• неділя

    8 вересня, 2024

  • 16.9°
    Ясне небо

    Миколаїв

  • 8 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 16.9° Ясне небо

Цінова політика українців: як змінилися їхні витрати після 24 лютого?

Скільки грошей та на які потреби витрачають громадяни України в умовах війни?

Як змінилися витрати українців з початком війни та що говорять про ціни на продуктовий кошик експерти?

Цінова політика українців: як змінилися їхні витрати після 24 лютого?

Розмір споживчої інфляції в Україні всередині літа зріс майже до 22%. Такі дані оприлюднив Держкомстат. У зв'язку з цим, витрати українців також зросли, і це незважаючи на те, що багато громадян України втратили роботу через воєнні дії на території країни. На що саме українці почали витрачати більше коштів, а на чому вони економлять, дізнаємось далі.

Як змінилися витрати українців в умовах війни?

Левову долю своїх заощаджень українці витрачають на продукти харчування. За місяць вони з'їдають більше половини зароблених грошей. Про це свідчать дані найбільшого державного банку України Приватбанк, який має найширшу мережу платіжних терміналів по всій країні. Водночас, люди не шкодують коштів на розваги та відпочинок. Вони продовжують подорожувати, грати в азартні ігри на официальних сайтах казино онлайн Україна , відвідувати кафе та ресторани тощо.

Згідно з державними статистичними даними, витрати на продукти харчування від початку літа зросли в середньому на 3%. Аналогічний приріст показують ціни на продукти першої потреби. Інші джерела витрат виглядають наступним чином:

  • на одяг, взуття та промислові товари люди почали витрачати на 14% більше грошей, порівняно з весняними місяцями;

  • витрати на ліки зросли вдвічі;

  • незважаючи на значне подорожчання палива (ціни зросли більш ніж на 66%) українці не стали витрачати на нього менше коштів (витрати на паливо збільшилися на 24%).

Остання тенденція спровокувала зростання цін на всі групи товарів та послуг. Крім цього, цього року відсутні сезонні розпродажі овочів та фруктів, адже споживання на продуктовому ринку в рази перевищує пропозицію. Через це ціни на овочі та фрукти також зросли та тримаються на відповідному рівні. Негативний вплив на ціноутворення чинять також високий рівень світової інфляції, руйнування логістичних ланцюжків, які лагоджено працювали до війни, та обмеження імпорту.

Чого слід очікувати від цін на осень?

Те, що ціни на продукти та інші товари та послуги продовжуватимуть зростати, не викликає сумнівів ні в кого. І якщо на початку року експерти прогнозували річну інфляцію на рівні 15-20%, то зараз їх прогнози менш оптимістичні. Інфляція може досягти 30% і це далеко не верхня її межа. Проте, побоювання пересічних українців про повернення у лихі 90-ті також безпідставні, адже з такою потужною фінансовою підтримкою заходу гіперінфляції вдасться уникнути.

Коли закінчиться круте піке цін на українському ринку, невідомо. Проте вже зараз очевидно, що воно триватиме доти, доки триватиме війна.

Читайте також: