• вівторок

    8 жовтня, 2024

  • 20.6°
    Переважно ясно

    Миколаїв

  • 8 жовтня , 2024 жовтня

  • Миколаїв • 20.6° Переважно ясно

178-й день війни: Росіяни вночі обстріляли Миколаїв та намагалися просунутися на півдні

Фото: EPA/Мешканці Миколаєва фотографують уламки ракети після обстрілу, 14 серпня

20 серпня триває 178-а доба спротиву українців повномасштабному збройному вторгненню Російської Федерації.

Вночі 20 серпня російські війська вкотре вдарили по Миколаєву, повідомив міський голова Олександр Сєнкевич. Деталі уточнюються. 

За даними Оперативного командування «Південь», на південному фронті 19 серпня російські війська без успіху намагалися просунутися. Водночас Збройні сили України вдарили по ворожих позиціях, знищивши 17 окупантів і 5 одиниць техніки, зокрема комплекс розвідки.

Так, українська авіація завдала 11 ударів по позиціях російських військ у районах Олександрівки, Благодатного, Великопілля, Новопетрівки, Костромки, Білогірки та Брускінського на Херсонщині.

За добу ракетно-артилерійські підрозділи ЗСУ знищили на півдні 17 окупантів, радіолокаційний комплекс розвідки і контролю стрільби «Зоопарк 1», а також 4 одиниці автомобільної та броньованої техніки. Остаточні втрати ворога «дорозвідуються», кажуть в ОК.

За словами командування, ситуація на південному фронті «стабільно складна, але контрольована». Ворог продовжує вести бойові дії по займаному рубежу оборони.

Онлайн-репортаж

Оновлюється

21:23 Президент Володимир Зеленський заявив, що уркаїна змусить відповісти Росію за увесь терор та кожен удар по українським містам.

— За Харків, за Донбасс, за Азовстаь, за Миколаїв, за фільраційні табори, за Бучу, за Ірпінь – за всі міста, – сказав він.

20:37 Під час атаки ЗСУ в ніч проти 20 серпня однієї з військових баз росіян в окупованому Мелітополі було знищено багато військової техніки та членів особового складу ворога, повідомив міський голова Іван Федоров. 

Окрім того, місцеві партизани підірвали одну з електроопор, яку окупанти встановили, аби красти електроенергію із Запорізької АЕС.

20:15 На місці обстріляного 17 серпня росіянами гуртожитку на Салтівці в Харкові знайшли тіла ще трьох загиблих.  

Один чоловік, інші тіла в такому стані, що потребують вивчення експерта. Загалом кількість вбитих зросла 18 людей, пошукові роботи тривають. Про це повідомляє Харківська міська рада.

19:07 Окупанти намагаються покращити положення на Миколаївському напрямку, — Генштаб  

На Південнобузькому напрямку окупанти зосередилися на утриманні зайнятих районів та сковуванні дій Сил оборони. Вони намагаються покращити тактичне положення на Миколаївському напрямку. Окупанти вдарили авіацією біля Ольгиного, вели наступальний бій у напрямку Васильки — Благодатне.

18:49 Білоруські фахівці допомагають відновлювати російські бойові літаки для їх подальшого застосування у війні проти України, повідомляє ГУР МО. 

За даними розвідки, міністерство оборони Білорусі та уряд РФ підписали термінові контракти на здійснення ремонтно-відновлювальних робіт авіаційної техніки.

17:11 У компанії «Енергоатом» выажають, що російські ракети, які вдарили по Вознесенську Миколаївської області, могли цілитися по Південноукраїнській АЕС. Там наголосили, що обстріл спостережної зони АЕС є ядерним тероризмом.

16:25 На Херсонщині окупанти, ймовірно, посилять фільтраційні заходи напередодні Дня Незалежності, повідомили в облраді.

Там кажуть, що по всій території області тривають обшуки місцевого населення військами РФ. Вони шукають зброю, телефони та комп'ютерну техніку – шукають сліди комунікацій із СБУ та ЗСУ.

Окупаційна влада очікує на акції з боку сил опору.

15:56 Кількість поранених в будинку у Вознесенську збільшилась до 12-ти осіб.

Цю інформацію у коментарі «НикВести» підтвердив міський голова Вознесенська Євгеній Величко.

Наразі на місці правоохоронці проводять опис, невдовзі рятувальники почнуть розбір завалів. 

15:21 На Миколаївщині СБУ повідомила про підозру прихильниці «русского міра»

Мешканка Южноукраїнська поширювала у соцмережах відео та фото, що виправдовують дії російських окупантів, заперечують збройну агресію РФ проти України та глорифікують її учасників.

Наразі їй повідомили про підозру — жінці загрожує до п’яти років з конфіскацією майна або без такої.

14:43 У Мелітополі окупанти влаштували провокацію з обстрілом мирних жителів, повідомляє РІА Мелітополь.

Місцеві жителі розповіли, що терористичні війська РФ запустили свою ракету чи ППО з боку Криму. Після чого у мешканців кількох будинків по вулиці Радянській та Герцена вилетіли шибки у вікнах, були пошкоджені дахи. 

На місце падіння ракети приїхали російські пропагандисти у супроводі окупантів та спробували звинуватити в обстрілі ЗСУ.

14:00 Кількість постраждалих у результаті ракетного удару по будинку у Вознесенську збільшилась до 9-ти, з них 4 дітей – всі в тяжкому стані.

Про це повідомив очільник Миколаївської ОВА Віталій Кім. 

— На 13:30. 9 поранених, з них 4 дітей. Діти всі тяжкі. Вік від 3 до 17 років, – повідомив він. 

Одну постраждалу дівчинку перевозять до Миколаєва. Уламок вирвав дитині око.

13:28 Кількість поранених у Вознесенську збільшилась до 8-ми осіб, повідомила голова Миколаївської облради Ганна Замазєєва.

13:10 У результаті ракетного удару по будинку у Вознесенську постраждали семеро осіб, серед них є діти, повідомив народний депутат України Артем Чорноморов. 

— Наразі відомо про 7 поранених. Серед них троє дітей, двоє з яких у важкому стані в лікарні. Точна інформація про наслідки удару деталізується, – повідомив він. 

На місці працюють наші відважні рятівники та поліція. Медичні працівники надають допомогу пораненим.

12:51 Сьогодні вдень, 20 серпня, російські окупанти влучили у п’ятиповерховий житловий будинок у Вознесенську, повідомляє Вознесенський Вісник.

У результаті обстрілу є поранені. Один поверх зруйновано вщент. Деталі уточнюються.

11:31 У Вознесенську лунають вибухи, повідомляють місцеві жителі. У місті об'явлено тривогу.

11:09 У Білорусі продовжили військові навчання як мінімум до 27 серпня, повідомляє Білоруські Гаюн.

Зазначається, що це чергове продовження навчань на тиждень з 29 квітня. Загальна кількість продовжень становила 17 тижнів.

— Слід зазначити, що білоруська армія стала більш підготовленою для оборонних операцій, але вона, як і раніше, не підготовлена до масштабного наступу через відсутність реального бойового досвіду, – зазначає моніторингова група Білоруські Гаюн.

10:31 На Південнобузькому напрямку росіян засередили зусилля на недопущенні просування наших військ. Окупанти вживають заходів щодо поповнення втрат особового складу та техніки, повідомляє Генштаб. 

Ворог також обстріляв цивільну та військову інфраструктуру в районах населених пунктів Прибузьке, Луч, Таврійське, Новогригорівка, Оленівка, Новоселівка, Благодатне, Веселий Кут, Широке, Яковлівка, Біла Криниця, Андріївка та Отрадне. Для ведення повітряної розвідки продовжує активно задіювати БпЛА.

09:29 В анексованому Криму нові вибухи – окупанти повідомляють, що вибух стався в районі штабу Чорноморського флоту у Севастополі. 

У дах прилетів безпілотник. На жаль, збитий не був, хоч над бухтою працювали стрілецькою зброєю. Ішов низько. Жертв немає, — заявив так званий «губернатор» Севастополя.

08:53 НБУ дозволив банкам продавати дорогоцінні метали. 

Таке рішення допоможе стабілізувати ситуацію на готівковому валютному ринку, адже українці матимуть додаткову альтернативу — зберігати гроші в банківських металах замість купувати валюту. Тож попит на готівкову іноземну валюту буде частково переорієнтований.

08:24 В окупованому Мелітополі, що у Запорізькій області, вночі пролунали потужні вибухи, повідомив законний мер міста.

За попередніми даними, влучили в одну з російських військових баз, яку окупанти намагаються відновити в районі аеродрому. росіяни заявляють, що українські війська намагались вдарити по місту, але нібито спрацювала ППО.

https://t.me/nikvesti/35962

07:30 Протягом доби ворог намагався покращити тактичне положення, зокрема штурмував у напрямку Благодатне — Партизанське силами до двох десантно-штурмових відділень за підтримки танків, броньованої техніки та артилерії, повідомило оперативне командування «Південь».

А ввечері силами до взводу з Олександрівки окупанти намагалися просунутися в бік Таврійського, проте успіху не мали і відступили.

За словами командування, ворог обмежений в русі суходолом, тому застосовував «уже звичну» тактику авіаційних ударів штурмовиком та гелікоптерами по українських позиціях вздовж лінії зіткнення. Втрат з українського боку не було.

Читайте також: