• четвер

    19 вересня, 2024

  • 16.1°
    Похмуро

    Миколаїв

  • 19 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 16.1° Похмуро

«Укрзалізниця» отримає від ЄІБ €100 млн кредиту на розвиток інфраструктури

«Укрзалізниця» зможе отримати 100 мільйонів євро кредитних коштів від Європейського інвестиційного банку (ЄІБ) на розвиток інфраструктури та вантажних перевезень. Вказана сума — це залишок від схваленого у 2016 кредиту Європейського інвестиційного банку, які планувалося спрямувати на будівництво другої колії, електрифікацію та модернізацію систем сигналізації та зв'язку на напрямку «Долинська —Миколаїв — Колосівка».

Відповідну постанову 1 вересня прийняв Кабінет міністрів України, повідомляється на сайті залізничного оператора.

Кошти планують спрямувати на проєктування, відновлення будівництва, модернізацію, облаштування, ремонт об’єктів, інженерно-транспортної залізничної інфраструктури, а також придбання основних засобів для розвитку залізничних вантажних перевезень.

«Між Україною та ЄІБ ще у 2016 році було укладено угоду про проєкт модернізації української залізниці. Проте в умовах бойових дій в Україні відбувається руйнація залізничної інфраструктури, скорочення обсягів виробництва, торгових потоків і, як наслідок, скорочення обсягів основного бізнесу «Укрзалізниці» – вантажних перевезень, що призводить до недоотримання компанією грошових надходжень» — йдеться у повідомленні.

В свою чергу Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури за пропозицією УЗ ініціювало реструктуризацію відповідного проєкту. Окрім того, між ЄІБ та Україною укладено лист про відмову від деяких умов фінансової угоди за проєктом, що надає змогу спрямувати кошти в повному обсязі на надання кредиту «Укрзалізниці» для забезпечення безперебійного функціонування залізниці.

Європейський інвестиційний банк — один із найбільших кредиторів України. На сьогодні портфоліо проєктів, які реалізовує ЄІБ з українським державним, комунальним секторами та бізнесом, становить понад 7 мільярдів євро.

Нагадаємо, що у 2019 році Верховна Рада України ратифікувала грант від Європейського інвестиційного банку та Європейського банку реконструкції та розвитку, який передбачав залучення понад 327 мільйонів євро на програми підвищення безпеки доріг та електрифікацію залізниці.

«Укрзалізниця» мала намір розпочати роботи з електрифікації лінії «Долинська – Миколаїв – Колосівка» у березні 2019 року.

Потім роботи планувалося розпочати у 2022 році.

31 січня 2020 року «Укрзалізниця» оголосила тендер на проведення робіт з електрифікації залізничного спрямування «Долинська — Миколаїв — Колосівка» вартістю 366 мільйонів євро.

Читайте також: