• четвер

    19 вересня, 2024

  • 15.8°
    Ясне небо

    Миколаїв

  • 19 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 15.8° Ясне небо

Станіслав Мартиросов

Станіслав Мартиросов

Депутат Миколаївської обласної ради 6 скликання, депутат Миколаївської міської ради 8 скликання

Про динозаврів, вінегрет, відсутності контролю та бурхливе минуле колишнього голови облради

Вітаємо всіх президентів та всі сосни! 

Лише тиждень розділяє нас від дня «Ч», від дня місцевих виборів. На яких, нагадаю, миколаївці, як і всі українці, обиратимуть міських, селищних та сільських голів та депутатів відповідних рад. Загалом – місцеву владу, яка, за ідеєю, має опікуватися чистотою вулиць, станом місцевих доріг та справністю каналізації. Але пристрасті, які вирують навколо цих виборів у Миколаєві, та й не лише у ньому, значно перевищують рівень парламентських і, подекуди, навіть президентських виборів. 

Перед усім – я кажу про епопею із реєстрацією виборчих списків ОПЗЖ до міської ради. ОПЗЖисти дуже сильно наксоячили з ними – чи то не встигали «обілетити» всіх, хто отримав право на білети, чи то просто у них у штабі бардак. Для того, щоб ці косякі виправити було влаштовано фактичне захоплення влади у міський територіальній виборчій комісії. Цей Sturm und Drang - «буря та натиск» - відбувався драматично – із зламом сейфу комісії, нічними бдєніями та надзвичайною активністю активістів ОПЗЖ міцної статури. Всіма правдами, а, вірніше, неправдами ОПЗЖ у бюлетенях буде. Тут особливу роль зіграла абсолютна безпорадність нинішньої ЗЕвлади.

Отже, 25 жовтня миколаївці обиратимуть собі мера та депутатів міської ради. У соціальних мережах, на ютьюбі безліч рекламних роликів кандидатів різного штибу. Купа записів різноманітних передач та ефірів. Деякі з них привернули мою увагу і я спробував проаналізувати та прокоментувати них. Вмощуйтесь перед екранами та моніторами зручніше, буде цікаво.

Отже, перший екземпляр – Микола Круглов. У своєму відео він зробив декілька цікавих заяв. Спочатку – про те, що в нього є стратегія, та сама «стратегія Круглова» про яку нам кричить з кожного стовпа реклама, але якої ніхто не знає, потім він розкриває деякі деталі цієї так званої стратегії – і головна з них – про те, що він відновить суднобудування. На цій ностальгічній ноті хочеться особливо зупинитися. Справа в тому, що за часів його першого пришесття на посаду голови обласної державної адміністрації у 1994 – 1999 роках, суднобудівна галузь Миколаєва зазнала особливо стрімкого занепаду. Саме тоді наші суднобудівні заводи фактично зупинилися. А ще тоді, коли Круглов був міністром транспорту зазнало кінцевого краху Чорноморське Морське Пароплавство. Не зміг тоді – а зможе зараз? Також Микола Петрович хоче будувати так званий «японський міст» та боротися із численною рекламою на вулицях. Дивлячись на всі ці обіцянки зробити те, чого він не зробив, маючи значно більше влади та повноважень, ніж та влада та повноваження, які він намагається взяти зараз, невільно згадуєш слова одного з персонажів фільму «Парк Юрського періоду» - «У динозаврів був шанс. Вони його згаяли. Так чи варто його їм давати ще раз?».

Інший лідер політичного руху, Олександр Садиков, кандидат в міські голови вважає, що все, що відбулось в Україні у 2014 році – а саме – анексія Криму та окупація частини Донбасу – сталось через неправильну гуманітарну політику української влади (). Так і хочеться порівняти його з Вітольдом Фокіним, якого Володимир Зеленський нещодавно героїчно звільняв з Тимчасової Контактної групи по Донбасу через подібні заяви. Той, до речі, теж вважає, що українці та кримські татари сильно дратували кримчан, що і стало причиною анексії Криму Росією. Отже, не дивно, що у виборчому списку партії цього лідера є такий собі Ігор Дятлов – голова Миколаївської обласної ради часів президентства Януковича, той самий, який керував миколаївським антимайданом та порівнював учасників Революції Гідності із нацистами, брехав про начебто побиття міфічними приїжджими миколаївця за те, що він, миколаївець розмовляв рідною, вочевидь, російською, мовою, брехав, бо ані того побитого, ані тих «чужаков» які його начебто били ніхто не бачив. Він же не шкодував гучних епітетів щодо учасників Майдану – «головорізи, погромники», та взагалі, обіцяв стерти з лиця землі будь кого, хто проти нього – просто хотілось нагадати про ці буремні епізоди з життя Ігоря Сергійовича. І висловити здивування симбіозу помаранчого губернатора часів Ющенка та біло-голубого глави обласної ради часів Януковича. До речі, список тої партії взагалі схожий на якийсь вінегрет. 

А тим часом народні депутати від «Слуги народу» возили по місту бутафорську булаву Зеленського з телевізійного серіалу та так само по-бутафорськи боролися із своїми опонентами. Ну, тобто – продовжували жити, як і їх політичний лідер у вигаданому світі. До речі, про лідера. Той захотів розпитати 25 жовтня народ абсолютно незрозумілим, з абсолютно незрозумілим юридичним підґрунтям опитуванням. Питань буде п’ять і всі вони абсолютно популістські, як, власне, і всі останні півтора роки правління ЗЕкоманди.  І знаєте, я навіть не буду обговорювати всі ці питання, бо не в цьому суть. А суть в тому, що Зеленський вже звертався до українців з подібним півтора роки тому. І обіцяв півтора роки тому вирішити легко, швидко та просто всі проблеми та виконати всі побажання українців але – не вирішив і не виконав. Але схоже, що зібрався продати нам всім повітря другого разу. І зміст питань не має абсолютно ніякого значення, бо, як і півтора роки тому їх не буде вирішено. Ну, що, мудрий український народ – повіримо йому ще раз, дамо йому ще один шанс?

Чимало видосів від кандидатів партії Сєнкевича. Дехто її називає партією мерів. Але у Миколаєві виборчий список цієї партії вірніше назвати партією чиновників. Безліч начальників управлінь, департаментів та керівників комунальних підприємств. Всі вони готові, цитую «брати відповідальність», та йти до міської ради депутатами. І я цілком припускаю, що кожний з них окремо є чудовою людиною. Але. Є одне але. Всі вони - підлеглі міського голови, вони залежні від нього. І вони є представниками виконавчої гілки влади, тої гілки, яка виконує рішення. Натомість, міська рада приймає ці рішення та здійснює функції контролю за їх виконанням. А що буде, якщо одні і ті самі люди прийматимуть рішення та контролюватимуть їх виконання? Практика показує, що нічого доброго. Крім того, ці люди вже взяли на себе відповідальність, коли почали працювати у виконкомі. Невже замало відповідальності?

Натомість, Петро Порошенко одужав від коронавірусу і відразу ж пішов у наступ. У своєму відеозверенні, записаному після одужання, він абсолютно справедливо критикує Зеленського та всю ЗЕвладу за бездіяльність та згаяний час замість підготовки держави та суспільства до боротьби із пандемією КОВІД-19. І просто пропонує чіткий та конкретний план подолання кризи. А найперший крок з подолання кризи до якого він закликає – це зробити правильний вибір на місцевих виборах 25 жовтня. Якщо чесно, то відрадним є те, що хоч хтось в цій державі попри все зберігає впевненість, здоровий глузд та знає що робити. 

А всім миколаївцям 25 жовтня я бажаю не схибити. 

Я бажаю не повестися на обіцянки легкого рішення складних проблем – останні півтори роки показали, що легких рішень не існує, просто не існує.

Я бажаю не втрачати контроль над виконавчою владою – відсутність такого контролю ні до чого доброго не приводить.

І ще я бажаю не толерувати явних або прихованих російських колаборантів – бо вони спряли початку війни на сході України, та анексії Криму – Миколаїв не може повторити долі Донецька, Луганська чи Сімферополя.

 Натомість, бажаю всім безпеки та розвитку українського міста Миколаїв у складі єдиної та неподільної України.

Втім, 25 жовтня кожний має зробити свій власний вибір. Але потім відповідати за нього. Саме цим, відповідальністю, дорослі люди відрізняються від дітей. А ми ж з вами всі дорослі – чи не так?

За цим кланяюся – побачимось вже після виборів.