• п'ятниця

    20 вересня, 2024

  • 12.8°
    Ясне небо

    Миколаїв

  • 20 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 12.8° Ясне небо

Станіслав Мартиросов

Станіслав Мартиросов

Депутат Миколаївської обласної ради 6 скликання, депутат Миколаївської міської ради 8 скликання

Шлюбна ніч БПП та Опоблоку, Сєнкевич без тріщини та Шуфрича б’ють – то до виборів

Вітаємо всіх!

Тиждень бюджетних пристрастей – так можна назвати тиждень, що минув. Відразу дві сесії – обласної та міської рад, та й ще і в один день – жах для журналістів, приймали відповідні бюджети. Обласна пройшла відносно спокійно та досить швидко. Із моментів, які привернули до себе увагу – хіба що заява депутата Олабіна, який поскаржився на неможливість вивчити запропонований бюджет за кілька днів, та й взагалі закликав обласну раду саморозпуститися та передати всі повноваження губернатору. Однак, його пропозиція не знайшла підтримки серед депутатів. А голова новоутвореної депутатської групи «Опозиційна платформа – За життя» Володимир Фроленко порадив «зустрітися з мозками». Як на мене – дуже слушна пропозиція. Враховуючи те, що названий депутат напередодні сесії називав підкупом депутатів включення до бюджету статті про так звані депутатські кошти та поставив під сумнів факт нашої війни з Росією. Ні, ще раз – «зустрітися з мозками». Я – тільки за. Обома руками! Всім би не завадило. Хоч іноді. «Зустрітися з мозками». Слід запам’ятати.

А ось сесія міської ради проходила не нудно, як я і казав раніше – інакше у нас просто не буває. Почалось з того, що вже після того, як проект міського бюджету було затверджено рішенням виконкому, з’явилась інформація про те, що обласна державна адміністрація пропонує спрямувати до обласного бюджету з міського понад 165 млн. гривень для виконання різних програм. При тому, що бюджет розвитку, умовно – вільні кошти, на 2019 рік – всього 550 млн. гривень. Запевняю вас – в масштабах міста – це не так вже і багато, якщо загадати скільки невирішених проблем у місті є. Один Варварівській міст чого коштує! Пояснювалось це тим, що це співфінансування програм, які будуть реалізовані в межах Миколаєва та для миколаївців. І взагалі – це не місто дає, а область дофінансовує. Але зайвих грошей в бюджеті міста не було. Та й зі всіх прохань ОДА міській голова погоджувався, лише на 81 мільйон. Диво, але 21 грудня гроші знайшлись. Аж 121 мільйон. Звідки, спитаєте ви? Ось і член виконкому Олександр Садиков теж здивувався – звідки знайшлося понад 120 мільйонів всього за кілька днів? А дуже просто – з циліндру. З того самого, з якого фокусники витягують кроликів. Ну може бути під новий рік диво? З яких пропонувалось 81 – області, а 40 – угадайте кому? Правильно – на програму енергоефективності, яка є «священною коровою» оппоблоку. Та й ще 10 мільйонів забрали з міського стадіону на будинок культури «Молодіжний», що дуже не сподобалось «Нашому краю». А ще депутати не могли домовитися через те, хто має пооб’єктно перерозподіляти кошти у міжсесійний період – бюджетна комісія чи виконавчий комітет? Сесія з перервами тривала майже до опівночі 21 грудня. Чого там тільки не було! Питання бюджету ставилося на голосування раз за разом та провалювалось. Всі були стомлені та роздратовані та іноді зривались. Секретар ради навіть давала вказівки зачиняти двері сесійної зали, щоби депутати не втеклі та не зруйнували кворум. Зрештою, чи то з шостої, чи то з сьомої спроби бюджет було проголосовано голосами Опоблоку та БПП. Отже, можна говорити про створення коаліції у міськраді з представників цих політичних сил. Дехто вже називає це новою шлюбною ніччю БПП та Опопблоку.

Що тут скажеш? Очевидно, що облдержадміністрації слід проводити інформаційну кампанію не після реакції на їх пропозицію, яку можна було цілком передбачити, а перед. А всім слід вчитися у Опопблока користуватися нагодою та витискати із ситуації максимум. До речі, я не знаю, чим думали лідери фракцій та міській голова у 2015 році, коли дозволили, щоб більшість планово-бюджетної комісії складали опоблоківці . Вони взагалі там можуть приймати рішення без інших депутатів. Так, у опоблока найбільше представництво у міськраді, але ж – не більше половини.

Міській голова Миколаєва Олександр Сєнкевич офіційно вийшов з лав політичної партії «Самопоміч», тому що він був обраний від миколаївців, за його словами, незалежно від їх уподобань і він хоче бути незалежним від політики. Ну, ще він сказав, про те, політичні процеси заважають нормальній роботі. 

От мені цікаво, це Сєнкевичу треба було три роки, щоб ось цю «істину» збагнути?

А голова партії Андрій Садовий навіть коротко прокоментував такий крок однопартійця. «Не зламайся. Даш тріщину, - зметуть». А ось у мене питання – А що він зробив? Як це називається? Ви як думаєте?

Те, що зараз коється навколо відомої політичної сили – партії «Свобода», як на мене, все більше починає бути схожим на скандал. Нагадаю, що минулого тижні троє народних депутатів від неї запропонували ввести санкції проти низки українських юридичних та фізичних осіб, серед яких – новий власник суднобудівного заводу «Океан». Відомий миколаївській бізнесмен Василь Капацина, в чию команду входить власник заводу, цього тижня дав прес-конференцію, на якій виклав свою версію подій. За його словами, у боротьбі за «Океан», їм протидіяв дуже впливовий російський бізнесмен та державний діяч Ігор Юсуфов, за яким, у свою чергу, стоять російські спецслужби, та, власне, і сама російська держава. Через шахрайські схеми, завод було штучно доведено до банкрутства з величезним боргом. Як виявилось згодом, і основний кредитор – офшорка «Бельмонт» виявилась фейком. І коли, все ж таки, це змагання з ФСБ було майже вигране, деякі народні обранці від партії «Свобода» нанесли початок цитати - «важке поранення» - кінець цитати. Процес відродження заводу опинився під загрозою. Василь Капацина звернувся до журналістів з проханням провести журналістське розслідування дій нардепів, бо через правоохоронну систему цього зробити практично неможливо – депутатська недоторканність! А можливими мотивами їх дій він назвав зраду, гроші чи оману, а може й ще щось.

Як на мене – час вже свободівцям щось відповісти. Бо, якщо версія, озвучена на прес-конференції таки є правдою, то для цієї політичної сили це – суцільна ганьба. Але, поки що, ані на центральному рівні, ані на регіональному звідти – ані пари з вуст. На мій погляд, повний ігнор тут «Свободі» грає в мінус.

Собор єдиної православної церкви в Україні таки відбувся і на ньому було обрано очільника новоутвореної церкви, що, безумовно, можна долучити до перемоги Петра Порошенка. Росії та російській церкві це не сподобалось. Очікувано. Не вдаючись у всі теологічні та церковні моменти, вітаємо розірвання ще одного зв’язку із безумною імперією. До речі, питання нової церкви, а саме внесення змін до законодавства, згідно з яким УПЦ МП має вказати на свій зв’язок із РПЦ у офіційній назві призвело до побиття Нестора Шуфрича у Верховній Раді. Дісталося і Юрію Бойко. Є така народна прикмета в українців, - якщо б’ють Шуфрича – вибори на порозі. До речі, про вибори – ЦВК оприлюднила графік виборів Президента згідно з яким висування кандидатів у Президенти починається 31 грудня а закінчується 3 лютого, а саме голосування відбудеться 31 березня. Отже,  президентські вибори невідворотні, як весна. Головне тут – зробити вірний вибір.

Ну, і на останок. На Соборній площі Миколаєва «запалили» головну ялинку міста та офіційно відкрили новорічне та різдвяне святкове містечко. Це я про те, що новорічні свята наближаються та нагадати, що є ще життя крім політики.