• среда

    9 октября, 2024

  • 13.2°
    Преимущественно ясно

    Николаев

  • 9 октября , 2024 октября

  • Николаев • 13.2° Преимущественно ясно

Хроника войны, 153-й день: по Николаеву ударили ракетами, ВСУ уничтожает оккупантов в Херсонской области

26 липня триває 153-а доба спротиву українців повномасштабному збройному вторгненню Російської Федерації.

Близько 4-ї ранку в Миколаєві прогриміли потужні вибухи. Інформація про руйнування та постраждалих уточнюється.

На Південнобузькому напрямку ворог продовжує оборонятися, зосереджує зусилля на недопущені просування наших військ. Здійснював обстріли із артилерії та танків по лінії зіткнення. Також завдав авіаударів біля Великого Артакового, Калуги та Ольгиного. Вів повітряну розвідку БпЛА, повідомляє Генштаб.

Разом з тим ЗСУ відбили ворожий наступ на Херсонщині. В черговий раз росіяни із залученням резервів, спробували здійснити наступальні дії з напрямку Іщенки на Білогірку. Зазнавши втрат, ретирувалися, повідомляє ОК «Південь».

Онлайн-репортаж

Оновлюється

22:02 Військовослужбовець Юрій з бригади миколаївських морпіхів, який 76 днів провів в російському полоні, розповів про постійні знущання.

У таборі для військовополонених в Оленівці не було нормального харчування і меддопомоги, але більше всього на бійців 36-ої бригади та полку «Азов» чинили психологічний тиск.

— Коли зранку пробудився, здавалось, що постійно 9 травня: Лещенко, Кобзон, всі пісні про радянську перемогу – зранку і до вечора. Текст гімну – видали нам папірці, але ми так то не вивчили. Психологічно, звісно, важко там перебувати під таким тиском, — пригадав морпіх.

В інший раз окупанти побили українських військових, які намагалися попрощатися з побратимом, що загинув у полоні через відсутність нормального лікування.

21:30 Військовослужбовець 36-ї бригади морської піхоти Юрій з позивним «Гоша» провів у полоні ворога два з половиною місяці. Більшість часу на нього чинили фізичний і психологічний тиск.

Про свій досвід він розповів Радіо Свобода.

Чоловік обороняв Маріуполь на металургійному комбінаті імені Ілліча, доки не втратив кінцівку на розтяжці і 13 липня не опинився в руках «днрівців», які спочатку бажали його стратити, але зупинилися після наказу командування.

Морпіха трохи менше місяця утримували у лікарні Донецька, після чого з ампутованою ногою кинули у табір для військовополонених, який знаходився в Оленівці. Там утримувалися як бійці з його бригади, так і «азовці» з військовослужбовцям 24-ої бригади — загалом близько 400 українців.

— Харчування ‒ каші, низькокалорійна їжа. Я, наприклад, важив 90, то за час полону скинув 20 кг – і так всі схудли, — розповів Юрій.

Але, окрім поганих продуктів, над українськими військовими знущалися фізично і психологічно, нікого не лікували. Так, на території табору примушували слухати радянські пісні, гімни Росії та СРСР з самого ранку, вмикаючи подібну агітацію через динаміки.

— Коли зранку пробудився, здавалось, що постійно 9 травня: Лещенко, Кобзон, всі пісні про радянську перемогу – зранку і до вечора. Текст гімну – видали нам папірці, але ми так то не вивчили. Психологічно, звісно, важко там перебувати під таким тиском, — пригадав морпіх.

На початку літа у таборі через відсутність медичного догляду загинув його побратим. Коли його тіло виносили, то інші бійці віддали шану, за що їх почали бити окупанти.

— Спершу йшли гусячим ходом, навприсядки під палицями. Потім вже могли бігти, руки за спиною. Ми, «трьохсоті», йшли за ними. Те, що вони нам говорили, важко переказати. Також протягом трьох днів за те, що так провели свого побратима, змушували всіх стояти. Перший раз десь 6-7 годин стояли, і поранені теж. Через три дні наглядачів попустило трішки, — додав він.

Поранених військовополонених також примушували робити гроби для росіян — у розрахунку 8 людей повинні були зробити 70 домовин.

Після 76 дней полону 29 червня Юрія обміняли. За його словами, українські військовополонені у більшості були в поганому стані, схудлі, з ранами, без нормального одягу, тоді як полонених росіян утрумували в пристойних умовах.

— Цілих росіян обміняли на поранених українців. Я так розумію, вони позбавлялись таких, як я, щоб очі не муляли, безногих, безруких. Коли я був у Василівці на обмін, ми всі були «трьохсоті», хтось – на ношах, хтось – без руки, ноги. А російські полонені вийшли одягнуті, поголені, не бачив їх без рук чи ніг. Ми приїхали на обмін брудні, обдерті, бо одяг на українських полонених – той, в якому і потрапили в полон. Люди ледь не в трусах там ходять, — наголосив «Гоша».

21:10 Окупанти протягом довгого періоду нічого не зможуть заподіяти системам HIMARS, які влучно знищують їх склади на окупованій частині півдня України.

Про Al Jazeera розповів викладач Військового училища евелпідів (вищий військовий навчальний заклад сухопутних військ Греції) Костантінос Грівас.

Професор пояснив, що у російській армії навіть близько немає зброї, яка за своїми характеристиками наздоганяє американські HIMARS.

— «Хаймарси», разом з ракетами GMLRS, досягають чудової точності страйку. Росіяни не мають нічого еквівалентного, оскільки ці системи були розроблені американцями як своєрідна снайперська артилерія для використання у складних умовах, таких як Фалуджа в Іраку, де потрібно було вражати цілі, які були оточені цивільними, — конкретезував грецький стратег.

Грівас додав, що росіяни вимушені реагувати на «Хаймарси» протягом декількох хвилин, але цього часу їм не вистачає для ефективної відповіді.

— Якщо є будівля, яку потрібно вразити, ви націлюєтесь на цю будівлю з дистанції у 80 км, і протягом декількох хвилин після відкриття вогню ви вражаєте ракетою цю ціль, — описав він принцип дії ракет GMLRS у «Хаймарсів».

20:50 Екс-голова новозеландського міста Тауранга Тенбі Пауелл готовий за свої кошти зробити щось для біженців з Миколаївщини та Херсонщини.

Про його намір пише видання Stuff.

Відставний полковник, який пішов з посади мера Тауранга в листопаді 2020 року, закликає своїх знайомих допомогати українцям, а також вкладає в цю справу власні збереження. Він додав, що йому важко уявити розстріляні дома або загиблих друзів на Батьківщині.

— Сумно бачити стільки руйнувань. Ми забезпечуємо можливість евакуації для тих, кому потрібно вибратися з небезпечних зон під час нашого зворотного шляху. Відстань від таких місць, як Миколаїв і Херсон, наприклад, назад до Варшави, велика, і часто переміщені особи дуже емоційні, іноді потребують медичної та психологічної підтримки, — розповів Тенбі Пауелл.

Новозеландський політик у липні також допомогав развозити по Україні медичну допомогу, продукти харчування, засоби гігієни для жінок і підгузки.

— Я все це роблю добровільно; Я сам профінансував свій шлях сюди і оплачую сам, перебуваючи на місці в Польщі та Україні. Я в такому становищі, коли можу це собі дозволити, — додав він.

20:35 Колишня резиденція президента-утікача Віктора Януковича «Межигір’я» має отримати статус пам'ятки садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення.

Про це повідомив міністр уряду Олег Немчінов.

За його словами, роботи щодо статусу резиденції велися ще з кінця 2021 року. Початок повномасштабної війни зупинив цей процес.

— Ми активно працювали над вирішенням комплексу проблем, оскільки є і рішення судів щодо частини об'єктів цього комплексу, документи, які були віднайдені в кримінальних справах, коли вони передавалися під час утворення Спеціальної антикорупційної прокуратури тощо, — розповів Олег Немчінов.

20:13 Російська державна компанія «Газпром» втратила права на користування найбільшим в Австрії газосховищем «Гайдах».

Про це повідомляє Австрійське агентство преси (АРА).

— Російська державна компанія «газпром» втратила права на користування газосховищем у Гайдах (Зальцбург). Відповідна поправка до закону про газове господарство наприкінці червня дозволила вітчизняному енергетичному регулятору E-Control передати іншій компанії невикористані «газпромом» обсяги сховища, — йдеться у повідомленні.

Зазначається, що новий закон зобов’язав «користувача сховищем» — у конкретному випадку «газпром експорт» — негайно запропонувати іншим компаніям «заброньовану потужність, яку він систематично не використовував повністю або частково» або ж повернути її компанії-оператору сховища – у даному випадку дочірній компанії «газпрому» GSA. При цьому, якщо користувач сховища не дотримується цього зобов’язання, то компанія-оператор зобов’язана сама вилучити «зарезервовані, але систематично невикористані обсяги у користувача сховища відразу після негайного письмового повідомлення». Заброньовані обсяги сховища, які станом на 1 липня використовуються менше ніж на 10%, вважаються систематично невикористаними.

19:55 Понад 100 сімей російських військовослужбовців звернулися до президента Росії Володимира Путіна з вимогою знайти своїх синів, чоловіків та братів, які перебувають у зоні бойових дій в Україні.

Про це повідомляє «Север Реалии».

Від відомств та міністерств родичі отримують відписки: одні кажуть, що рідні живі, інші — що зникли безвісти чи загинули.

Десятки родичів російських військовослужбовців звернулися до президента РФ Володимира Путіна з вимогою допомогти знайти їхніх дітей, братів та чоловіків - військових, які беруть участь у війні між Росією та Україною.

— Вимагаємо знайти наших близьких, внести до списків військовополонених, які зникли безвісти. Робота з пошуку не ведеться, оскільки вони перебувають у статусі зниклих безвісти. Міністерство оборони РФ понад п'ять місяців блокує зміну статусу військовослужбовців незалежно від відомостей, що постійно змінюються у них. Родичам доводиться шукати факти і доводити самим, що їхній син, чоловік у полоні або загинув — так по всій країні. Уповноважені органи погано ведуть роботу, допомоги від командирів військових частин немає, — йдеться у листі, який батьки та дружини особисто передали в приймальну адміністрацію Путіна 26 липня.

Під зверненням підписалося 106 осіб. Вони вимагають не тільки знайти російських військових, які зникли в Україні, а й створити в кожному регіоні Росії пункт, де родичам військовослужбовців допомагали б з пошуком живих, полонених, поранених і загиблих близьких, які перебувають в Україні.

19:30 Кабінет міністрів звернувся до уряду США щодо надання Україні "газового лендлізу", щоб стабільно пройти опалювальний сезон.

Про це повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль в Telegram.

— Ухвалили звернення уряду України до уряду Сполучених Штатів Америки щодо надання нашій державі «газового лендлізу» для стабільного проходження опалювального сезону, - написав глава уряду.

За словами Дениса Шмигаля, підготовка до найскладнішої зими в історії країни триває. У цьому процесі влада шукає всі можливі інструменти, щоб бути готовими до будь-яких сценаріїв.

19:10 В повітряних силах ЗСУ підвищився показник збиття російських ракет. Це відбулося завдяки людському фактору, а не озброєнню.

Повітряні сили поки ще не отримали далекобійних системи ППО, розповів речник командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат на брифінгу, пишу «Українська правда».

— Ефективність досягається саме завдяки людському фактору, бо, на жаль, ми ще не отримали те озброєння, про яке міряємо – це далекобійні та середньої дальності системи протиповітряної оборони, — сказав він.

За його словами, особовий склад отримав новий досвід, також покращилася взаємодія між підрозділами, система оповіщення та прийняття рішень. 

— Поки від партнерів ми маємо лише переносні ЗРК різних типів, які теж доволі активно працюють при збитті повітряних суден окупанта, — додав речник. 

18:55 В Корабельному районі Миколаєва та частині сіл Баштанського і Миколаївського районів області алкоголь продаватимуть тільки у певний час. Також там заборонили продаж сильнодіючих хімічних і отруйних речовин і речовин, вироблених на спиртовій основі (крім лікарських).

Про це йде мова у спільному наказі від 26.07.2022 № 68/1 начальника Миколаївської обласної військової адміністрації Віталія Кіма та командувача оперативного угрупування військ «Примор‘я» Андрія Гнатова. 

Повний список населених пунктів наведено у документі.

Таким чином в частині громад Миколаївщини та Корабельному районі спиртне, включаючи слабоалкогольні напої та пиво, продаватимуть тільки з 9:00 до 18:00. Також там повністю заборонять торгівлю сильнодіючими хімічними і отруйними речовинами і речовинами на спиртовій основі. Виключення — лікарські та дезінфікуючі засоби.

Крім того, на території всієї області заборонено продаж алкоголю військовим ЗСУ, Нацгвардії, правоохоронцям, працівникам органів спецпризначення з правоохоронними функціями, функціями безпеки та оборони України.

18:27 У вівторок 26 липня воїни Повітряного командування «Південь» збили ворожий ударний безпілотний літальний апарат типу «Ланцет», який намагався атакувати радіолокаційну станцію на Миколаївщині, інформують Повітряні Сили ЗСУ. 

Зазначається, що максимальна швидкість дрона-камікадзе становить 110 км/год під час горизонтального польоту та 300 км/год під час атаки цілі. Дальність дії – 40 км.

18:10 Оскільки Антонівським мостом зараз можуть проїжджати лише легкові автомобілі, окупанти не можуть доставити до Херсону реактивні системи залпового вогню.

Про це в інтерв’ю телеканалу «НІС-ТВ» розповів радник голови Херсонської військової адміністрації, депутат місцевої облради Сергій Хлань.

— Після того влучення, яке було. Воно, до речі, дуже геометричне. 20 метрів овал і абсолютно хірургічно розміщені отвори від влучань, як раз зруйнована міцність мосту. Легкові авто можуть проїжджати, пасажирський транспорт може проїжджати, сполучення між правим і лівим берегом є, а важкий вже не поїде. Єдине, що зараз пересувається, — до 10 тонн. Тобто невеликі машини без причепів. Фури не пройдуть. Тобто з системами залпового вогню в них зараз велика проблема. Вони не можуть зараз постачатися ближче до Херсону, до лінії фронту. Тобто логістика втрачена. Відповідно не можуть пройти танки, — розповів Сергій Хлань.

17:30 

Через воєнні дії в Україні Міністерство закордонних справ Ізраїлю закликає ізраїльських громадян утриматися від відвідування України, зокрема міста Умані та його околиці.

«Рекомендуємо ізраїльським громадянам, які перебувають в Україні, негайно залишити територію країни. В Україні зберігається небезпека ракетних ударів і повітряних атак по населених пунктах і цивільних об'єктах, зокрема – в центрі та на заході країни. Йдеться про реальну загрозу життю», — йдеться в повідомленні МЗС Ізраїлю напередодні святкування Рош Гашана в Умані.

16:50 За перші 10 днів дії нових норм закону про функціонування української мови, зокрема в інтернеті, профільний омбудсмен Тарас Кремінь отримав рекордну кількість повідомлень про порушення.

Про це йдеться на сторінці Уповноваженого із захисту державної мови у Facebook.

З 16 по 25 липня мовний омбудсмен отримав 502 скарги про порушення вимог закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної».

16:41 З 1 серпня миколаївці зможуть оформити паспорт громадянина України та паспорт громадянина України для виїзду за кордон в Одесі.

Про це повідомив директор департаменту з надання адміністративних послуг Владислав Бєлан.

Що необхідно зробити:

  • Записатись в окрему чергу у ЦНАПі Миколаєва.  Запис щодня, окрім суботи та неділі, з 9:00 до 14:00 за телефоном: (0512) 30-01-12 або особисто за адресою: місто Миколаїв, просп. Богоявленський,1.
  • Оформити паспорт в Одесі за адресою: просп. Добровольського, 106.

16:30 У російському регіоні Чечні співробітники військкоматів змушують чоловіків, які не працюють, заповнювати анкети з поясненням, чому ті відмовляються працювати в силових структурах або служити в армії. Аудіозапис із таким змістом розсилається жителям республіки РФ.

Джерело проєкту Радіо Свобода Кавказ. Реалії серед чеченських чиновників підтвердило цю інформацію.

На аудіо жіночий голос говорить чеченською про необхідність «термінового заповнення анкети на чоловіків, які не працюють, віком від 21 до 49 років». Стверджується, що кожен має пояснити свою відмову чи навпаки – заявити про готовність і розписатися у заздалегідь підготовлених бланках. Ті, хто має групу інвалідності, мають надати посвідчення. Для збору інформації було виділено термін до ранку 25 липня.

16:10 Жителі села Плющівка у Миколаївській області на початку березня взяли в полон 11 російських військових. Серед них виявилися колишні українські офіцери, які зрадили присязі під час окупації Криму.

Про це йдеться у матеріалі видання Ґрати.

Партизанський спротив організувала місцева мешканка Світлана Ванжула.

15:50 В Росії активно розгортають кампанію, в межах якої кожен із регіонів країни зобов'язали сформувати та профінансувати по одному новому батальйону для участі у війні проти України.

Про це повідомляє Головне управління розвідки Міністерства оборони України.

За їхніми даними, все це відбувається під гаслом «Від кожного суб'єкта федерації по батальйону». Кожен із 85 російських регіонів, включно з анексованими Кримом і Севастополем, мусить сформувати по одному новому батальйону «добровольців».

15:24 Аграрії Одеської області станом на 26 липня зібрали 2 мільйони тонн зернових і зернобобових культур.

Про це повідомляє «Укрінформ» із посиланням на речника голови Одеської ОВА Сергія Братчука.

Зазначається, що станом на 26 липня хлібороби Одещини намолотили два мільйони тонн зернових і зернобобових культур.

15:20 Голова Миколаївської обласної військової адміністрації Віталій Кім звернув увагу на те, що російські окупанти обстрілюють Миколаївщину у тому числі з метобю знищення об'єктів інфраструктури, які беруть участь у експорті зерна.

Про це Віталій Кім сказав в інтерв’ю «Радіо НВ» сьогодні, 26 липня.

Як відомо, російські війська зранку 26 липня здійснили масований обстріл півдня України, по Миколаївській області цілили 18 ракетами, частину з них вдалось збити.

За словами Віталія Кіма, мішенню РФ є інфраструктура міста та області. Якщо казати про портову інфраструктуру, то сьогодні масований удар прийшовся, зокрема, на Очаків, Южне та Рибаківку. Також постраждав залізничний міст у Миколаївській області.

— Вони цілили в принципі в інфраструктуру міста та області. В портову, тому що вдалии по таких містах, як Южне, Рибаківка, Очаків, та Миколаєві — це теплопостачальне підприємство. Тому, це не в портову інфраструктуру, а взагалі, вони знищують інфраструктуру, яка бере участь в експорті зерна. Наприклад, залізничний міст через нашу річку. Я не можу зробити такий висновок (що це цілеспрямована атака, щоб зашкодити експорту, - прим.) Вони б’ють по всім об’єктам, не сильно обираючи. Тому що сумарно було 18 ракет, і цілі різні. Кудись влучили, кудись ні, - сказав Віталій Кім.

14:39 За чергову добу миколаївські рятувальниками ліквідували 11 пожеж, одна з яких виникла внаслідок ворожих обстрілів.

Про це повідомили у ДСНС України у Миколаївській області.

Внаслідок вранішнього обстрілу  26 липня горіла Газель на одному з підприємств Миколаєва. Рятувальники загасили пожежу площею п’ять квадратних метрів. Постраждалих та травмованих немає.

14:25 Країни-члени ЄС сьогодні, 26 липня, досягли політичної угоди про добровільне скорочення попиту на природний газ на 15% цієї зими. Тепер держави самі зможуть обирати заходи, за допомогою яких відбуватимуться скорочення.

Про це йдеться в офіційній заяві, опублікованій на сайті Ради Європи.

Документ передбачає також можливість оголошення «Союзної тривоги» у разі серйозної загрози для стабільності постачання - у цьому випадку обмеження споживання стане обов'язковим.

14:10 Україна у рамках чергової операції з передачі тіл загиблих військовослужбовців повернула тіла 25 своїх захисників.

Про це повідомило Міністерство реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

— Відбулася чергова операція з передачі тіл загиблих військових. Україна повернула тіла ще 25 своїх захисників. Операція проводилася за співпраці Уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти, Олега Котенка та інших силових структур України. Процес повернення тіл відбувається відповідно до норм Женевської конвенції, — йдеться в повідомленні.

14:09 Наслідки ранкового обстрілу Миколаєва

13:57 Вранці 26 липня російські війська влучили ракетами у автотранспортне підприємство в Миколаєві.

На території АТП лишилася величезна вирва від ракетного удару. В результаті атаки знищені мікроавтобуси, вантажівки, зруйнована адміністративна будівля, а також гаражі для проведення ремонту і техогляду транспорту. Більше фото за посиланням.

13:03 Голова Миколаївської ОВА Віталій Кім повідомив, що миколаївці відмовляються брати запропоновані ним 100 доларів, передаючи інформацію про корегувальників вогню росіян. Про це він розповів в ефірі національного телемарафону, пишуть НикВести.

— Три людини зараз ми відпрацьовуємо, інших перевіряємо. Багато інформації, люди відмовляються від грошей, допомагають просто та надають інформацію. Частина з неї корисна, ми з нею працюємо, — сказав Віталій Кім.

12:48 Мер Мелітополя Іван Федоров повідомив, що протягом останніх трьох днів російські окупанти активно перекидають військову техніку через захоплені території України. В ефірі телемарафону він розповів, що 25 липня через Мелітополь пройшли три великі колони техніки у бік Херсона.

За словами Івана Федорова, колона налічувала 100 одиниць тяжкого озброєння. Він також зазначив, що окупанти не випускають людей з тимчасово окупованих територій регіону, щоб використовувати їх як живий щит.

12:04 Україна отримає ще 4 HIMARS та 580 тактичних безпілотників Phoenix Ghost,  повідомляється на сайті Пентагону. До чергового пакету увійшли ракетно-артилерійські системи високої мобільності, боєприпаси та значну кількість безпілотних літальних комплексів Phoenix Ghost. Загалом буде передано обладнання із запасів США на суму близько 175 мільйонів доларів, та техніку на суму 95 мільйонів доларів в рамках Ініціативи сприяння безпеці в Україні (USAI).

Мова йде про чотири додаткові системи HIMARS, тобто Україна отримає 16 одиниць в загальній кількості, чотири командно-штабні машини; додаткове протитанкове озброєння, запасні частини та інше спорядження; 36 000 патронів калібру 105 мм; 580 тактичних безпілотних літальних апаратів Phoenix Ghost.

Безпілотники закуплять в рамках USAI у виробників, а потім доставлять українським військовим.

11:20 Російські війська зранку 26 липня здійснили масований обстріл півдня України, по Миколаївській області цілили 18 ракетами, частину з них вдалось збити.

Про це в ефірі Національного телемарафону розказав голова Миколаївської обласної військової адміністрації Віталій Кім, - пишуть НикВести.

— Зранку ще до ракетних обстрілів у нас було 6 ракет Х-59 та 12 ракет типу С-300. Не всі вони влучили в ціль, частину збили, частина - мимо. З тих, що влучили — це частина критичної інфраструктури та підприємства. На щастя, без жертв. Зруйнували вони непрацюючі 3 сектори мосту залізничного. Але загалом, було дуже гучно, проте без жертв.

Вони завдавали масованого удару по всьому Півдню: Одеса, Южне, Рибаківка. Це був дуже масований удар по всьому Півдню. Наша доля була така. Але в цілому, військові дії зараз ущільнилися, і дуже багато авіації працює з обох боків та, з огляду на те, що наші ЗСУ знищують командні пункти та склади, то вони теж намагаються щось там показувати, - розповів Віталій Кім.

11:05 У ПриватБанку розповіли, як працюють у Херсоні та на передовій 

Про це йшла мова під час його інтерв’ю на телеканалі НІС-ТВ. 

Він розповів про те, яким чином з технічної точки зору банку вдалося зберегти свою діяльність, попри окупацію Херсонської області російськими військами. 

— Херсон — це Україна, це факт. Якщо ми там не будемо працювати, це буде соціальним вибухом. У держави є свої бюджетні зобов’язання, особливо по соціальному напрямку. Звичайно, ми обслуговуємо велику кількість бюджетних організацій. У людей є онлайн-банкінг, тобто є можливість зняти обмежену кількість готівкових коштів. Та готівка, яка залишилась у Херсоні на момент окупації, крутиться всередині Херсонської області. Але це не має викликати подив. В Україні є певний набір купюр, які є в обігу. А Херсон, так вийшло, що це така маленька Україна. Той набір купюр, який у них є — він є. Звичайно, завдяки онлайн-банкінгу, ми намагаємося докладати більше зусиль на допомогу херсонцям. Окупанти відключили інтернет, пускають його через своїх провайдерів, відключили український зв’язок. Люди не змогли отримувати одноразові СМС для підтвердження своєї сесії в онлайн-банкінгу. Ми придумали чат, де треба показати свій паспорт. Була можливість через Viber - вони вимкнули його. Ми придумали дзвонилку через сам мобільний додаток. Там знаходяться наші люди, вони на нас сподіваються, вони чекають ЗСУ, які все ближче. Вони чекають. Якщо звідти ще піде Приват — що залишиться?  Не хочеться проводити паралелі, то якщо згадати, що було в Криму у 2014 році… У Херсоні вони знають, що ми є, ми допомогаємо. Рашисти відключили можливість СМС-інформування - ми обійшли. Вони відключили Viber - ми обійшли. Ми зробили дзвонилку через додаток. Працюють термінальна та карткова мережі. На магазинах клеять згенеровані через Приват24 QR-коди, за допомогою яких можна розрахуватись. На магазинах пишуть «термінал працює». А інакше як може бути? Піти? Ми не підемо, - сказав Юрій Решетнік.

11:00 Протягом п'яти місяців в Миколаївській області повітряна тривога лунала сумарно 17 діб 10 годин 28 хвилин. Всього було 364 сигнали. Інфографіку тривалості повітряних тривог по областях зробила Компанія TopLead.

10:45 Дані щодо втрат ворога.

10:29 Сьогодні під час обстрілу постраждала одна з міських котелень. Від влучання боєприпасу пошкоджена частина будівлі, повідомив міський голова Олександр Сєнкевич.

Наразі ОКП «Миколаївоблтеплоенерго» оцінює нанесені збитки та продовжує підготовку до опалювального сезону.

09:44 Вранці через потрапляння боєприпасів та їхніх уламків внаслідок обстрілу виникла пожежа автомобіля «Газель» на одному з підприємств Миколаєва.

Рятувальники 4 державної пожежно-рятувальної частини 2 ДПРЧ горіння площею 5 кв. м ліквідували, повідомляють в ГУ ДСНС в Миколаївській області.

09:39 Інформація від ОВА щодо ворожих обстрілів у Миколаївській області за минулу добу, станом на ранок 26 липня

Миколаїв:

Зранку, 26 липня, по Миколаєву було нанесено масований ракетний удар. За попередньою інформацією внаслідок потрапляння боєприпасів та їх уламків уражено об’єкт критичної інфраструктури та автотранспортне підприємство. Попередньо без жертв. Детальна інформація уточнюється.

Також на околицях міста є прильоти ракет повітрянного базування. Окрім цього, була спроба уразити портову інфраструктуру міста.

Миколаївський район:

Вчора, 25 липня, о 22:00 були обстріли с. Новомиколаївка Первомайської громади, переважно по відкритих територіях. Постраждалих немає.

Зранку, 26 липня, о 05:00 обстріляно об'єкт інфраструктури в Ольшанській громаді. Постраждалих немає.

Баштанський район:

Вчора, 25 липня, орієнтовно о 18:00 були обстріли с. Широке Широківської громади. Влучання були поза межами населеного пункту, постраждалих немає. Також орієнтовно о 23:00 були обстріли с. Широке та с. Червона Долина, влучання поза межами сіл. Зранку, 26 липня, о 4:30 були обстріли с. Червона Долина. Влучання поза межами села. Постраждалих немає.

Під постійними обстрілами залишаються села, що знаходяться на лінії розмежування у Березнегуватській громаді. Вчора, 25 липня, орієнтовно о 21:50 під обстріли потрапило село Маліївка. Зруйновано один житловий будинок. Інформація щодо постраждалих відсутня. Інформація щодо руйнувань житлових будинків уточнюється.

09:02 Українські захисники поцілили у нафтобазу в окупованому Донецьку, горять цистерни з паливно-мастильними матеріалами, повідомляє Управління стратегічних комунікацій ЗСУ.

«Підготовка до цього концерту в Донецьку була дуже ретельною, тому і такий «яскравий» результат», — відзначають в Страткомі ЗСУ.

За даними російських пропагандистів, велика пожежа сталася на нафтобазі в Будьонівському районі Донецька після обстрілу.

«Вогонь від пожежі видно у кількох районах міста — полум'я б'є на кілька десятків метрів заввишки. Горять цистерни із ПММ», – пише ТАСС.

08:22 По півдню України нанесено масований ракетний удар з напрямку Чорного моря, в тому числі із застосуванням авіації, повідомляє Оперативне командування «Південь».

На Миколаївщині атаковано портову інфраструктуру. Водночас по Миколаївському району нанесено удар із ЗРК С-300 з тимчасово окупованої Херсонщини.

На Одещині є влучання у приватні будівлі прибережних сіл з подальшим загоранням. На місцях працюють рятувальники. Попередньо постраждалих немає.

Є влучання в авторинок, інші відкриті території передмістя.

07:45 Авіація ЗСУ нанесла 7 ударів по місцях дислокації та розгортання підрозділів РФ на півдні України: 6 опорних пунктів, скупчення озброєння та військової техніки та командно-спостережний пункт в Бериславському та Херсонському районах області.

Узагальнені дані щодо ворожих втрат свідчать, що південні степи України зачищено від:

  • 48 окупантів
  • 4 танків Т-72
  • ста п’ятдесяти двох міліметрової гармати-гаубиці
  • самохідної артилерійської установки
  • 3 одиниць броньованої техніки
  • 3 автомобільної техніки.

Знищено пункт управління 11-ої окремої десантно-штурмової бригади окупантів та їхній склад боєприпасів в районі П`ятихатки. Остаточні втрати ворога — дорозвідуються.

07:14 Протягом минулого дня росіянами було нанесено три удари по позиціям ЗСУ на Херсонщині:

Опівдні, з літаків, з напрямку тимчасово окупованої території випущено 2 ракети Х-59 по Миколаївський області. Одна крилата ракета влучила поблизу Великого Артакового, друга — по околицях Калуги. Без втрат.

Годиною пізніше в районі Новогригорівки вдарила пара Ка-52. Без втрат.

Надвечір парами штурмовиків та ударних Ка-52 атаковано Андріївку. Втрат не допущено.

Читайте также: