• четвер

    19 вересня, 2024

  • 23°
    Мінлива хмарність

    Миколаїв

  • 19 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 23° Мінлива хмарність

Ілля Зелінський

Ілля Зелінський

Історик, активіст, військовослужбовець

Деколонізація Миколаєва: Про Фалєєва та Декабристів

У Миколаєві пропонують не перейменовувати вулиці Декабристів та ФалєєвськуУ Миколаєві пропонують не перейменовувати вулиці Декабристів та Фалєєвську

Не встигаю відслідковувати питання топоніміки та виконання законів про «деколонізацію» в моєму Миколаєві, проте дійшла інформація, що ряд вулиць, наприклад Фалєєва та Декабристів в Миколаєві залишать (це в самому центрі), проте нагадаю загальнодержавні діячі в нас на периферії.

Поспіхом набрана комісія, яка лише меншою частиною складається з поважних істориків (їх науковий ступінь під сумнів не ставлю, але не зі всім можу погодитись) та здебільшого навіть тими хто на ці засідання або не зʼявлявся, або від історії далекий.

Давайте розберемось

Період декабристів та Братів Поджио (на честь яких названа вулиця) повʼязаний з періодом боротьби з царизмом та якщо можна так сказати мав внутрішньо-політичний контекст в Російській історії який жодним чином не повʼязаний з процесами Державотворення України.

Ідеї «Южного общества» врешті решт втілились в документ під назвою «Заповедная государственная грамота великого народа российского, служащая заветом для усовершенствования России и содержащая верный наказ как для народа, так и для временного верховного правления, обладающего диктаторскими полномочиями».

Звичайно знаходячись у складі Рос.Імперії , Миколаїв був повʼязаний з політичними процесами в середині, і мали послідовників тих чи інших ідей, що стосувались форм правління в Імперії, проте повторююсь жодного акценту проДержавотворення України чи будь якого національного забарвлення цей рух не мав та й вулиця цю назву отримала лише в 1919 році.

То чи має одна з центрових вулиць носити імʼя політичного руху часів російської імперії бо на ній жили його послідовники?!

Далі Михайло Фалєєв з його фразою адресованою Потьомкіну "От казаков черноморских лучше избавиться: крику много, а толку мало" точно нічого хорошого нашій етно-спільноті не мав, і точно з нею себе не ототожнював.

Можливо ці події та постаті мають право бути відображені на меморіалах як мешканці-земляки процеси, але ці події та постаті займають фундаментальне місце в Миколаївських топонімах, адже увічнені саме в центрі українського Міста, натомість щось значне для нашої Держави відкинуте на околиці або взагалі не периферію

Хто більше зробив для України Декабристський рух чи наприклад перший Адмірал Української Держави та градоначальник Миколаєва Покровський - наприклад очевидний, або для українства корифей театру Панас Саксаганський що з Миколаївщини?! Проте на думку комісії топонімічний ансамбль в серці міста будуть «прикрашати» імена політичного руху російської імперії