• понеділок

    30 вересня, 2024

  • 16.5°
    Похмуро

    Миколаїв

  • 30 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 16.5° Похмуро

«Ходив на кладовище ловити інтернет і робити контрольні», — снігурівський школяр про навчання в окупації

15-річний школяр з міста Снігурівка в Миколаївській області розповів, як йому та його одноклассникам вдавалось навчатись під час російської окупації.

В авторській програмі Жені Яновича «20:23» хлопець розповів, що для того, аби зловити зв'язок, доводилось йти на місцеве кладовище.

Іван — учень Снігурівського ліцею №3. Хлопець був одним з тих, для кого окупанти розробляли так звану програму навчання за російськими стандартами. Тоді в серпні 2022 року «окупаційна адміністрація» почала збирати списки дітей, для яких планували запустити навчання. Проте українські вчителі знайшли можливість вчити дітей навіть в умовах окупації.

— Під час окупації я навчався в Снігурівському ліцеї №3. Я на початку не так переживав, але вже під кінець серпня почав переживати, чому наші не можуть звільнити Снігурівку. Я хотів вчитися. Я рвався в цю школу. Ми знайшли інтернет, навіть підручники скачали, думали, на виїмці буде нормально, це за кладовищем. Хороше місце, добре ловив інтернет, майже літав. Але потім в кінці серпня орки почали ганяти там всіх і довелось йти на найвищу гірку і на селфі-палці… Інтернет ловив взягалі у мами і у сестри. У мене телефон був застарий і зв'язок не добре ловив. Мама скачувала контрольні, кидала мені, я на телефоні їх бачив, паралельно відкривав підручник, і сидів записував це все. Якщо не знав якоїсь відповіді, йшов на кладовище. У нас був цілий розклад: сьогодні йдемо, завтра не йдемо. Через день. Кожного дня на онлайн-уроки я не заходив, кидав контрольні в основному. Я не кожен день ходив на кладовище, тому не було такої змоги. Вчителі вирішили, що просто надсилатимуть мені контрольні, — каже хлопець.

Наразі для відновлення навчання у Снігурівці необхідно облаштувати укриття, де діти зможуть навчатися безпечно. Для цього автор програми Женя Янович запустив збір, який станом на 29 липня майже закритий.

— Ми маємо ціль: повернути дітей на деокупованих територіях до повноцінного навчання. Саме тому ми відкриваємо збір на укриття для Снігурівського ліцею №3. Моя перша вчителька Алла Аркадіївна казала цю банальну фразу: «Янович, розкажи всім, разом посміємось». Я хочу вам сказати, розкажіть всім, разом допоможемо, — звернувся до глядачів він.

Нагадаємо, в уряді погодили розподіл освітньої субвенції на облаштування укриттів у школах. Згідно з постановою Кабміну, Миколаївська область мала отримати 102 мільйона гривень, однак натомість цих коштів не буде

Водночас очільник Миколаївської обласної військової адміністрації Віталій Кім вважає, що в області навряд чи встигнуть завершити будівництво укриттів у закладах середньої освіти до осені.

До цього повідомлялося, що розпочати навчальний рік в очному форматі в Миколаївській області можуть близько 150 шкіл. Водночас під укриття переобладнають підвальні приміщення 38 миколаївських шкіл, але до початку нового навчального року запрацюють не всі.

Читайте також: