• понеділок

    7 жовтня, 2024

  • 16.1°
    Похмуро

    Миколаїв

  • 7 жовтня , 2024 жовтня

  • Миколаїв • 16.1° Похмуро

«Побачили, що це Миколаївщина, і поїхали», — полковник Костенко про захоплення окупантами Кінбурнської коси

Полковник Роман Костенко, який з перших днів стоїть в обороні Миколаєва, розповів про захоплення Кінбурнської коси російськими окупантами.

Про це він розповів журналістам проекту Front 18.

— Кінбурнська коса фактично йде до Херсонської області, і останні два кілометри – це Миколаївська область. Місцеві жителі, з якими спілкувалися, розповіли, що вони (військові РФ, – прим.) прийшли і стали на край коси. Ну наші, як завжди, вийшли, почали бастувати, запитали: «Що ви тут робите?». А ті відповідають: «Це ж Херсонська область, тож ми тут і стоїмо». Їм місцеві кажуть: «Ні, це Миколаївська». А вони: «У сенсі Миколаївська?». Місцеві: «Ну, Миколаївська, а Херсонська там, за два кілометри». Так вони подивилися на карту, сіли та поїхали назад, стали саме на кордоні Херсонської області, залишивши ці 2 кілометри. І ми з цього зрозуміли, що вони мають чітку команду: ні сантиметра більше, просто взяти Херсонщину, щоб провести там референдум і бути в адміністративних межах, – розповів Роман Костенко.

Нагадаємо, збитки, які були завдані заповідній території унікальної Кінбурнської коси через військову агресію Росії, перевищили 5 мільярдів гривень. Також за час війни через обстріли окупантів вигоріло 3 тисячі 708 гектарів території Кінбурнського півострова на Миколаївщині.

Раніше повідомлялося, що на Кінбурнській косі продовжують горіти ліси. Під загрозою села Геройське та Іванівка Херсонської області. Ситуація ускладнюється тим, що російські окупанти не дозволяли рятувальникам гасити вогонь, тому місцевих мешканців закликають самоорганізуватися та бути готовими надати допомогу.

В ОВА зазначили, що Миколаївська область не може допомогти у гасінні пожеж там — усі пожежні частини та техніка, яка може туди дістатися, перебувають на окупованих територіях Херсонщини.

Через пожежі на Кінбурні під загрозою опинилися червонокнижні орхідеї, інші унікальні рослини та тварини, повідомила омбудсмен Людмила Денісова.

Читайте також: