• пʼятниця

    20 вересня, 2024

  • 22.1°
    Ясне небо

    Миколаїв

  • 20 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 22.1° Ясне небо

Спаський пагорб — один з можливих об’єктів для реалізації в рамках розробки нового генплану Миколаєва

Одним з можливих об’єктів, що планують реалізувати як пілотні в рамках розробки нового генерального плану Миколаєва може стати Спаський пагорб.

Про це йдеться у статті «НикВести» «Шанс на відновлення: Чому Миколаїв у розпал війни почав роботу над генпланом»

У матеріалі авторка спробувала візуалізувати та спрогнозувати, що саме може бути побудовано або реконструйовано у Миколаєві в рамках п’яти пілотних проектів, що будуть відібрані італійськими архітекторами компанії «One Works» для подальшої реконструкції.

18 лютого 2023 року компанія One Works представила звіт за результатами піврічної роботи, де визначила шість основних потреб (в оригіналі «pillars», тобто стовпів, - прим.) для стійкого розвитку міста, а саме:

1. Зелені мережі. З'єднати ландшафт та воду в Миколаєві за допомогою нових зелених зон та коридорів, проектуючи їх як для відпочинку, так і для виробництва. При цьому зберегти існуючу природну екосистему.

2. Доступне житло. Зосередитись на заходах з відновлення існуючого житлового фонду, а не лише на будівництві нового.

3. Стала мобільність. Підвищити доступність у місті та збалансувати дорожню мережу на користь «м’якого» транспорту (велосипеди, електробуси, трамваї, тролейбуси, електромобілі).

4. Промисловість + Інновації. Створити нові галузі промисловості та стимулювати місцеву економіку за допомогою бізнес-парків.

5. Управління. Забезпечити довгострокове спільне бачення майбутнього для всіх муніципальних установ та державних органів на території міста.

6. Залучення громади. Підтримувати стратегічні цілі міста через прозоре, підзвітне та послідовне залучення громади.

Для початку успішної реалізації генерального плану Миколаєва було визначено п‘ять «пілотних проектів», кожен з яких відповідає цим шістьом стовпам стійкого розвитку міста.

Користуючись інформацією з відкритих джерел, публічними коментарями ключових учасників цього процесу, а також основними характеристиками та вимогами до проектів, «НикВести» спробували з'ясувати, що саме пропонується побудувати або реконструювати в рамках повоєнної відбудови Миколаєва.

Одним з об’єктів, що може бути реалізовано в рамках пілотного проекту «Знакова пам’ятка історії та культури», є Спаський пагорб — найвища точка Миколаєва, де знаходиться одразу кілька знакових об’єктів, зокрема Шухівська вежа та Миколаївська обсерваторія.

Спаський пагорб є зосередженням різноманітних пам'яток історії, як прадавньої, так і сучасної. Зокрема, на цьому місці знаходились ще не до кінця досліджені археологами святилища та місця поховання датовані тисячам років до нашої ери. 

Біля нього розміщений Парк юних героїв, де у 2021 році облаштували велетенський державний прапор України, а також вищезазначені Миколаївська обсерваторія (включена у попередній список Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО) та Шухівська вежа - пам'ятка історії та культури місцевого значення, перша у світі гіперболоїдна конструкція, яку використали та встановили для міського водопостачання.

Цілком можливо, що з огляду на велику кількість визначних місць, детальне планування Спаського пагорбу як вірогідного пілотного проекту буде відбуватись комплексно, а не окремо по кожній з пам’яток.

Раніше повідомлялось, що Миколаївський міський голова Олександр Сєнкевич розказав, що над новим генеральним планом для міста працюють іноземні архітектори тому, що це досвічені архітектори, які мають досвід подібних розробок.

Читайте також: