• неділя

    22 вересня, 2024

  • 26.1°
    Ясне небо

    Миколаїв

  • 22 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 26.1° Ясне небо

Опитування: серед західних лідерів українці найкраще ставляться до Байдена

Президент США Джо Байден та президент України Володимир Зеленський / Фото: Офіс президентаДжо Байден та Володимир Зеленський / Фото: Офіс президента

Наразі найкраще українці ставляться до президента США Джо Байдена, у трійці лідерів також президент Польщі Анджей Дуда та Емманюель Макрон.

Про це свідчать результати соцопитування, проведеного соціологічною службою Центру Разумкова з 19 по 25 січня 2024 року.

Зазначається, що більшість опитаних висловлюють позивне ставлення до Джо Байдена (78%), Анджея Дуди (76%), Емманюеля Макрона (62%), Урсули фон дер Ляєн (60%), Ріші Сунака (56%), Олафа Шольца (55%) та Джастіна Трюдо (50%).

Відносна більшість опитаних висловлюють позитивне ставлення до Майї Санду (49%), Дональда Туска (47%) та Джорджи Мелоні (39%),

Переважає негативне ставлення до Володимира Путіна (96% відповіли, що ставляться до нього негативно), Олександра Лукашенка (92%), Віктора Орбана (69%), Сі Цзіньпіна (64%).

Також частка тих, хто негативно ставиться до Реджепа Ердогана (42%), перевищує частку тих, хто ставиться до нього позитивно (38%). Це ж само стосується Роберта Фіцо (відповідно 29,5% і 14%).

З-поміж міжнародних організацій та об’єднань більшість респондентів висловлюють позитивне ставлення до Європейського Союзу (87%), НАТО (77%), Ради Європи (67%), Міжнародного валютного фонду (62%), ООН (57%), Міжнародного комітету Червоного Хреста (54%), відносна більшість — до ОБСЄ (48,5%) та МАГАТЕ (45,5%). Переважає негативне ставлення до СНД (65% ставляться до неї негативно).

Результати соціологічного опитування, що проводилося соціологічною службою Центру Разумкова з 19 по 25 січня 2024 року в рамках Програми сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні. Зміст опитування є винятковою відповідальністю Pact та його партнерів i не обов’язково відображає погляди Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) або уряду США.

Опитування методом face-to-face проводилося у Вінницькій, Волинській, Дніпропетровській, Житомирській, Закарпатській, Запорізькій, Івано-Франківській, Київській, Кіровоградській, Львівській, Миколаївській, Одеській, Полтавській, Рівненській, Сумській, Тернопільській, Харківській, Херсонській, Хмельницькій, Черкаській, Чернігівській, Чернівецькій областях та місті Києві (у Запорізькій, Миколаївській, Харківській, Херсонській областях — лише на тих територіях, що контролюються урядом України та на яких не ведуться бойові дії).

Опитування проводилося за стратифікованою багатоступеневою вибіркою із застосуванням випадкового відбору на перших етапах формування вибірки та квотного методу відбору респондентів на заключному етапі (коли здійснювався відбір респондентів за статево-віковими квотами). Структура вибіркової сукупності відтворює демографічну структуру дорослого населення територій, на яких проводилося опитування, станом на початок 2022 року (за віком, статтю, типом поселення).

Опитано 2000 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%. Разом з тим, додаткові систематичні відхилення вибірки можуть бути зумовлені наслідками російської агресії, зокрема, вимушеною евакуацією мільйонів громадян.

Нагадаємо, вектор зовнішньої політики України наразі підтримують 70% українців, цей показник на 4% нижче, ніж у серпні 2023 року.

Читайте також: