• пʼятниця

    4 жовтня, 2024

  • 15.4°
    Похмуро

    Миколаїв

  • 4 жовтня , 2024 жовтня

  • Миколаїв • 15.4° Похмуро

У Координаційному штабі відбулася зустріч з родинами полонених миколаївських морпіхів

У Координаційному штабі з питань поводження з військовополоненими відбулася зустріч з рідними та близькими окремої бригади морської піхоти імені контр-адмірала Михайла Білинського.

Про це повідомили в пресслужбі Координаційного штабу.

Бесіду з рідними військовополонених провели секретар робочої групи з питань взаємодії зі ЗМІ та родичами захисників Координаційного штабу Богдан Охріменко та представниця Національного інформаційного бюро.

На Зустрічі Богдан Охріменко наголосив, що обміни які проводяться зараз – це диво. Адже міжнародне гуманітарне право передбачає, що обміни полоненими мають відбуватися після завершення воєнного конфлікту, тому весь світ дивується, що нам це вдається робить під час війни.

— Те, що обміни відбуваються зараз, — диво, яке дуже важко дається. Міжнародний тиск, санкції, постачання зброї, бойові дії — усе це впливає на переговори. Це дуже делікатне питання — як гра в шахи. Змусити противника, який вважає себе сильнішим, погодитися на обміни — вже перемога,  сказав він.

Богдан Охріменко запевнив родини, що усі військові, хто потрапив у полон на початку широкомасштабної війни, неодноразово подавалися на обміни. Причини відмови в обміні російська сторона пояснювати відмовляється.

— Полоненого можуть побити й відмовляються його обмінювати, бо він у синцях. А наступного разу погоджуються. Часом переговори нагадують розмову дорослої людини з чотирирічною дитиною: «Чому не віддаєте людей? – Тому що…». Але нам вдається повертати, – пояснив він.

Також на зустрічі наголосили на тому, що помічаються позитивні зміни у ставленні російської сторони до українських військовополонених. Це пов’язане з тиском міжнародної спільноти та співпраці Координаційного штабу з багатьма світовими організаціями.

Богдан Охріменко підкреслив, що у ворожому полоні захисникам України насаджують страх до українських державних органів і запевняють, що вдома на них чекає в’язниця.

Під час зустрічі близьким полонених нагадали про правила поводження з тими, хто повернувся з полону, наголосивши на тому, що військовим необхідний певний час на адаптацію й на те, щоб усвідомити знову, що вони вільні люди. 

Після зустрічі рідні та близькі подарували команді Координаційного штабу прапор 36-ї бригади.

Нагадаємо, в Миколаєві діє регіональний координаційний штаб з питань зниклих безвісти. Родини зниклих на війні миколаївців можуть звернутися туди за безоплатною юридичною та психологічною допомогою.

Також, в  Миколаєві функціонує штаб з питань поводження з військовополоненими. Раніше голова Миколаївської обласної ради Ганна Замазєєва розповіла, які функції він виконує.

Читайте також: