• вівторок

    1 жовтня, 2024

  • 19°
    Похмуро

    Миколаїв

  • 1 жовтня , 2024 жовтня

  • Миколаїв • 19° Похмуро

Гайду пояснив, як зміниться маркування на продуктах за нормами ЄС

Верховна Рада України прийняла Закону про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення державного регулювання продовольчої безпеки та розвитку тваринництва.

Цей документ наближає законодавство України до європейських норм у харчовій галузі, заявив голова Комітету Верховної Ради з питань аграрної та земельної політики Олександр Гайду.

А саме виробництва продуктів тваринного походження регулюватимуться як в ЄС. Реалізація законопроекту забезпечить підвищення якості продуктів, а їхній склад для українців буде більш зрозумілий та прозорий. До того ж документ враховує потреби не лише споживачів, а й бізнесу.

«Законопроект №8290, насправді, багатовекторний. Хоча насамперед несе цілісну місію - зробити українські харчові продукти тваринного походження якіснішими. А умови для реєстрації підприємств - прозорішими. Наприклад, невелике виробництво можна буде зареєструвати, не виходячи з дому, в Дії. Окрім цього, ми пропонуємо посилити державний контроль та простежуваність на усіх етапах виробництва продуктів», - зауважив Олександр Гайду.

До того ж підприємці отримають спрощені умови для ведення підприємницької діяльності. А норми, що відповідають європейським, дадуть змогу українським підприємцям вийти на ринки ЄС. Окрім цього, законопроектом передбачено створення умов для розвитку малого бізнесу в сільській місцевості.

«Під час війни підприємці не дали зупинитися українській економіці. Наш обов'язок, як законотворців - підтримати їх. Ми вдосконалюємо законодавство, аби спростити умови для ведення бізнесу та розширити доступ до ринків країн ЄС», - підкреслив Олександр Гайду.

До того ж, проект Закону передбачає внесення комплексних змін до 17 законів України. Таким чином один документ осучаснить та вдосконалить чинне законодавство у сфері безпечності та якості харчових продуктів, селекції сільськогосподарських тварин, кормів, здоров’я та благополуччя тварин.

Читайте також: