• субота

    28 вересня, 2024

  • 17.3°
    Ясне небо

    Миколаїв

  • 28 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 17.3° Ясне небо

В Україні запустили віртуальний музей викраденого росіянами мистецтва

В Україні створили віртуальний музей, де збирають цифрові копії мистецьких творів, викрадених, знищених чи зниклих внаслідок російського вторгнення в Україну.

Про це розповів представник агенції креативних комунікацій Linza agency, яка втілила проєкт-прототип музею, Лесь Якимчук.

Зараз на сайті музею можна ознайомитися з експонатами маріупольського музею Куїнджі, які російські окупанти викрали після захоплення міста. Це, зокрема оригінали ескізів Архипа Куїнджі, картини Івана Айвазовського та Миколи Дубовського.

Далі команда планує додавати нові «кімнати» з експонатами музеїв Херсонщини, Сумщини, Чернігівщини, Харківщини та Криму. Для розширення музею Linza agency шукає партнерів.

Як зазначив Лесь Якимчук, віртуальний музей — це не лише архів для документування російських злочинів проти українського народу, але й спроба повернути вкрадені твори мистецтва на Батьківщину та притягнути РФ до відповідальності.

Також розробники музею запросили на віртуальну екскурсію, яка відбудеться 27 жовтня через платформу Spatial. Щоб потрапити на неї, потрібно заповнити електронну форму.

Нагадаємо, російські окупанти викрали з Херсонського художнього музею імені Олексія Шовкуненка картину відомого українського художника Давида Бурлюка.

Водночас загарбники викрали з Херсонського художнього музею три полотна художника-мариніста Івана Айвазовського, написані в 19 столітті.

Читайте також: