• понеділок

    16 вересня, 2024

  • 22.4°
    Похмуро

    Миколаїв

  • 16 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 22.4° Похмуро

Миколаївська ОВА витратила ₴1 млн на розробку плану управління відходами до 2030 року, але готового документу не отримала

На Миколаївщині досі немає Регіонального плану управління відходами, який мав би допомогти розібратися з переповненими полігонами ТПВ та запустити процес сортування та переробки сміття.

Про це йдеться у матеріалі «НикВести» — «Сміттєва реформа на шляху до ЄС: як Миколаївщина вчиться справлятися з відходами за новими стандартами».

Зараз система управління відходами в Україні приводиться у відповідність до європейської практики та законодавства. Громади мають вже зараз розпочати підготовку до того, щоб у майбутньому побутове сміття переробляти, а не накопичувати.

Одним важливих кроків — розробка регіонального плану управління відходами, який є складовою національного плану управління відходами в країні, та на регіональному рівні має свої особливості.

Миколаївська ОВА розпочала розробку Плану у 2020 році. У серпні Управління екології та природних ресурсів Миколаївської облдержадміністрації замовило розроблення документу за 2 мільйони гривень. Тендер виграло львівське ТОВ «ІНТЕРОЙЛ СЕРВІС», яке запропонувало виконати роботи за 1 мільйон 850 тисяч гривень.

Однак у зв’язку з виникненням дефіциту бюджетних коштів було зменшено кількість послуг та відкореговано кошторис. З п’яти етапів, які передбачалися тендерними умовами, військова адміністрація отримала два готових та третій незавершений. За це було виплачено виконавцю 1 мільйон гривень.

Станом на жовтень цього року роботи з розроблення Плану призупинено. У Миколаївській ОВА повідомили, що чекають затвердження відкоригованого Національного плану управління відходами до 2035 року згідно зі змінами чинного законодавства.

Раніше повідомлялося, що Миколаїв очікує від Японських партнерів нове обладнання для демонтажу зруйнованих будівель і переробки будівельного сміття.

Як раніше повідомлялося, у Миколаєві планують переробляти будівельне сміття, що утворилося внаслідок руйнувань від вибухів та обстрілів, щоб використовувати його для підсипання ям на дорогах або для відновлення пошкоджених об'єктів. 

Однак, станом на зараз будівельне сміття ще не почали переробляти.

Також повідомлялося, що до кінця 2023 року Миколаїв має отримати від міжнародних донорів подрібнювач для будівельного сміття, що утворилося внаслідок обстрілів і бомбардувань міста.

Читайте також: