• понеділок

    30 вересня, 2024

  • 20.6°
    Похмуро

    Миколаїв

  • 30 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 20.6° Похмуро

«Росії ніхто не повідомив», — у Кремлі звинуватили Туреччину і Україну в повернені командирів оборони «Азовсталі»

У Кремлі відреагували на повернення в Україну командирів оборонців Маріуполя. Там назвали це порушенням домовленостей.

Про це прессекретар президента РФ Володимира Путіна Дмитро Пєсков заявив у коментарі прокремлівським «РИА Новости».

— Повернення з Туреччини в Україну ватажків терористичного «Азова» є порушенням умов домовленостей, умови повернення порушила як турецька сторона, так і Київ. За умовами домовленостей ватажки «Азова» мали знаходитися у Туреччині до моменту закінчення конфлікту, — сказав він.

Дмитро Пєсков додав, що «Росії ніхто не повідомляв про передачу Україні ватажків терористичного угруповання «Азова» з Туреччини».

В свою чергу, на сайті Офісу Президента вказано, що командирів «Азова», миколаївських морпіхів і бійців Нацгвардії вдалося повернути у результаті перемовин з Туреччиною.

Нагадаємо, у суботу, 8 липня, в Україну повернулися з Туреччини Денис Прокопенко («Редіс») — командир «Азову», Святослав Паламар («Калина») — заступник командира «Азову», Сергій Волинський («Волина») — в. о. командира 36-ї окремої бригади морської піхоти, Олег Хоменко — майор Національної гвардії України, Денис Шлега — полковник Національної гвардії України.

Вони були звільнені з полону росіян у вересні 2022 року під час великого обміну. Тоді 200 українських військових обміняли на колишнього депутата від ОПЗЖ та кума президента Росії Володимира Путіна Віктора Медведчука. А п'ять командирів-захисників Маріуполя обміняли на 55 російських військових.

Водночас, погоджуючись на обмін, РФ висунула умову, що командири оборони Маріуполя не повинні повертатися в Україну до кінця війни та брати подальшу участь у бойових діях. Посередником їхнього обміну була Туреччина, де командири залишалися до сьогодні. 

Читайте також: