• неділя

    6 жовтня, 2024

  • 20°
    Похмуро

    Миколаїв

  • 6 жовтня , 2024 жовтня

  • Миколаїв • 20° Похмуро

Допомагав евакуювати людей: житель звільненого села на Миколаївщині розповів, як потрапив у полон до росіян

Житель деокупованого села Центральне, що у Баштанському районі, Володимир Шапка від початку повномасштабної війни допомагав місцевим жителям виїхати з окупованої території. За це чоловік потрапив у полон до росіян, де його катували. У полоні він пробув тиждень.

Про це Володимир Шапка розповів Суспільному.

В окупації село Центральне перебувало майже вісім місяців. Сили оборони звільнили населений пункт 10 листопада.

Поки Володимир був у полоні, російські військові приходили із обшуком до його будинку. Чоловік побачив безлад після повернення з полону. Станом на 25 листопада чоловік проживає в іншому місці.

— Я не знаю, що взагалі шукали. Думали, що у нас якісь записи є, я так думаю. Сина фотографії всі позабирали, зятя, де вони з автоматами, всі такі фотографії, медалі його забрали, документи всі його, — розповів чоловік.

Коли окупували Херсон, говорить Володимир, стало зрозуміло, що треба вивозити жінок та дітей.

— З усіх сіл, хто не приїжджав, ми нікому не відмовляли. О п’ятій ранку підйом, в обід приїхали додому, відпочили, поїли, поїхали. Було п’ять, сім може й вісім ходок, — розповів чоловік.

На російських блокпостах неодноразово зупиняли, ставили питання. Потім окупанти приїхали додому.

— Повезли туди, роздягнули на греблі, розірвали одяг, мене привезли туди в трусах. Пускали собак, коли катували, потім лили воду, годували нас горохом. Потім повезли, я не знаю куди, там також питали, підключили 220 вольтів. Я думав, хтось з людей прийде говорити зі мною. Струм просто на дроти увімкнули, підключили і все. Мене трусить, питають: «Скажи сина номер, як передавав дані?», типу нашим СБУ-шникам, — розповів чоловік.

У полоні Володимира з його кумом протримали тиждень. Катували говорить, двічі на день. Потім відпустили. Додому, у Центральне, чоловіки діставались два дні.

— Ми вже знали, що були в Каховці, на перекачній станції, нас тримали в боксах, десь фарба зберігалась, десь машина, те, що я бачив. Там стояла решітка, склоблоки, там був канал і гуділи насоси. Як ми зрозуміли, ми були в Каховці коли на Крим воду качали, — сказав чоловік.

Якби знав заздалегідь, що катуватимуть, все одно б допомагав місцевим та ЗСУ, говорить Володимир.

— Звичайно, у мене син АТОвець, зять АТОвець і сват АТОвець, — сказав чоловік.

Станом на 25 листопада чоловік чекає на зустріч із родиною, яку вивіз із села на початку повномасштабної війни.

Нагадаємо, житель Снігурівки розповів, що під час російської окупації міста триматися людям допомагав догляд за власними городами. Жителі вирощували, зокрема, помідори.

Читайте також: