• понеділок

    16 вересня, 2024

  • 22.4°
    Похмуро

    Миколаїв

  • 16 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 22.4° Похмуро

Forbes: ірландська CRH зосередить на собі майже половину ринку цементу в Україні після купівлі заводу під Миколаєвом

Ірландська компанія CRH може збільшити фактично до 50% свою частку на ринку цементу в Україні після закриття угоди про купівлю активів компанії «Дікергофф Цемент Україна», серед яких завод біля Миколаєва.

Про це йдеться у матеріалі «Forbes», пишуть «НикВести».

У червні італійський італійський виробник цементу Buzzi, який через свою дочірнюк компанію Dyckerhoff GmbH володіє в Україні заводами «Волинь-цемент» і «Південьцемент», повідомив, що продає частину бізнесу в Східній Європі ірландській групі CRH – одному з найбільших виробників будівельних матеріалів у світі.

Завод «Південьцемент», відомий як Ольшанський цементний завод або Югцемент, який розташований в селі Ольшанське в 35 кілометрах від Миколаєва. Після проголошення незалежності України Ольшанський цементний завод з проектною потужністю більш ніж 1,25 млн тонн цементу на рік став найбільшим підприємством промисловості будівельних матеріалів на півдні України. У 1994 році державний завод був перетворений у відкрите акціонерне товариство «Південьцемент».

У 2000 році контрольний пакет акцій ВАТ «Південьцемент» перейшов у власність компанії «Dyckerhoff Ukraine» (дочірньої компанії німецької корпорації «Dyckerhoff AG. У 2015 році «Dyckerhoff AG» стала 100-відсотковим власником підприємства, викупивши акції міноритарних акціонерів.

Торік в Україні вироблено 5,4 мільйони тонн, що вдвічі менше, ніж у 2021 році, свідчать дані асоціації «Укрцемент». Частка Buzzi склала близько 14%. 

В Україні CRH належить три заводи: в Камʼянець-Подільському, Одесі та Миколаєві (Львівська область). 

Згідно з розрахунками Forbes на основі даних учасників ринку та профільної асоціації, близько 44% ринку зараз належить «Івано-Франківськцемент», 32% – CRH, решту — розділили компанія «Дікергофф Цемент Україна» (14%) та «Кривий Ріг Цемент» (близько 10%). 

Вартість угоди – €100 млн, повідомляється на сайті Buzzi. Італійський виробник розраховує закрити її у 2024 році. 

«Якщо АМКУ погодить концентрацію, частка CRH зросте до 46%. Конкуренти ірландській компанії – «Кривий Ріг Цемент» (частка на ринку – менш ніж 10%) та «Івано-Франківськцемент» (44%)», - пише видання.

13 вересня Forbes повідомив, що у Антимонопольному комітеті України (АМКУ) отримали заяву від ірландської CRH про надання дозволів на концентрацію активів компанії «Дікергофф Цемент Україна», однак повернули її заявнику без розгляду.

Причиною відмови стало те, що документ не відповідав вимогам комітету. 

«Повторні заяви не надходили», – додали в АМКУ, відповідаючи на запит видання.

При цьому Антимонопольний комітет з власної ініціативи почав дослідження ринку цементу в Україні та вже встановив, що на ньому панує олігопольна структура.

«Поява нових гравців на ринку ускладнена чи неможлива», – йдеться у відповіді АМКУ 

Відомо, що у березні 2023-го НАЗК додало Buzzi до переліку міжнародних спонсорів війни. За даними агентства, італійська компанія входить до пʼятірки лідерів цементної промисловості РФ і відмовилася виходити з цього ринку. 

Своєю чергою, CRH, яка володіла у РФ шістьма заводами будівельних сумішей, заявила про вихід із російського ринку.

Як відомо, Миколаївський глиноземний завод, «Південьцемент» та «Оператор газотранспортної системи «Миколаївгаз» стали найбільшими забруднювачами атмосферного повітря у 2021 році.

Читайте також: