• п'ятниця

    20 вересня, 2024

  • 12.6°
    Ясне небо

    Миколаїв

  • 20 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 12.6° Ясне небо

Станіслав Мартиросов

Станіслав Мартиросов

Депутат Миколаївської обласної ради 6 скликання, депутат Миколаївської міської ради 8 скликання

Реакція Порошенка, багатообіцяюча концесія та, - Хто найбільше нищить та рятує українців?

Вибори, тільки вибори в все, що з ними пов’язано! Три тижні лишається до дня голосування, отже, ми приречені весь цей час говорити майже виключно про вибори – таке зараз життя!

Президент Петро Порошенко відвідав Миколаїв і взяв участь у роботі Ради Регіонального розвитку Миколаївської області. І під час неї він зробив дуже важливу заяву щодо подій навколо державного концерну «Укроборонпром». Він оголосив про звільнення заступника секретаря Ради національної безпеки та оборони Гладковського, того самого, який підозрюється у зловживаннях на оборонних замовленнях, а, також, напряму звернувся до керівництва Національного антикорупційного бюро України та Спеціалізованої антикорупційної прокуратури про швидке та неупереджене розслідування цієї резонансної справи. Але на цьому він не зупинився і в середу, під час засідання Ради національної безпеки та оборони виступив із двома, можна сказати, радикальними ініціативами. Перша з них – це проведення міжнародного, незалежного аудиту всієї діяльності концерну «Укроборонпром» за останні кілька років авторитетною іноземною професійною організацією та розширення складу Наглядової ради концерну за рахунок фахівців з країн – партнерів України, які є членами НАТО. Крім того, Петро Порошенко також спрямував до Верховної Ради законопроект, який відновлює кримінальну відповідальність за незаконне збагачення вищих посадовців. Як відомо, цю норму було нещодавно скасовано рішенням Конституційного Суду.

Отже, що ми бачимо? А бачимо ми, що Порошенко досить гостро реагує на всі можливі факти корупції у оборонній сфері, про які говориться у так званих журналістських розслідуваннях. Ми бачимо, що його хвилювання досить щирі. І ми бачимо, що він намагається не тільки виправити ситуацію, яка є зараз – тобто зробити все, аби правду було встановлено, а винних, у разі, якщо такі є – покарано. Але він намагається зробити так, щоб подібна ситуація більше не повторилася, щоб максимально мінімізувати можливість її повторення. Саме на це, на мою думку, спрямовані його ініціативи щодо реформування концерну «Укроборонпрому», які він запропонував під час останнього засідання РНБО. І ще. Порошенко не заперечує наявність корупції в Україні. Але він щиро хоче, щоб її стало менше, особливо у сфері оборони країни, сфері, якій він дуже опікується. 

Повернемось до подій місцевих. Мер Сєнкевич повернувся з відпуски і прокоментував так званий «маргариновий» скандал. Він висловив сумніви щодо об’єктивності та правильності дій поліції. Мовляв, чому масло вилучалось тільки зараз і чи дотримувались процедури слідчі, коли вилучали зразки продукції, чи не відбулось підміни, іншими словами? Як на мене, - досить зухвала заява. Дивуюсь, що досі поліція нічого не сказала у відповідь.

До речі, цілком можливо, що Соборну площу – головну площу міста буде реконструйовано вже цього року. Принаймні, передумови для цього є. Про це свідчать слова міського голови. Три мільйони гривень на це було надано з фонду Петра Порошенка ще до початку офіційної виборчої кампанії на виконання обіцянки Порошенка, яку він дав містянам ще минулого року. Сподіваємось, що міська влада дасть раду цим коштам.

Розпочався процес передачі у концесію державної стивідорної компанії «Ольвія». За словам міністра інфраструктури Володимира Омеляна, очікується, що загальна кількість інвестицій може сягнути 17 мільярдів гривень. А голова Миколаївської обласної державної адміністрації Олексій Савченко вважає, що місто Миколаїв обов’язково повинно мати частку у підприємстві, в першу чергу, для вирішення питань відновлення інфраструктури. 

І знову, через місцеві події повертаємось до головної події в країні. Миколаївські штабісти Анатолія Гриценка оголосили збирання підписів за дострокову відставку… ні, не чинного Президента, а… миколаївського міського голови Олександра Сєнкевича, звинувативши його у зраді зрадській. Перша реакція на новину – як у того вовка з відомого радянського мультіка – Шо, опять? А друга реакція – шановні штабісти пана Гриценка! Ау! Ви трохи заблукали у часі та просторі. Місцеві вибори у нас відбудуться у 2020 році, до них ще один рік та майже вісім місяців! Та і, взагалі, у вас є кандидат, його просувати треба, чи ви думаєте, що відставка мера добавить голосів вашому шефу? А може це просто чіпляння за будь який більш-менш гучний інформаційний привід, бо іншого нічого запропонувати немає?

До речі, про пана Гриценка та мера Садового. Минулого разу, я казав, що новина про те, що Садовий знявся на користь Гриценка – це буде остання новина про них і я помилявся. Садовий та Гриценко заключили між собою угоду. Згідно якої Садовий обіцяє зняти свою кандидатуру з президентських перегонів, а Гриценко взяв на себе зобов’язання, цитую: «бути чесним» - кінець цитати. Не бути мудрим, завзятим, наполегливим чи то – стійким у відстоюванні українських інтересів, а просто – чесним. Тоді, я вважаю, у країні, в якій Анатолій Степанович буде президентом цілком можлива така ситуація: Приходить вусмерть п’яний чоловік пізно вечорі додому, а розлючена дружина його і питає – Де ти, скотиняка така, вештався до ночі і куди подів всі сімейні гроші? А він, такий, і відповідає: «Кохана, буде чесним, як Гриценко – гроші прогуляв в кабаках з бабами, з ним ж і час проводив». І дружина не повинна мати жодних претензій у цій ситуації! Все ж чесно!

І в останнє про вибори сьогодні – кандидатів буде трохи менше, ніж було на початку кампанії – 39 замість 44-ох, п’ятеро знялися. Все одно – і кількість бажаючих заволодіти президентською булавою, і довжина бюлетеню – 80 сантиметрів лишаються рекордними. 

А зовсім вже наостанок – про не веселе. В селі на Київщіні в ніч на 8 березня в ДТП загинуло п’ятеро людей. Автівка на високій швидкості влетіла прямо в дерево. Найстаршому з загиблих було 27 років, наймолодшій – 16. Ще одна молода дівчина з важкими травмами у лікарні, а в розтрощеній машині поліція знайшла недопиту пляшку горілки. Шановні українці – ніхто нас самих не нищить так, як ми самі себе нищимо. І ніхто, нас самих не врятує, як ми самі себе не врятуємо.