• четвер

    19 вересня, 2024

  • 23.1°
    Мінлива хмарність

    Миколаїв

  • 19 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 23.1° Мінлива хмарність

Катерина Середа

Катерина Середа

Представниця Інституту масової інформації в Миколаївській області

98% новин миколаївських медіа — з надійними джерелами інформації

Онлайн-медіа Миколаєва загалом майже не публікують новини із сумнівних джерел, або таких, що себе скомпроментували. Лише у 2,3% публікацій медійники посилаються на ненадійні джерела.

Про це свідчать результати моніторингу, проведеного Інститутом Масової Інформації у квітні.

Аналізувались стрічки новин п’яти медіа в період з 10 по 14 квітня. В рамках моніторингу було проаналізовано новини на сайтах «Новини-N», «Преступности. НЕТ»«Корабелов.Інфо», «0512», «Nikcenter»

Загалом було проаналізовано 878 публікацій. Методологія передбачала аналіз новин відповідно до двох стандартів: достовірність та відокремлення фактів від коментарів. Також аналізувались типи джерел: надійні, сумнівні, без джерел. Кожен факт, що подається у матеріалі, повинен мати ідентифіковане та надійне джерело інформації. Ненадійними джерелами інформації є неверифіковані акаунти в соціальних мережах, або ж джерела, які себе скомпрометували.  Для новин сумнівними є анонімні джерела, а також неофіційні джерела, очевидці, неназвані експерти, тобто такі, чию достовірність неможливо перевірити. У тому числі, це публікації з пропагандистських російських ЗМІ.

Переважна більшість новин посилались на надійні джерела — 858 або 97,7%. Усі 100% новин на сайтах «Корабелов.Інфо» та «0512» мали надійні джерела. Не зафіксовано жодних порушень стандарту відокремлення фактів від коментарів.

Видання «Новини-N» частіше за інші посилалось у своїх новинах на ненадійні джерела — загалом 10 публікацій (або 3,2% від загальної кількості новин у стрічці видання) спиралися, зокрема, на публікації російських пропагандистських ЗМІ та російських високопосадовців. 

Видання «Преступности.НЕТ» опублікувало 9 матеріалів (або 3% від загальної кількості публікацій ну сайті) з посиланням на ненадійні джерела.

Ще одна новина з посиланням на ненадійне джерело була опублікована виданням «Nikcenter». У матеріалі «На окупованій частині Херсонщини «Юнармія» хоче готувати пропагандистів з дитинства» видання посилається на керівника Херсонського осередку «Юнармії» – молодого чоловік, який під час окупації Херсона почав працювати на створеному росіянами телеканалі «Таврія» як Микола Буданов, а потім став називати себе «Серафім Іванов».

В рамках моніторингу, новини в миколаївських медіа також перевірялись на наявність мови ворожнечі. За результатами аналізу не виявлено жодної такої публікації.

Катерина Середа, регіональна представниця ІМІ в Миколаївській області

Написання цього блогу стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проект USAID «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю ГО «Інститут масової інформації» та необов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та Internews.