• пʼятниця

    11 жовтня, 2024

  • 15.8°
    Мінлива хмарність

    Миколаїв

  • 11 жовтня , 2024 жовтня

  • Миколаїв • 15.8° Мінлива хмарність

«Скористайтеся цим величезним потенціалом», — Шольц закликав Німеччину активніше брати на роботу українців

Канцлер Німеччини Олаф Шольц вважає, що українські біженці, майже мільйон яких наразі живуть і працюють у країні, є чудовою можливістю для німецьких компаній вирішити питання нестачі робочої сили, і створити заділ для майбутньої тіснішої співпраці з Україною.

Про це він заявив на відкритті шостого українсько-німецького бізнес-форуму в Берліні у вівторок.

«Скористайтеся цим величезним потенціалом. Інтегруйте українців, які тут із нами, у свої компанії. Навіть якщо ці жінки та чоловіки повернуться в Україну після війни, вони стануть цінним активом для своїх компаній. Тому що тоді вони утворюють «людські мости» з країною, яка, будучи кандидатом на членство в ЄС, володіє величезним економічним потенціалом», — наголосив канцлер.

За його словами, багато українських біженців у ці тижні та місяці закінчують інтеграційні курси, багато тепер розмовляють німецькою і майже всі вони добре освічені.

«Це гарантія того, що економічні відносини між Німеччиною та Україною розвиватимуться ще краще і динамічніше в майбутньому», — охарактеризував інтеграцію українців у німецькі компанії Олаф Шольц.

Він зазначив, що Україна — це країна з мільйонами працьовитих, добре освічених громадян. «Країна, з якою ми повʼязані тісніше, ніж будь-коли раніше, завдяки українцям, які зараз живуть тут із нами», — наголосив канцлер Німеччини.

За даними організаторів форуму, серед яких — Німецька торгово-промислова палата (DIHK), Східний комітет німецької економіки (OA) та Німецько-українська торгово-промислова палата (AHK Ukraine), захід зібрав понад 500 учасників, які хочуть дізнатися про економічний розвиток України під час війни, а також про наявні можливості співпраці й інвестицій. Цьогорічна конференція має назву «Економіка України знову зростає, незважаючи на війну та попит з боку німецьких компаній». Три панельні дискусії присвячені темам інфраструктури, енергетики та оборони.

«Незалежно від війни вже розпочато десяток інвестиційних проєктів, і німецькі компанії наразі звертаються по інвестиційні гарантії до федерального уряду ще стосовно 30 проєктів. Відновлення розпочалося, і до неї долучилися німецькі компанії», — наголосив заступник голови OA Крістіан Брух.

За його словами, ризик війни можна контролювати, особливо в західній і центральній частинах країни, однак необхідні привабливіші пропозиції державного і приватного фінансування, а також страхові рішення.

Керуючий директор AHK Ukraine Райнер Перау також вважає, що безпекова ситуація дає змогу в більшості регіонів відновити ділові поїздки, щоб започатковувати бізнес.

Зазначається, що за перші вісім місяців 2023 року німецько-українська торгівля зросла приблизно на 30% і сягнула 6,2 мільярди гривень: імпорт у Німеччину знову трохи знизився — на 5,5%, до 1,8 мільярда гривень, тоді як експорт зріс на 52% — до 4,4 мільярда гривень.

Нагадаємо, що міністерка внутрішніх справ Німеччини Ненсі Фезер відкинула заклики прем’єра федеральної землі Баварія про те, щоб встановити річний ліміт на кількість шукачів притулку, яких країна готова приймати.

Також Німеччина готує зимовий пакет допомоги Україні, основним завданням якого є створення «захисного щита».

Читайте також: