• неділя

    6 жовтня, 2024

  • 19.6°
    Похмуро

    Миколаїв

  • 6 жовтня , 2024 жовтня

  • Миколаїв • 19.6° Похмуро

Крило птаха: архітектор запропонував проект відбудови зруйнованого аеропорту Миколаєва

Український архітектор Микола Зайцев представив проєкт відновлення зруйнованого аеропорту в Миколаєві, показує проєкт Re:Create UA.

Будівлю пропонують облаштувати у формі крил птаха, основна частина фасаду – скляна. 

Автор проєкту пояснює, що це дозволить зобразити летовище як «повітряні ворота» Миколаївської області.

Миколаївський міжнародний аеропорт розташований за 13 кілометри від межі міста. У перші дні повномасштабного вторгнення, 27 лютого, російські окупанти обстріляли летовище ракетами і спробували захопити його за допомогою піхоти. 

Чергову спробу захоплення аеропорту ЗСУ відбили й 9 березня 2022 року.

Миколаївський аеродром звели в 1944 році. Тривалий час його використовували як військовий, а в 1960 році переформатували на аеропорт цивільної авіації.

Зазначимо, що влітку 2020 року аеровокзал вперше за 13 років прийняв перший регулярний рейс із Києва. Щоб це могло статися, на ремонт терміналу та злітно-посадкової смуги гроші збирали з усієї області — виділили з обласного, районних міських та сільських бюджетів.

Протягом кількох років миколаївці літали звідси до Туреччини, Єгипту, Києва. Буквально за місяць до початку повномасштабної війни, 23 січня, компанія «Мотор Січ» запустила регулярний рейс до Києва, а напередодні «Миколаївському міжнародному аеропорту» заздалегідь погодили включення до державної програми розвитку аеропортів на 2022 рік.

Тепер на аеровокзалі зустрічають розбитими панорамними вікнами, зруйнованим залом очікування та пробоїнами від снарядів у підлозі. Незважаючи на масштабні руйнування в холі, вціліло піаніно — як символ того, що музика тут ще зазвучить, а з динаміків лунатимуть оголошення посадок на нові рейси.


Читайте також: