• пятница

    20 сентября, 2024

  • 24.8°
    Ясное небо

    Николаев

  • 20 сентября , 2024 сентября

  • Николаев • 24.8° Ясное небо

Новий навчальний рік в умовах пандемії. Що зробила Миколаївська влада для забезпечення міських шкіл засобами протидії COVID-19?

Пандемія COVID-19 триває вже більше року як в Україні, так і в усьому світі. На уряди всіх держав було покладено велику відповідальність - захистити населення своїх країн від поширення коронавірусної інфекції.

Водночас навіть попри значне підвищення темпів вакцинації в Україні, ми досі пасемо задніх за кількістю населення, що отримали щеплення - станом на кінець червня 2021 року в Україні 2 дози вакцини отримали лише 4% від загальної кількості населення країни.

Однак навіть у разі, якщо темпи вакцинації пришвидшаться, питання забезпечення населення засобами індивідуального захисту перебуватиме на порядку денному ще протягом дуже довгого часу. Йдеться не лише про лікарні. Однак і загалом про місця великих скупчень людей, серед яких і школи, які чомусь несправедливо оминають увагою як представники органів влади, так і засоби масової інформації. Втім, факт залишається фактом, у закладах середньої освіти наявний високий ризик зараження COVID-19, та, як наслідок, ризик подальшого поширення вірусу.

Наразі питання захисту учнів та інших учасників навчального процесу є особливо гострим, адже всього через два місяці почнеться новий навчальний рік. Він, як і попередній, проходитиме в умовах пандемії, а відтак потреба захисту школярів нікуди не зникне, - вона знову ляже на плечі органів влади та місцевого самоврядування.

Міністерство освіти та науки у вересні 2020 року надсилало запит до Кабінету Міністрів про виділення коштів із Фонду боротьби з COVID-19, - у ньому йшлося про потребу у 6 млрд грн на забезпечення учасників освітнього процесу належною кількістю масок, антисептиків, дезінфекторів тощо, 3 млрд із яких МОН просило виділити з Фонду. Утім, цей запит все ж не було задоволено навіть попри надання МОНом належного обґрунтування такої потреби та відповідних детальних розрахунків.

Зрештою КМУ все ж виділив МОНу 539,4 млн грн у рамках субвенції на “Нову українську школу” для “забезпечення дезінфікуючими засобами захисту учасників освітнього процесу в закладах загальної середньої освіти”.

З огляду на те, що виділені Кабміном кошти і близько не відповідають розрахункам МОН, більша частина відповідальності за забезпечення шкіл засобами індивідуального захисту все ж лягла на плечі органів місцевого самоврядування. Та чи впорались вони?

Аналітики експертної організації StateWatch вирішили дослідити наскільки ефективно миколаївська влада змогла забезпечити міські школи необхідними засобами протидії COVID-19 та отримала наступні результати.

 Скільки витратили на боротьбу з COVID-19 в школах Миколаєва минулого року?

Згідно з даними, отриманими від Миколаївської міської ради, у 2020 році за кошти місцевого бюджету для загальноосвітніх закладів загальної середньої освіти Миколаєва було придбано медичні маски, дезінфікуючі засоби для обробки рук і шкіри, дезінфікуючі засоби для поверхонь, мило, термометри та інше на суму 5,2 млн грн.

Використовували в Миколаєві у 2020 році і державні кошти, а саме вже згадані кошти субвенції на “Нову українську школу”. Відповідно до порядку розподілу Миколаївській області було спрямовано 14,4 млн грн, у свою чергу, обласний центр отримав 5,94 млн грн.

За інформацією міської ради 5,93 млн грн, тобто майже всі кошти субвенції, були використані для закупівлі 12,2 тис літрів деззасобу для рук та 45,2 тис літрів деззасобу для поверхонь для забезпечення закладів загальної середньої освіти міста у 2021 році.

Відповідно, у 2020 році на забезпечення шкіл в місті Миколаєві було витрачено 11,1 млн грн. Як вже зазначалось, засоби дезінфекції, що були закуплені у 2020 році за кошти субвенції будуть використовуватись в школах Миколаєва і в 2021 році.

Скільки витрачають на боротьбу з COVID-19 у школах Миколаєва цього року та скільки коштів потрібно? 

У Миколаївській міськраді повідомляють, що у 2021 році кошти з державного та місцевого бюджетів на управління освіти Миколаївської міської ради для закупівель медичних масок, дезінфікуючих засобів для обробки рук і шкіри, дезінфікуючих засобів для поверхонь для закладів загальної середньої освіти не передбачено. Відповідно протягом 2021 року в Миколаєві у школах будуть використовуватись засоби дезінфекції, закуплені у грудні 2020 року.

На основі розрахунків, наданих МОН, у вересні 2020 року, можна визначити потребу в коштах на безпеку школярів та вчителів у Миколаєві.

Тоді МОН заклало 5,5 грн на одну маску, проте сума в 1 грн є більш ринковою на сьогодні ціною.

За даними, отриманими від Миколаївської міської ради, у місті нараховується 68 закладів загальної середньої освіти, кількість аудиторій у них - 1644. Кількість учнів у цих школах - 46128, а педагогічних працівників - 3126 осіб.

Тож якщо вважати, що ціна однієї маски складає 1 грн за штуку, то для забезпечення 49254 осіб протягом одного місяця (приблизна кількість робочих днів в одному місяці - 22) лише трьома масками на добу  знадобиться близько 3,25 млн грн.

Що робити?

 Наразі питання захисту школярів від COVID-19 є актуальним, адже зовсім скоро починається новий навчальний рік, який швидше за все, як і попередній, проходитиме в умовах пандемії. А забезпечення засобами захисту від COVID-19 місць із високим скупченням людей, серед яких і заклади загальної середньої освіти, є необхідним для сповільнення поширення коронавірусної інфекції.

Відтак, органи влади як місцевого, так і національного рівня, мають визначати питання захисту учасників освітнього процесу від COVID-19 як пріоритетне. Незважаючи на позитивні зрушення, які полягають в безкоштовній вакцинації освітян Pfizer, - вакциною, яка була визначена як одна з найбільш ефективних сьогодні, слід все ж пам’ятати, що навіть у разі, якщо викладачі будуть захищені, ризик поширення вірусу серед школярів, а в подальшому і серед їх оточення, досі залишається високим.

Тож Миколаївській слід все ж виділити необхідну кількість коштів з місцевого бюджету для забезпечення школярів та педагогічних працівників міста медичними масками, дезінфікуючими засобами для обробки рук і шкіри, дезінфікуючими засоби для поверхонь тощо у наступному навчальному році. Адже зокрема від цього залежить те, наскільки швидко повернуться до нормального життя як школярі, так і все населення України.

Анастасія Химичук, аналітикиня Statewatch

Читайте также: