• неділя

    6 жовтня, 2024

  • 18.5°
    Похмуро

    Миколаїв

  • 6 жовтня , 2024 жовтня

  • Миколаїв • 18.5° Похмуро

«Армія Путіна прийшла голодна та бідна», — житель Снігурівки про російську окупацію

Житель Снігурівки розповів, що відбувалося у місті під час окупації та як поводилися російські військові.

Про це чоловік розповів кореспонденту проєкту Радіо Свобода «Новини Приазовʼя».

— Армія Путіна прийшла голодна, бідна. Вони зразу пішли шлятися по домівках, грабувати домівки, підвали, льохи, вигрібати повністю все. І почалося насильство – забирали на «підвал», там знущалися з деяких «атовців»(учасники АТО, – прим.), забирали їх, списки залишилися у кабінеті. У якому, я не буду уточнювати. Але вони по списках виловлювали «атовців» і знущалися з них, – згадав початок окупації під час бесіди місцевий житель Юрій Ванін.

За його словами, окупанти заходили в місто з боку Василівського мосту. Чоловік каже, що весь час перебування окупаційних сил в місті «жити було тяжко»: «Окупація – тяжка, звісно, обстріли були тяжкі, тяжко було. Біля дому прильоти були. Постійні прильоти, прильоти всі вісім місяців – прильоти».

Серед тих, хто перебував в лавах російської армії, були як безпосередньо росіяни, так і так звані «ДНРівці» («ДНР» – незаконне збройне угруповання, – прим.), каже житель Снігурівки. Але поведінка в усіх них була однаково зухвалою, стверджує чоловік.

— У мене автомобіль розібрали: «Відійди та не заважай, нам потрібні запчастини». Все! Розібрали машину. Без дозволу, без нічого. У мене магазинчик був до війни. Привіз продукти. В перший захід вони (окупанти, – прим.) забрали всі продукти. Там десь було на двадцять тисяч товару. Вони також забирали побутову техніку – телевізори, холодильники, пральні машини. Приїхали грабувати, знищувати український народ, – наголошує Юрій Ванін.

За інформацією чоловіка, награбоване окупанти вантажили в авто та відправляли потім до анексованого Криму. Коли Володимир Путін оголосив воєнний стан на новоокупованих територіях, грабунок населення військовими посилився, каже житель Снігурівки.

Нагадаємо, у Снігурівці Миколаївської області, яка 8 місяців знаходилась під російською окупацією, наразі залишилась третина населення. Чисельність наявного населення у Снігурівці станом на 1 січня 2022 року складала 12045 осіб.

Раніше повідомлялось, що голова Снігурівської міської військової адміністрації Іван Кухта розповів про те, що через зруйновані росіянами мостові переходи на Снігурівщині ускладнена робота з доставки гуманітарної допомоги до сіл району.

Також відомо, що наразі у Снігурівці та 20 селах, що входять до об’єднаної територіальної громади, відсутнє електропостачання через зруйновані внаслідок обстрілів лінії електропередач. Все працює завдяки електрогенераторам, в тому числі й водопостачання у Снігурівці.

Звільнені території колишнього Снігурівського району дуже сильно заміновані, розповів голова місцевої військової адміністрації Іван Кухта. Він не впевнений, що сільгоспугіддя поблизу Снігурівки встигнуть розмінувати до весни.

Читайте також: