• п'ятниця

    20 вересня, 2024

  • 12.8°
    Ясне небо

    Миколаїв

  • 20 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 12.8° Ясне небо

Станіслав Мартиросов

Станіслав Мартиросов

Депутат Миколаївської обласної ради 6 скликання, депутат Миколаївської міської ради 8 скликання

Боротьба з корупцією без результату, турбота про безпеку чи атака на «хлібне» місце та «ненормальні» японці

Обшуки, обшуки, обшуки. Саме під їх знаком пройшов минулий тиждень від самого його початку як у самому Миколаєві, так і в Україні. Але, спершу, зосередим свою увагу на рідному місті. Спочатку, слідчі нагрянули до департаменту енергозбереження та аж до двох заступників міського голови,  а вже потім – до комунального підприємства «Комунальне-виробниче підприємство по організації харчування в навчальних закладах» або, як його називають за звичкою старою російською абревіатурою КОП. І саме останній обшук, та справа з приводу якої він проводився і викликала найбільший резонанс у місті. Можна сказати, що цей резонанс переростає у дуже неприємний для міської влади скандал із корупційним присмаком.

За версією Національної поліції, яка веде справу, КОП укладав угоди на постачання продукції з різними одеськими фірмами, які фактично знаходились за однією адресою, та були пов’язані між собою – директори та засновники там тасувалися як карти у колоді. І ці одеські фірми раз за разом вигравали конкурси на постачання харчів, але, як виявилось – харчі ці були, м’яко кажучи, не якісними. Вміст жирів у, начебто, вершковому маслі складав менше одного відсотка. Про що є і висновки експертизи. Власне, цей продукт і маслом називати ніяк не можна, а, виявляється, що їм годували школярів та вихованців комунальних дитячих садків. А взагалі, йдеться про розкрадання не менше 7 мільйонів гривень за рахунок постачання неякісних продуктів, на думку слідства.

Отже, скандал? Безумовно – скандал. І яка ж реакція на це основних дієвих осіб. Міській голова Олександр Сєнкевич. А Олександр Сєнкевич у відпустці. І звідти, через Фейсбук закликає, початок цитати: «…всіх утриматись від гучних заяв і спекуляцій на гострих темах та дочекатися результатів розслідування поліції по всіх вищеназваних справах», та додає: «Компромісів не буде. Винні будуть встановлені і покарані» - кінець цитати. Перший заступник голови Володимир Криленко заявив пропочаток службового розслідування відносно керівника «Комунально-виробничого підприємства по організації харчування в навчальних закладах» Гліба Новоторова та відсторонення від виконання обов’язків останнього та, також, вибачився перед містянами.

Натомість, оцінка народного депутат Вадима Підберезняка була значно жорсткішою. Говорючі про ситуацію у Миколаївській мерії, він натякнув на наявність так званого «лобізму» чи то «решалова» у міськраді та заявив, що для правоохоронців є над чим там працювати. Та ще більше, він назвав прізвище людини, з яким пов’язує процеси «решалова». Це, за його думкою, дехто пан Коссе – кум та одногрупник мера.  Крім того, він, де-факто, звинуватив міського голову у ситуації, що склалась, та і, взагалі, розповів про те, що з Олександром Федоровичем не спілкується, бо той не виконує власних обіцянок. Взагалі – нищівна критика та серйозні звинувачення.

Отже, маємо чергову проблему, напряму пов’язану із висуванцями Олександра Федоровича. Якщо додати до цього існування органу виконавчої влади який прямо закликаний боротися із корупцією, про що свідчить ну дуже гучна його назва -  «Департамент внутрішнього фінансового контролю нагляду та протидії корупції» на чолі якого знаходиться близька до мера людина Андрій Єрмолаєв і в якому є відділ запобігання та виявлення корупції,  але вся діяльність котрого, поки що, зводиться до демонстративного демонтажу незаконних МАФів з вулиць міста, то ситуація стає ще більш пригніченою. Ні, незаконні кіоски треба ліквідовувати, але де ж «протидія корупції»? Пан Єромалаєв говорить про те, що багато роботи не видно і вся критика на його адресу – це помста корисливих депутатів, бо вони ці ларькі кришують. Окей, скажіть, хто кришує, щоб ми знали! І все ж – менше одного відсотка вмісту жирів у маслі! Ще раз – де «протидія корупції»? А щодо того, що Олександр Федорович не тримає слова, то це вже чути приходиться не вперше та від різних людей.

Національний Корпус у Миколаєві звинуватив керівництво Державного підприємства «Дельта-Лоцман» у, не менше, як у потуранні агресора – Російської Федерації. Через те, що там використовують програмне забезпечення виробництва російської компанії «Трансзас». У свою чергу, «Дельта-Лоцман» всі звинувачення відкидає, стверджуючи що програмні комплекси, які воно використовує надійно захищені та взагалі, вироблені не російською компанією, а шведською. Що це – насправді проблема безпеки, чи атака на керівництво дуже фінансово ресурсної організації? У будь якому разі, мені здається, що компетентні органи мають дати вичерпну відповідь.

Як я вже зазначив, обшуки цього тижня відбувались не тільки у Миколаєві. СБУ спільно із прокуратурою та Державним Бюро Розслідування провело низку обшуків у різних регіонах України у справі виборчої піраміди з метою масового підкупу виборців на користь одного з кандидатів в президенти. Прізвище кандидата чи то кандидатки не називалось, але Юлія Тимошенко вже заявила, що ні вона, ні її команда до цього не мають жодного відношення. Також, зазначалось, що до обрудки причетні громадяни Росії. Загалом, тема так званого підкупу виборців стала трендом у цій виборчій кампанії і, як на мене, несе загрозу нелегітимності будь кого, обраного президентом, незалежно від прізвища. І взагалі, суспільної недовіри до будь яких результатів виборів і, як наслідок, до державних інституцій взагалі. Що чудово вписується у сценарій дестабілізації України, що вигідно, самі розумієте кому.

А Голова Європейської Ради Дональд Туск виступив в українському парламенті і підтримав евроінтеграційні прагнення України. І, зрештою, під час того ж засідання Верховної Ради, присвяченої п’ятій річниці подій на Майдані, Петро Порошенко підписав Закон України про внесення змін до Конституції, згідно з яким вступ до НАТО на Євросоюзу стали для України конституційною нормою.

Ну, і наостанок рубрика про людей, які займаються не виборами та порятунком власної країни, а якоюсь єрундою. Японській зонд «Хаябуса-2» здійснив посадку та забрав пробу грунту з астероїда Рюгу, за 340 мільйонів кілометрів від Землі. Планується, що зонд із зразками грунту повернеться на Землю у 2020 році. Ще раніше зонд передав відео, яке можна вважати першим відео з астероїда в історії. Немає чим зайнятися цим японцям, коли до президентських виборів в Україні лишається 5 тижнів!