• середа

    9 жовтня, 2024

  • 15.1°
    Ясне небо

    Миколаїв

  • 9 жовтня , 2024 жовтня

  • Миколаїв • 15.1° Ясне небо

«Змивається іржа», — у водоканалі пояснили, чому в миколаївців тече коричнева вода з крану

Коричневий відтінок води, котрий періодично з’являється в квартирах мешканців Миколаєва, пов’язаний з великим вмістом солей.

Про це розповів директор комунального підприємства «Миколаївводоканал» Борис Дуденко в інтерв’ю ТРК «НІС-ТВ».

Він відзначив, що вода з такою кількістю солей має вкрай агресивні властивості. Її застій у трубах призводить до утворення іржі, яка потім змивається і потрапляє до квартир містян.

— Це корозія металевих трубопроводів — змивається іржа. Більш того, моментально утворюються нові прошарки іржі. При невеликій кількості водорозбору, вода стоїть у трубах і дозволяє всьому цьому корродувати. Коли в багатоквартирному будинку знаходяться 30-50% мешканців, то зупинка водорозбору буквально на годину-дві, й дає цей ефект, — пояснив Борис Дуденко.

Він додав, що підприємство намагається слідкувати за проблемою, дає рекомендації ОСББ та управляючим компаніям промивати системи, але робити це зараз дуже складно.

Ще одна проблема, яка посилилась після того, як воду почали забирати з нашого лиману, — стан внутрішньобудинкових мереж в підвалах. В тих  будинках, де цим мережам не приділяли увагу раніше, тепер агресивна вода знайшла слабкості, через що у підвалах рве труби.

Раніше повідомлялось, що у Миколаєві шукають нове джерело водозабору та вже розглядають кілька варіантів,  хоча найпростішим шляхом до відновлення централізованого постачання питної води залишається звільнення Херсону.

Читайте також: