• вівторок

    8 жовтня, 2024

  • 13.1°
    Мінлива хмарність

    Миколаїв

  • 8 жовтня , 2024 жовтня

  • Миколаїв • 13.1° Мінлива хмарність

«Це питання виживання», — Миколаїв буде просити Мінфін залишити ПДФО для військових у місті

Якщо в Україні скасують податок на доходи фізичних осіб для військових у наступному році, в Миколаєві не зможуть забезпечити навіть базові потреби міста.

Про це сказав Миколаївський міський голова Олександр Сєнкевич під час сесії 8 вересня, пишуть «НикВести».

Як повідомлялося, Мінфін надіслав облдержадміністраціям лист, в якому повідомив, що спланував доходи місцевих бюджетів без урахування податку на доходи фізичних осіб з заробітних плат військових. Це означає, що місцеві бюджети, в тому числі Миколаєва та області, можуть залишитися без значної частини своїх доходів.

Олександр Сєнкевич відзначив, що голова обласної військової адміністрації Віталій Кім звернеться до Мінфіну, щоб зробити для Миколаєва виключення у разі запровадження такої ініціативи.

— Це означає, що фактично в Миколаєві, місті, в якому зараз не працює жодних великих підприємств, буде подвійний нуль. До війни Миколаїв був одним із наймілітарізованіших міст України. І фактично військовослужбовці, як працівники інших сфер, сплачували ПДФО. На даний час ми опрацювали це питання з Асоціацією міст України (АМУ), голова військової адміністрації також звернувся щодо виключення Миколаєва як міста, яке перебуває в зоні активних бойових дій. Ми зараз працюємо над цим питанням, — сказав мер.

Міський голова додав, що якщо Миколаїв залишиться без ПДФО військових у наступному році, з міста треба буде всім виїжджати, адже комунальна та соціальна сфера просто не працюватимуть.

— Бо це є фактично питання виживання. Коли ми спілкувалися з Міністерством фінансів, я виступив і сказав, що якщо таке рішення буде прийняте, то в принципі з Миколаєва можна виїжджати і написати записку: «Останній, виключи світло в місті». В нас не буде можливості ані забезпечити будь-які соціальні гарантії, ані елементарно дати компенсацію за різницю тарифів «Миколаївобленерго», ТЕЦ, ані забезпечити водою, бо сьогодні касовий розрив водоканалу в умовах несплати людей, які виїхали та не користуються водою, близько 40 мільйонів на місяць разом з податками. Крім того, солона вода в трубах постійно їх рве, Миколаїв весь тече. У нас рекордна кількість поривів. Вона збільшилася у 15 разів. В 20 разів збільшилася кількість поривів внутрішньобудинкових мереж, якими займаються управляючі компанії та ОСББ, — додав мер.

Нагадаємо, нардеп Олександр Пасічний, який представляє Миколаївську область у Раді та працює у бюджетному комітеті, пообіцяв розібратися з ініціативою Мінфіну скасувати податок на доходи фізичних осіб для військових, через що бюджет Миколаєва та регіону може втратити мільярдні надходження.

Також нагадаємо, 15 серпня міністр фінансів Сергій Марченко повідомив, що в Україні вже планують проєкт закону про держбюджет на 2023 рік і він буде надзвичайно жорсткий.

Нещодавно голова Миколаївської ОВА Віталій Кім розповів, що бюджет Миколаївської області наповнюється в основному за рахунок податків від військових, бо бізнес практично не працює.

Нагадаємо, ще у квітні мер Миколаєва Олександр Сєнкевич розповів, що з бізнесом у Миколаєві погано і він іде до інших регіонів.

Також він запевняє, що місто максимально скоротило видатки, в тому числі на благоустрій, залишивши лише необхідні роботи.

Читайте також: