• неділя

    6 жовтня, 2024

  • 18.4°
    Похмуро

    Миколаїв

  • 6 жовтня , 2024 жовтня

  • Миколаїв • 18.4° Похмуро

РФ вважатиме учорашні вибухи на двох своїх аеродромах однію з головних стратегічних невдач, — британська розвідка

Міністерство оборони Великої Британії прокоментувало вчорашні вибухи на авіабазі Енгельс у Саратівській області та на аеродромі Дягіляєво біля Рязані. 

Причини вибухів непідтверджені. Однак якщо Росія розцінить їх як навмисні атаки, вона, можливо, вважатиме їх одними з найбільш стратегічно значущих невдач захисту сил за весь час повномасштабної війни, йдеться у твіттері МО Британії. 

За даними відомства, внаслідок вибухів були пошкоджені два важкі бомбардувальники Ту-95 в Енгельсі, а внаслідок вибуху паливного бака в Дягіляєвому загинули три особи. 

Місця інцидентів розташовані глибше в Росії, ніж локації попередніх вибухів. Енгельс розташовано на відстані понад 600 км від території, контрольованої Україною.

Енгельс є основною оперативною базою російської авіації дальньої дії на заході Росії, де базується понад 30 важких бомбардувальників. У міністерстві додали, що «ці літаки сприяють ядерному стримуванню Росії, а також часто використовувалися для запуску звичайних крилатих ракет по Україні». Тепер Росія, можливо, тимчасово перемістить бомбардувальники на аеродроми розведення.

Російське командування, ймовірно, намагатиметься виявити та накласти суворі санкції на російських офіцерів, яких вважають відповідальними за допущення інциденту.

Нагадаємо, 5 грудня безпілотники атакували в росії два аеродроми — у Дягілєво та Енгельсі, на яких базується стратегічна авіація. Саме із цих аеродромів російські літаки злітають для завдання ракетних ударів по Україні. У міноборони рф визнали загибель трьох військовослужбовців і пошкодження двох військових літаків.

Пізніше аерокосмічна компанія Maxar опублікувала супутникові знімки російської авіабази в Енгельсі, з якої для завдання ракетних ударів по Україні злітають стратегічні бомбардувальники-ракетоносці Ту-95МС, Ту-160, Ту-22М3.

Читайте також: