• четвер

    19 вересня, 2024

  • 16.2°
    Ясне небо

    Миколаїв

  • 19 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 16.2° Ясне небо

Станіслав Мартиросов

Станіслав Мартиросов

Депутат Миколаївської обласної ради 6 скликання, депутат Миколаївської міської ради 8 скликання

Як наші кораблі бороздять простори Большого театру

Вітаємо всіх президентів та всі сосни!

У перший день зими Володимир Зеленський звернувся до парламенту. Президент має виступати у Верховній Раді з посланням щодо основних засад внутрішньої та зовнішньої політики щорічно. Ось Володимир Олександрович і скористався такою нагодою аби розповісти про власні успіхи та грандіозні плани. Ми почули дуже багато. Виявляється, за два з половиною роки, якими Україною керує Зеленський та учасники його угруповання під назвою «Слуга народу», у нас: побудували десятки тисяч кілометрів доріг, сотні спортивних майданчиків, шалено цифризувалися, почали боротися проти злих олігархів, вдало долаємо короновірус, тощо. Так багато досягнень, що аж Арахамія офігел. А попереду – перспективи просто запаморочливі. У новонародженних будуть так званні «економічні паспорти» на які будуть нараховуватися гроші з ренти за видобуток надр олігархами, у нас буде державна авіакомпанія, множинне громадянство, утеплення тисяч будинків, збільшиться зарплати лікарів,  будується президентський університет, у нас буде реконструйовано 24 лікарні, у нас з’являться майже два десятки льодових арен – буде куди пенсіонерам витратити «вовіну тисячу». У нас буде багато чого.  Взагалі, його виступ сприймався дуже добре і неодноразово переривався оплисками, що дещо нагадувало минуле. Можна довго переповідати все сказане, але, якщо коротко – то у нас все чудово, а буде ще краще і все це – заради дітей. Ну точно, як у північних сусідів. 

Загалом – виступ у дусі такого собі патерналіста-автократа, який розповідає про досягнення, які не торкаються ані рівня добробуту більшості людей, ані основних викликів, які стоять перед Україною – пандемії короновірусу, енергетичної кризи та російської агресії. 

Багато аналітиків вказують, що єдиною, насправді змістовною частиною його виступу, була заява про подальше прагнення вести прямі перемовини з Путіним . Попри те, що Володимир Володимирович неодноразово вже заявляв, що не буде обговорювати з Зеленським питання Криму та Донбасу – а про що тоді їм спілкуватися? – і, взагалі, майбутнє України, можливість її вступу до НАТО, військову співпрацю нашої країни з іншими державами він воліє вирішувати з Америкою та Європою – а Зеленського, України та її народу для Путіна просто не існує. Отже, навіщо Зеленський так завзято прагне зустрічі з Путіним, про що він хоче з ним домовитись, що аж бреше про підтримку цієї зустрічі з боку наших партнерів, хоча саме наше партнери відмовляли і відмовляють його від цієї ідеї, і звинувачує патріотичну опозицію у несприйнятті цієї ідеї? Чи не полягає причина в тому, що проросійське оточення недосвідченого та, що вже очевидно, нездатного вчитися українського Президента, заманює його у капкан конфлікту з патріотичною частиною українців, бо тільки на них може спертися будь яка влада у справі боротьби із російськими зазіханнями на Україну? Що дасть можливість Путіну на тлі цього конфлікту захопити ще якусь частину України? На жаль, питання у мене здебільше риторичні – бо у Володимира Олександровича геть інше у голові.

А тим часом, Верховна Рада прийняла законопроект 5600, який значно збільшує податковий тиск на український бізнес та простих громадян. Аби зрозуміти, що стоїть за цим формулюванням, перелічімо деякі його інновації:

  • -Кожний власник земельного паю платитиме в середньому 1500 гривень на рік, незалежно від того, обробляє чи здає він в оренду свою землю, чи ні;
  • -Запроваджується податок на доходи фізичних осіб з усієї вирощеної продукції, якщо її сукупна вартість перевищує 72 тис. грн
  • -Збільшується плата за використання радіочастотами на 5% - це про мобільний зв’язок
  • -Запроваджується списання податкових боргів з рахунків підприємств без рішення суду (на 91ий день заборгованості)
  • -Вводиться заборона на виїзд за кордон директора підприємства, що має заборгованість із сплати податків
  • -Державна податкова служба отримує право надсилати запити не за фактом порушення, а за підозрою у несплаті податків
  • -Починаючи з третього продажу нерухомості за рік запроваджується податок на рівні 18%

І це ще не все. Додаємо 20% ПДВ які платитимуть Гугл, Фейсбук та інші електронні сервіси. Зрештою, за все платитиме ми з вами. А ще – абонентська плата для монополістів – постачальників тепла та води. Просто податкове навантаження – це зростання ціни на все для всіх нас, начебто, тої інфляції, що в нас є - замало. Для короткої, але всеосяжної характеристики цих норм, скористаємось, шановні колеги, цитатою Ігоря Негулевського,  миколаївського нардепа, який ризикує стати класиком угруповання «Слуга народу», бо він найбільше виражає суть всього цього трешу, я коли кажу про треш, маю на увазі і закон і слуг, процитуємо «класика»: «Бл@ть ёб%на...шановні колеги». Але головне, - на що ці гроші будуть витрачатися. Це мають знати все. Правильно – на відпочинок Зеленського з Єрмаком та бутербродами. І вже після прийняття 5600 приймається бюджет на 2022 рік, в якому немає коштів на обіцянки Зеленського, які прозвучали у його промові, про що сказав лідер «Європейської Солідарності» Петро Порошенко. Ну, чому ж дивуватися, що обіцяного немає? Зеленський і переворот на 1 грудня обіцяв з Ахметовим на чолі. І що – де той переворот?

Директорка Миколаївського обласного центру лікування інфекційних хворіб зібралась піти з депутатів, каже – через Ганну Замазєєву, та тиск та загрози на її адресу, а з обласною державною адміністрацією у неї все гаразд. Це вже друга спроба Федорової піти з депутатів. І це все – дивна історія. Якщо цілі твої шляхетні, то депутатський мандат – це додаткова можливість їх досягти. Але у мене таке враження, що у цій історії не розповідають всієї правди всі її учасники – і Федорова, і Замазєєва. Якщо є незаконний тиск – звертайтесь до правоохоронних органів, якщо є серйозні порушення у роботі директорки – шлях такий же. Натомість, маємо якусь незрозумілу та непублічну підкилимну боротьбу.

Держпродспоживслужба виступає за заборону всіх святкових заходів на площі Соборній у Миколаєві. Про таке у п’ятницю повідомив перший заступник міського голови Віталій Луков. Але, за його словами, це не зовсім правильно, бо люди мають, цитую – «отримати задоволення від свят», тобто, на площі мають лишитися і ковзанка, і фуд-зона, можливо, не буде концертів. Але варто нагадати, що, навіть без нового штаму короновірусу «омікрон», Україна залишається у світових лідерах по смертності від цієї хвороби, навіть за умови зменшення кількості хворих. 

Але з «омікроном», судячи зі всього, ми будемо розбиратися вже після свят.

За цим кланяюся – побачимось.