• середа

    9 жовтня, 2024

  • 17.5°
    Мінлива хмарність

    Миколаїв

  • 9 жовтня , 2024 жовтня

  • Миколаїв • 17.5° Мінлива хмарність

Хроніка війни, 146-й день: ЗСУ знищили склади окупантів на Миколаївщині та Херсонщині

Миколаїв, фото: Костянтин Ліберов

19 липня триває 146-а доба спротиву українців повномасштабному збройному вторгненню Російської Федерації.

На Південнобузькому напрямку російські військові  здалеку ведуть обстріли із танків, ствольної та реактивної артилерії вздовж лінії зіткнення, здійснюють повітряну розвідку БпЛА. Продовжують облаштовувати додаткові рубежі оборони, повідомляє Генштаб ЗСУ.

Разом з тим, протягом останньої доби два українських штурмовики вдарили по складу боєприпасів та скупченню ворожих сил в районі Снігурівки, повідомили в Оперативному командуванні «Південь».

Також наші ракетно-артилерійські підрозділи нанесли влучні удари по скупченню озброєння, ворожої техніки та складу боєприпасів в районі Райського Новокаховської громади, а також по складу боєприпасів в районі Берислава. Об’єкти знищено.

Онлайн-репортаж

Оновлюється

22:50 Під час удару по Лазурному ЗСУ знищили надсучасну російську РЛС. Про це повідомляє СтратКом ЗСУ.

Це 48Я6-К1 "Підліт" - твердотільна трикоординатна станція радіолокації з ФАР кругового огляду і виявлення повітряних цілей на малих і гранично малих висотах в складній перешкодовій обстановці.

Дана РЛС призначена для видачі цілевказівки для ЗРК С-300, С-400 і т.д. 

У війська ППО росії постачання даних РЛС розпочато в 2015 році і сьогодні це як найбільш "сучасні" так і найменш поширені РЛС. 

ЗСУ продовжують відпрацьовувати об'єкти ППО РОА. Але найцікавіше те, що знищили її в Херсонській області, більш ніж за 100 км від позицій, які зараз займають ВСУ

21:55 Знищення одного з найкращих бойових літаків РФ Су-35 відбулося ввечері 19 липня на Херсонському напрямку.

Сбиття такої дорогоцінної цілі підтвердили в командуванні Повітряних Сил Збройних Сил України.

Згідно попередніх даних, ворожому авіатору вдалося катапультуватися. Він міг вижити.

 — Близько 20.00 19 липня підрозділом зенітних ракетних військ Повітряних Сил Збройних Сил України в районі Нової Каховки збито російський винищувач, імовірно Су-35. Винищувач намагався атакувати штурмовики Повітряних Сил ЗС України. Є візуальне підтвердження збиття літака, пілот катапультувався. Крім того, за поточну добу підрозділами зенітних ракетних військ Повітряних Сил збито 5 ворожих безпілотних літальних апаратів оперативно-тактичного рівня, — з офіційного зведення.

21:35 Чим більше з'являється новин про неминучий контрнаступ ЗСУ на Півдні, тим більше погроз вимовляють різні речники Москви. У Берліні називають ці погрози «порожніми».

На цю тему висловився керівник зовнішньої політики головної опозиційної партії ФРН ХДС Родеріх Кізеветтер.

Депутат Бундестагу вважає, що Росії вже нічим погрожувати силам НАТО та самій Україні, тому усі жести залякування від Володимира Путина насправді є «порожніми».

— Росія не може собі дозволити подальшої ескалації. Російські арсенали вичерпані, а російські війська зазнають «величезних втрат», — розповів політик.

21:10 У Парижі повідомили, що найкращі вироби військової промисловости Франції, найбільш сучасні гаубиці «CAESER» в кількості 6 штук, які Україні обіцял президент Еммануель Макрон, вже в «в дорозі» на фронті.

Про це написав портал 20minutes.

Гарантії про поставки найбільш досконалої артилерії НАТО лідер Франції надав у середині червня. З новими 6 гаубицями ЗСУ матимуть у своєму розпорядженні 18 машин «CAESER», які дозволяють ефективно знищувати російські гармати та САУ з беспечної дистанції.

— На національному рівні Франція відіграє повну роль, навіть якщо ми менше за інших підкреслюємо те, що ми робимо. Ми вирішили не повідомляти про весь наш військовий внесок «і залишити цю інформацію» для наших партнерів,  заявила глава французької дипломатії Катрін Колонна.

20:45 Правильно спланований контрудар на Херсон має великий шанс на успіх, бо у росіян мало резервів на Півдні і якщо їм переріжуть переправи через Дніпро, то вони фактично опиняться без нормального постачання боєкомплекту, їжі та медикаментів.

На цю тему написала газета The Kyiv Independent, попередньо опитавши низку військових експертів.

Навколо Херсона та далі, ближче до Миколаївської області у ворога не дуже щільна лінія укріплень, на яких не вистачає людей, бо усі найкращі сили кинути на битву за Донбас. При тому, навіть по останній інформації, фронт на Півдні утримують виснажені та обескровлені підрозділи, для яких досить давно не проводилася ротація.

— На даний момент 200-кілометровий херсонський фронт, що межує з Миколаївською областю, утримують значно виснажені частини 49-ї загальновійськової армії Росії, включаючи елітні повітряно-десантні частини, 22-й армійський корпус та частини Росгвардії. За оцінками, Росія могла розгорнути у цьому районі щонайменше 10 батальйонних тактичних груп (БТГ). Ймовірно, це найменш насичений передовий сектор Росії, оскільки Росія приділяє першочергову увагу бойовим діям на Донбасі, де вона розгорнула близько 50 БТГ у найважливішій зоні між Ізюмом та Бахмутом, — акцентує військовий репортер Илля Пономаренко.

20:20 Окупанти залякують українців смс-повідомленнями про те, що начебто «з 19 по 21 липня плануються масовані ракетні обстріли» в деяких містах України.

Про це повідомляє Центр протидії дезінформації.

Крім того, в «інсайдерських» повідомленнях говориться, що нібито «зі сторони Білорусі диверсійні групи просунуться до 15-20 км територією України для відволікання наших військ на інших напрямках».

— У даному разі ворог використовує такий елемент інформаційно-психологічної операції, як «анонімний авторитет». Тобто відбувається розсилка начебто «інсайдерської» інформації від «надійного джерела десь із відомств», — застерігає відомство.

У ЦПД попереджають, від початку повномасштабної війни з 24 лютого по всій території України зберігається висока ймовірність ракетних обстрілів. Тому в жодному разі не слід ігнорувати сигнали тривоги.

20:05 Верховна Рада ухвалила закон, відповідно до якого перепис населення в Україні проводитимуть не рідше ніж раз на 10 років.

Про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк.

Документ підтримали 237 депутатів. Він вносить зміни до закону «Про всеукраїнський перепис населення».

Зміни передбачають, що основою для проведення перепису населення є рішення Кабінету Міністрів, яке ухвалюється не пізніше ніж за три роки до початку перепису. Дата й термін проведення визначатимуться Кабінетом Міністрів.

Отримувати дані для перепису пропонується сучасними методами, зокрема заповненням респондентами переписної документації за допомогою спеціального програмного забезпечення в інтернеті, використанням національних електронних інформаційних ресурсів (систем).

19:46 Україна чекає на отримання зброї більшої дальності від західних партнерів, перш ніж атакувати Чорноморський флот Росії.

Про це заявив заступник міністра оборони України Володимир Гаврилов в інтерв'ю The Times, опублікованому у вівторок, 19 липня.

За словами заступника міністра, захисники України почали очищення Чорного моря з острова Зміїний, і Чорноморський флот РФ неминуче зазнає нападу, тому що це необхідно для гарантування безпеки українців.

— Рано чи пізно у нас буде достатньо ресурсів, щоб атакувати Росію в Чорному морі та Криму. Крим — територія України, тому для нас будь-яка ціль там є легітимною, — сказав Володимир Гаврилов під час візиту у Велику Британію, де він спостерігає за навчанням українських військових.

Він зазначив, що, якщо Україна отримає необхідний військовий потенціал, українські війська готові атакувати російські військові кораблі по всьому Чорному морю.

Володимир Гаврилов також наголосив, що Україна має твердий намір повернути окупований Крим. Він сказав, що півострів можна повернути або військовим, або дипломатичним шляхом. Заступник міністра вважає, що Росія має відмовитися від Криму, якщо хоче продовжити існувати як держава.

19:30 У понеділок, 18 липня, Верховна Рада ухвалила законопроєкт №5161 про нестандартні форми зайнятості (фріланс). Документ запроваджує нову спеціальну форму трудового договору – трудовий договір із нефіксованим робочим часом.

Документ підтримали 269 народних депутатів, йдеться на сайті Ради.

Як йдеться у пояснювальній записці, законопроєкт вводить нову особливу форму трудового договору - трудовий договір з нефіксованим робочим часом.

Такі трудові договори запроваджуються як альтернатива договорам цивільно-правового характеру.

При цьому, працівник зможе поєднувати легальну роботу в кількох роботодавців і матиме базові соціальні гарантії (забезпечення лікарняними, відпустками, достатнім рівнем зарплати тощо).

У документі йдеться, що кількість трудових договорів із нефіксованим робочим часом у одного роботодавця не може перевищувати 10% загальної кількості трудових договорів, стороною яких є цей роботодавець.

19:15 Україна в майбутньому може закрити Сирі доступ до зернового експорту через те, що зараз країна купує в Росії награбоване українське зерно.

Про це міністр агрополітики Микола Сольський сказав у інтервʼю Financial Times.

Микола Сольський наголосив, що російські окупанти продовжують викрадати великі обсяги зерна у фермерів на тимчасово окупованих територіях України.

Український уряд так само відстежуває підозрілі вантажі та повідомляє уряди країн, до яких ці вантажі прямують, про сумніви щодо походження зерна. Проте, як пояснює міністр, українську пшеницю перевозять, з-поміж іншого, до Росії — для обробки на борошно та корм для тварин, після чого зерно неможливо відстежити.

Він припустив, що Сирія не матиме доступу до українського експорту зерна після війни в якості покарання за постачання з Росії викраденого українського зерна.

18:48 У черговому випуску єНовини команда миколаївські медіа розповідають про нову техніку для рятувальників, роздачу води у місті, а також роботу поліції охорони під час війни.

18:22 Близько 50% миколаївців виїхали з міста, повідомив міський голова Олександр Сєнкевич.

За його словами, з 480 тисяч миколаївців у місті залишились близько 230 тисяч жителів. Більшість − це пенсіонери, які кажуть, що не знають куди їхати і бояться змін.

— Ці цифри у нас підтверджуються кількістю вивезеного сміття, кількістю, скажімо так, споживання води і даними мобільних операторів, − пояснює Олександр Сєнкевич.

18:02 Близько 50% миколаївців виїхали з міста, повідомив міський голова Олександр Сєнкевич.

За його словами, з 480 тисяч миколаївців у місті залишились близько 230 тисяч жителів. Більшість − це пенсіонери, які кажуть, що не знають куди їхати і бояться змін.

— Ці цифри у нас підтверджуються кількістю вивезеного сміття, кількістю, скажімо так, споживання води і даними мобільних операторів, − пояснює Олександр Сєнкевич.

17:25 Окупанти вкотре із нетиповим застосуванням зенітно-ракетної системи С-300 обстріляли фермерські господарства та сільськогосподарські угіддя на Миколаївщині.  

Зокрема, навколо населених пунктів Висунськ, Новий Буг, Лепетиха, повідомляє Оперативне командування «Південь».

17:06 РФ погрожує більш жорсткими умовами для України в разі відновлення переговорного процесу.

«Сьогодні умови з нашого боку будуть більш жорсткими і по демілітаризації, і по денацифікації, більш жорсткі по суті і за часом їх виконання. Підкреслюю, що це в тому випадку, якщо переговорний процес відновиться», — заявив член російської делегації на переговорах Леонід Слуцький, якого цитує INTERFAX.RU.

17:03 У Київській області станом на 19 липня спеціальні служби обстежили уже всі населені пункти на наявність вибухонебезпечних предметів, які залишили російські окупанти.

Про це повідомив голова ОВА Олексій Кулеба.

Загалом обстежили 270 міст, сіл та селищ у межах Бучанського, Броварського та Вишгородського районів Київщини, які були під окупацією.

16:55 У тимчасово окупованому Маріуполі і на околицях міста діють чотири фільтраційні центри, де росіяни утримують вже понад 10 тисяч людей.

Про це повідомив мер Маріуполя Вадим Бойченко на брифінгу, пише Українська правда.

— Фільтраційні центри є і в місті Маріуполь, і поза межами міста, їх чотири працювало весь цей час. І вони, на жаль, полонили понад 10 тисяч місцевого населення, — сказав Вадим Бойченко.

16:37 На окупованих територіях Херсонщини оприлюдено «наказ» так званого голови «воєнно-цивільної адміністрації області» колаборанта Володимира Сальдо «Про заходи відповідальності за здійснення окремих правопорушень, що зазіхають на громадський порядок і громадську безпеку».

Про це повідомляє Головне управління розвідки Міністерства оборони на своєму офіційному Telegram.

16:23 Верховна Рада дозволила застосовувати заходи примусового годування до засуджених та осіб під вартою. Два відповідні закони ухвалили на сьогоднішньому засіданні парламенту.

Про це повідомив представник Кабміну у Верховній Раді Тарас Мельничук.

За прийняття Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо застосування до засуджених та осіб, які тримаються під вартою, заходів примусового годування» №4323 проголосував 301 народний обранець.

16:09 У вівторок, 19 липня, Верховна Рада створила тимчасову спеціальну комісію (ТСК) для контролю за використанням західного озброєння, яке Україна отримує від партнерів для боротьби з РФ.

Про це повідомив нардеп Олексій Гончаренко у своєму Telegram. Головою ТСК став нардеп від Голосу Рустем Умєров.

16:02 Україна повернула тіла ще 45 полеглих воїнів, які загинули, захищаючи країну від російських загарбників.

Про це повідомила пресслужба Міністерства з питань реінтеграції окупованих територій.

15:40 Українські фермери внаслідок морської блокади можуть посіяти від 30% до 60% менше пшениці, ячменю та озимих цьогоріч через недоотримані кошти від експорту продукції.

Про це міністр агрополітики Микола Сольський розповів в інтервʼю Financial Times.

За його словами, аграрії можуть опинитися у стані фінансової кризи, якщо не буде знято російську блокаду Чорного моря. Багатьом із них бракувало б грошей, щоб заплатити за насіння, добрива, гербіциди та паливо для посіву озимої пшениці. 

15:24 На сьогоднішній день міська влада Миколаєва зосередження на питаннях збереження міста. Поки що мова про відновлення міста внаслідок регулярних обстрілів російських військ — не йдеться.

Про це під час брифінгу в Ukraine Media Center розповів міський голова Миколаєва Олександр Сєнкевич.

— У нас сьогодні не йдеться мова про відновлення міста. У нас сьогодні йде мова про виживання. В першу чергу, ми сьогодні продовжуємо укріплювати Миколаїв разом з військовими. По-друге, українська армія сьогодні — це не армія зразку 24 лютого цього року. Вже наші військові і ТРО, і т.д. готуються, готуються місця зустрічі з ворогом, — розповів Олександр Сєнкевич.

15:19 «Ситуація, я думаю, поки що контрольована», — херсонський колаборант Кирило Стремоусов виглядає помітно стурбованим, коли показує і коментує наслідки влучного удару по Антонівському мосту.

15:06 Петро Порошенко, який разом з депутатом польського Сейму Павлом Ковалем поїхав на Донеччину, побував у Краматорську. Під час зустрічі з міським очільником Олександром Гончаренком п’ятий Президент наголосив: українці на Донбасі чекають контрнаступу ЗСУ.

Про це повідомили у пресслужбі політика.

Міський голова Краматорська підтвердив: настрій бойовий, люди готові боронити свою землю.

— Краматорськ – це Україна! Настрій у наших мешканців бойовий. У військових, які боронять наше місто, мотивація зашкалює. Тому готові зустрічати ворога. Дякую, що завітав п’ятий Президент України Петро Олексійович, не залишає нас. Ми готові до всього. Місто ніхто не здасть, —  наголошує Олександр Гончаренко.

14:44 Окупанти регулярно обстрілюють Миколаїв через невдачі на херсонському напрямку фронту.

Таку думку висловив міський голова Миколаєва Олександр Сєнкевич під час брифінгу в Ukraine Media Center.

— Через прорахунки чи програші на території між Миколаєвом та Херсоном вони з Херсонської області просто у відчаї обстрілюють місто по всім обєктам. Нова тенденція — росіяни перш ніж щось обстрілювати, наприклад  обєкти інфраструктури, щоб себе якось вигородити спочатку на каналі Міністерства збройних сил РФ чи інших антиукраїнських телеграм-каналах, вони пишуть: «В школі такій-то є боєкомплект, зброя, танки, людей не випускають, — розповів Олександр Сєнкевич.

14:28 Російські війська 19 липня завдали удару по центральні частині Краматорська, є жертви. Про це повідомив міський голова краматорська Олександр Гончаренко. 

14:01 Голова Миколаївської ОВА Віталій Кім розповів, що планують посилити роботу щодо виявлення колаборантів та зрадників у Миколаєві. Для цього можуть закрити місто на декілька днів.

Про це від розповів в ефірі програми на YouTube-каналі «Ходорковський LIVE».

Він зазначив, що найближчим часом планують провести операцію по затриманню зрадників та колаборантів у місті.

13:55 Народний депутат України Олександр Гайду передав сучасні інфузійні насоси Миколаївській міській лікарні №5. Апарати вже встановлені у реанімаційному відділенні.

Про це у коментарі НикВести розповіла головлікар лікарні №5 Олена Терентьєва.

За її словами, такий апарат дозволяє медпрацівникам задати та скоригувати необхідну дозу препарату, після чого інфузомат автоматично точно вводить пацієнтові ліки.

13:43 Агентство космічного розвитку США (SDA) оголосило про плани запуску 28 супутників, завданням яких стане спостереження за запусками гіперзвукових ракет.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Міністерство оборони США.

Космічні системи планується запустити на орбіту в квітні 2025 року, на їх створення може бути витрачено понад 1,3 мільярда доларів.

13:20 Верховна Рада звільнила Ірину Венедіктову з посади генеральної прокурорки України.

Про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк.

Звільнення генпрокурорки підтримали 264 депутати. Венедіктова була присутня на засіданні профільного комітету та на засідання парламенту.

Перед цим Верховна Рада звільнила керівника СБУ Івана Баканова, його у парламенті не було. Звільнити і Баканова, і Венедіктову пропонував президент Зеленський.

13:14 Верховна Рада звільнила Ірину Венедіктову з посади генпрокурора — за проголосували 264 депутати

13:07 Литовський журналіст Андріус Тапінас показав кадри роботи безпілотника EOS C-VTOL, партію яких Литва передала ЗСУ.

— Зафіксовано 18 російських бойових машин, координати передані українським артилерійським підрозділам. Результат – російські танки знищені, БПЛА успішно приземлився. Слава Україні. Найкраща інвестиція, – відзначив він.

12:21 Рада проголосувала за звільнення Івана Баканова з посади голови СБУ. Рішення підтримали 265 депутатів.

12:00 Президент Володимир Зеленський зробив кадрові зміни у Службі безпеки України, свідчить низка указів, опублікована на сайті президента.

Володимир Зеленський звільнив Володимира Горбенка з посади заступника Голови Служби безпеки України, а також 5 регіональних начальників управління: у Сумській, Дніпропетровській, Житомирській, Закарпатській та Полтавській областях.

У п'яти областях України тепер нові глави СБУ:

  • Олександра Куця призначено начальником Управління Служби безпеки України в Харківській області;
  • Едуарда Федорова призначено начальником Управління Служби безпеки України в Сумській області;
  • Івана Рудницького призначено начальником Управління Служби безпеки України в Полтавській області;
  • Євгена Борзилова призначено начальником Управління Служби безпеки України в Закарпатській області;
  • Сергія Лисака призначено начальником Управління Служби безпеки України в Дніпропетровській області.

11:35 Конкурсна комісія затвердила результати конкурсу на посаду керівника САП, повідомив  нардеп Гончаренко.

Керівником САП стане детектив НАБУ Олександр Клименко, який набрав найбільше балів на конкурсі ще у грудні 2021.

11:09 Російське МВС оголосило в розшук українського журналіста Дмитра Гордона, повідомили росЗМІ. Раніше Росфінмоніторинг вніс його до «реєстру терористів та екстремістів».

10:46 Профільний Комітет із оборони підтримав звільнення Івана Баканова з посади голови СБУ. 8 «за» та 3 «утрималися».

10:00 Померла акторка та телеведуча Руслана Писанка.

Після повномасштабного російського вторгнення 56-річна Руслана виїхала до Німеччини, де лікарі діагностували у неї важку хворобу. Сьогодні вночі телеведучої не стало, повідомила команда «Сніданку з 1+1».

09:34 Президент Зеленський подав у Раду проект постанови про звільнення Генпрокурора Ірини Венедіктової.

09:15 Вночі 6 ракет влучили по селу на Одещині, постраждали 6 людей, у тому числі дитина, повідомляє ОК «Південь».

08:50 Російська армія випустила по Нікополю до 40 реактивних снарядів, повідомив голова Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко.

«Російські війська накрили вогнем Нікопольський та Криворізький райони. По Нікополю випустили до 40 реактивних снарядів. Є руйнування на двох промислових підприємствах. Вибухи спричинили там пожежі», — написав він.

У місті пошкоджені кілька приватних будинків і електромережі. На місці вже працюють електрики.

«Людей не зачепило. У Криворізькому районі ворог ударив з артилерії по Зеленодольській громаді. На щастя, без постраждалих», — додав він.

08:25 Інформація від ОВА щодо ворожих обстрілів у Миколаївській області за минулу добу, станом на ранок ранку 19 липня

Миколаїв:

Вчора, 18 липня, близько 17:15 російські окупанти обстріляли касетними снарядами Корабельний район міста. В основному поцілили у приватний сектор – пошкоджено вікна і дах у приватних будинках. Поранень зазнали жінка і чоловік.

Миколаївський район:

Також, 18 липня, з 10:00 по 12:30, фіксувалися обстріли села Лимани Галицинівської громади. Влучання були переважно поза межами населеного пункту, внаслідок чого виникли загоряння полів із зерновими. Постраждалих немає.

Баштанський район:

Вчора, 18 липня, приблизно о 23:50, обстрілів зазнала Широківська громада. Влучання були за межами населених пунктів.

Орієнтовно о 6:50 і натепер тривають обстріли с. Широке. Інформація щодо постраждалих і пошкоджень уточнюється.

Продовжуються обстріли сіл по лінії розмежування у Березнегуватській громаді. За попередньою інформацією є пошкоджені житлові будинки, об‘єкти інфраструктури та господарські об‘єкти. Інформація щодо постраждалих уточнюється.

07:40  Два українських штурмовики вдарили по складу боєприпасів та скупченню ворожих сил в районі Снігурівки, повідомили  в Оперативному командуванні «Південь».

Ворожий винищувач Су-35 з району Нової Каховки намагався атакувати ракетою «повітря-повітря» наші літаки, але успіху не мав. Наші авіатори впорались із завданням без втрат.

Загалом ракетним вогнем і артилерією «відмінусовано» 65 окупантів, комплексну апаратну зв’язку «Редут-2УС», 11 одиниць броньованої та автомобільної техніки.

Також наші ракетно-артилерійські підрозділи нанесли влучні удари по скупченню озброєння, ворожої техніки та складу боєприпасів в районі Райського Новокаховської громади, а також по складу боєприпасів в районі Берислава. Об’єкти знищено. Втрати уточнюються.

07:11 Виконавчий директор турецької компанії Baykar Makina заявив, що Росії ніколи не продадуть безпілотники Bayraktar.

«Ми підтримуємо Україну, підтримуємо її суверенітет, фактично її боротьбу за свою незалежність», — заявив Халюк Байрактар.

Читайте також: