• пʼятниця

    11 жовтня, 2024

  • 19.6°
    Похмуро

    Миколаїв

  • 11 жовтня , 2024 жовтня

  • Миколаїв • 19.6° Похмуро

З Німеччини до України експортували зелену каву з пестицидами, — Держпродспоживслужба Миколаївщини

В зеленій каві, яка походить з Гондурасу та експортувалась до України з Німеччини виявили шкідливий для вживання хлорпірифос.

Про це повідомила Держпродспоживслужба Миколаївської області.

Як відомо, хлорпірифос — речовина, яка є основою для виробництва багатьох пестицидів та використовується для боротьби зі шкідниками, що становлять небезпеку для більш ніж 60 різних культур. Також його використовували для медичної, санітарної та побутової дезінфекції у приміщеннях.

Загалом, потрапляючи в організм людини, він викликає гострі порушення роботи центральної нервової системи: головний біль, порушення свідомості аж до розвитку глибокої коми, судоми. Сильне отруєння може призвести до смерті.

Згідно статті 20 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» оператори ринку зобов’язані вилучати та відкликати у встановлених законом випадках харчові продукти, які перебувають в обігу, якщо встановлено, що ці продукти можуть спричинити шкідливий вплив для здоров’я людини, та письмово інформувати компетентний орган про виявлені невідповідності та вжиті заходи.

Нагадаємо, Головне управління Держпродспоживслужби Миколаївщини провело перевірку харчових продуктів рослинного походження для визначення загального рівня забруднення небезпечними речовинами.

Читайте також: