• середа

    25 вересня, 2024

  • 25.6°
    Мінлива хмарність

    Миколаїв

  • 25 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 25.6° Мінлива хмарність

У Радсадівській громаді хочуть дозволити видобування піску з місцевого родовища

Видобувати піску. Фото порталу nadra.info.Видобувати піску. Фото порталу nadra.info.

У Радсадівській громаді Миколаївщини хочуть дозволити видобувати піску з  Старобогданівського родовища. Наразі проводяться громадські обговорення.

Відповідні документи опубліковані на сайті Радсадівської громади.

Зазначається, що пісок видобуватиметься на 14,0 гектарах. Дозвіл на розробку родовища матиме підприємець Сергій Лепко. За даними YouControl, він зареєстрований  у Миколаївській області як фізична особа підприємець чотири місяці тому. Основним видом його діяльності є добування корисних копалин та розроблення кар'єрів.

Родовище розташоване на правому схилі балки Старобогданівка. Планований річний обсяг видобування пісків становитиме — 140,0 тисяч метрів квадратих.

«Розробку корисної копалини виконуватимуть одним видобувним уступом (частина товщі порід, - прим). Знятий ґрунтово-рослинний шар відвантажуватиметься у тимчасовий зовнішній відвал по периметру території кар’єру, а в подальшому буде використаний під час проведення рекультивації виробленого простору», — йдеться в документі.

В першу чергу передбачається проведення робіт у східній частині родовища.  Вказується, що піски Старобогданівського родовища придатні для використання у штукатурних і кладочних розчинах через підвищений вміст глинистих та пилуватих часток. Також пісок можна використовувати в якості заповнювачів для бетонів та дорожніх покриттів.

Пісок вивозитимуть з  кар'єру  260 днів на рік по 8 годин на добу. Також на території буде прокладено під’їзні шляхи та встановлено огородження з попереджувальними знаками.

Наразі оголошено про проведення громадсього обговорення звіту з оцінки впливу на довкілля. Після цього 4 жовтня в режимі відеоконференції відбудуться громадські слухання.

Скриншоти документів.Скриншоти документів.
Скриншоти документів.Скриншоти документів.

Нагадаємо, що  у стихійному кар’єрі неподалік від міста Новий Буг (Баштанський район Миколаївської області) держінспектори виявили чоловіка, який здійснював забір піску у кузов транспортного засобу, не маючи спеціального дозволу на користування надрами.

Також повідомлялося, що держекоінспектори знайшли у Баштанському районі Миколаївської області незаконний кар’єр, з якого вівся видобуток піску і гравію.

Читайте також: