• субота

    12 жовтня, 2024

  • 15.8°
    Легкий дощ

    Миколаїв

  • 12 жовтня , 2024 жовтня

  • Миколаїв • 15.8° Легкий дощ

Шмигаль подякував країнам ЄС, які готові до компромісу та діалогу в зерновому питанні

Премʼєр-міністр Денис Шмигаль подякував сусіднім країнам Європейського Союзу, які готові до компромісу та діалогу в зерновому питанні.

Про це він повідомив у вівторок, 26 вересня, на засіданні уряду.

Денис Шмигаль подякував партнерам з Європейської комісії за координацію в питанні експорту української аграрної продукції.

«В умовах російської чорноморської блокади, під час майже щоденних атак на наші зерносховища та порти. В умовах, коли забезпечення наших сил безпеки й оборони прямо залежить від наших доходів, нам потрібен аграрний експорт», — сказав він.

Премʼєр наголосив, що розмови про те, що українське продовольство шкодить польським, словацьким чи угорським фермерам, є спекуляцією.

«Наше зерно суттєво не впливає на ціни в сусідніх державах, тоді як наші аграрії перебувають у набагато гіршому й важчому становищі, ніж їхні західні колеги. У нас немає і ніколи не було мети зашкодити фермерам сусідніх країн», — додав Денис Шмигаль.

Також він нагадав, що для вирішення «зернової кризи» Україна представила свій план, і Європейська комісія його підтримала. Зокрема, йдеться про механізм верифікації та авторизації чотирьох видів аграрної продукції. За словами премʼєра, 28 вересня буде наступна зустріч координаційної платформи з питань експорту і транзиту, де ці пропозиції буде фіналізовано, щоб план почав діяти якомога швидше.

«Чотири країни опрацювали український план, висловили свої конструктивні зауваження та пропозиції і готові до обговорення. І лише одна держава проти. На жаль, у нас немає цьому ані логічного, ані економічного пояснення», — поскаржився Денис Шмигаль.

Він розповів, що підписав постанову про впровадження механізму верифікації та узгодження чотирьох груп українського аграрного експорту для пʼяти сусідніх країн.

«Уже готуємо до підписання документи з Румунією та Болгарією. Ці країни не порушували торговельних правил Євросоюзу та Угоду про асоціацію і не вводили односторонні обмеження. Дякую за це, Україна дуже цінує відповідальне партнерство. Вдячні всім сусідам, які відкриті до компромісу. У свою чергу завжди готові йти на конструктивний діалог. Саме на діалог, а не на політичні ігри, де ставка занадто висока — наша єдність і наша солідарність», — наголосив премʼєр.

Він закликав бути єдиними у захисті спільних цінностей, у захисті спільного майбутнього та спільного «європейського дому».

Нагадаємо, Україна та Польща домовились знайти рішення щодо експорту української агропродукції, яке враховує інтереси обох країн.

Тим часом, Бухарест закликав Росію припинити блокаду зернового коридору, через який зерно з України потрапляє до країн Африки та Азії.

Читайте також: