Тишки, Федорівка, Петрівка, Рубіжне, Мосьпанове, Перемога, Асіївка, Гусарівка та Чепіль.

Вів повітряну розвідку БпЛА в районах Прудянки, Дуванки та Шаповалівки. Завдав авіаційного удару біля Старого Салтова.

В напрямку Нова  Гусарівка – Гусарівка, силами розвідувальної групи, намагався уточнити розміщення позицій наших військ, успіху не мав, група відійшла.

На Слов’янському напрямку ворог здійснив артилерійські обстріли поблизу Андріївки, Долини, Краснопілля, Мазанівки та Адамівка. Вів штурмові дії біля Дмитрівки, успіху не мав, відійшов.

Безуспішно намагався застосувати диверсійно-розвідувальну групу неподалік Долини, зазнав втрат та відійшов.

На Донецькому напрямку противник намагається покращити тактичне положення на Бахмутському та Авдіївському напрямках. Веде штурмові дії за підтримки штурмової та армійської авіації. Намагається визначити систему оборони наших підрозділів.

На Сіверському напрямку здійснював обстріли із артилерії біля Слов’янська, Сіверська, Виїмки, Спірного та Серебрянки. Завдав авіаударів в неподалік Спірного та Григорівки.

На Бахмутському напрямку вів артилерійські обстріли в районах населених пунктів Перевізне, Федорівка, Яковлівка, Покровське, Весела Долина, Семигір’я, Костянтинівка та Залізне. Завдав авіаударів біля Покровського та Бахмута.

Штурмовими діями окупанти намагалися покращити тактичне положення у напрямках Роти – Вершина і Покровське – Бахмут, з втратами відійшли назад.

Невдалою стала спроба дорозвідки позицій переднього краю на напрямку Стряпівка – Соледар, розвідувальну групу противника виявлено та знешкоджено. Зафіксовано ведення повітряної розвідки ворожими БпЛА біля Павлограда, Краматорська та Озерного.

На Авдіївському напрямку окупанти обстріляли райони Новокалинового, Тоненького, Опитного, Водяного, Пісків та Невельського. Ворог завдав авіаційних ударів неподалік Авдіївки і Новоселівки. Вів штурмові дії у напрямку Веселе – Піски та Лозівський – Піски, успіху не мав, відійшов. Противник задіяв для розвідки БпЛА в районі Покровська та Авдіївки.

На Новопавлівському напрямку здійснював обстріли в районах населених пунктів Новомихайлівка, Павлівка, Шевченко, Золота Нива, Времівка та Новопіль. Авіаційні удари зафіксовано неподалік Степового і Малих Щербаків.

На Запорізькому напрямку активних дій ворог не вів. Обстріляв райони Чарівного, Оріхова та Кам’янського. Вів повітряну розвідку БпЛА біля Оріхова та Новояковлівки.

На Південнобузькому напрямку ворог зосереджує зусилля на утриманні зайнятих рубежів та недопущенні наступу підрозділів Сил оборони на Криворізькому напрямку. Продовжує здійснювати вогневий вплив та авіаційні удари для сковування дій наших підрозділів. Вживає заходів з поповнення втрат та посилення військ.

Здійснював обстріли із ствольної артилерії та реактивних систем залпового вогню в районах населених пунктів Осокорівка, Іванівка, Токарєве, Нововоронцовка, Біла Криниця, Андріївка, Веселий Кут, Партизанське, Шевченкове, Благодатне, Українка, Прибузьке та Дніпровське. Вів повітряну розвідку наших позицій.

В готовності до застосування високоточної зброї перебувають два носії крилатих ракет морського базування.

06:10 Сьогодні Миколаїв піддався масованому обстрілу. Напевно найсильнішому за весь час. Потужні вибухи лунали після першої ночі та близько п’ятої ранку. 

Зруйновано низку об’єктів, пошкоджено житлові будинки, повідомляє міський голова Олександр Сєнкевич. 

На місцях прильотів виникла низка пожеж. Працюють рятувальники.

Читайте также: