• пʼятниця

    20 вересня, 2024

  • 19.1°
    Переважно ясно

    Миколаїв

  • 20 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 19.1° Переважно ясно

На окупованій Херсонщині посилюється примусова російська паспортизація

Російська окупаційна влада посилює примусову паспортизацію жителів лівобережної Херсонщини.

Про це міський голова Скадовська Олександр Яковлєв  повідомив проєкту Радіо Свобода  «Новини Приазов’я».

З його слів, окупаційна влада погрожує місцевим жителям тим, що з вже в березні пенсіонерам, що не мають паспорта РФ перестануть виплачувати пенсію.

— Якщо ти паспорт не оформив, то тобі ставлять питання, чому ти цього не робиш. Ти маєш якось це аргументувати. Сказати: «не хочу, не буду», такий варіант не дуже є добрим для людей. Тиск здійснюється на власників нерухомості, майна, автотранспорту з метою змусити їх зареєструвати майно в російських реєстрах. Відповідно, для того, щоб зробити це, потрібно оформити російський паспорт. Навіть є інформація, що вони попереджають, що з березня перестануть видавати пенсії тим, хто не має російського паспорта, – повідомив Яковлєв.

Інформацію про посилення примусової паспортизації також підтвердив депутат Херсонської облради Сергій Хлань.

— Залякують людей тим, що будуть відбирати майно. Якщо людина не отримала російський паспорт, то відповідно вона не має права і на жодну власність на окупованій території. Це означає, що людина не може користуватися автомобілем, бо він не перереєстрований, земельною ділянкою, навіть своєю домівкою. Тому окупанти погрожують тим, що будуть відбирати абсолютно все майно, якщо людина не отримала російський паспорт, – зазначив депутат.

Раніше повідомлялося, що окупанти ставлять особливу позначку в російських паспортах мешканців тимчасово окупованих територій України, які погодилися отримати документ від Російської Федерації. У паспортах росіян такої мітки немає, тож вона дозволяє швидко ідентифікувати власника документа в Росії, якщо він туди виїздить.

Читайте також: