• п'ятниця

    20 вересня, 2024

  • 15°
    Ясне небо

    Миколаїв

  • 20 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 15° Ясне небо

Опитування: 70% українців підтримують зовнішню політику країни

Вектор зовнішньої політики України наразі підтримують 70% українців, цей показник на 4% нижче, ніж у серпні 2023 року.

Про це свідчать результати соцопитування, проведеного соціологічною службою Центру Разумкова з 19 по 25 січня 2024 року.

Як зазначають соціологи, 70% респондентів підтримують зовнішню політику керівництва України, не підтримують 17% (у серпні 2023 року — відповідно 74% і 14%).

«Підтримують зовнішню політику керівництва України переважна більшість жителів усіх регіонів (від 67% у Західному регіоні до 76,5% — у Південному). Серед тих, хто довіряє президенту Володимиру Зеленському, підтримують зовнішню політику керівництва України 82%, тоді як серед тих, хто не довіряє — лише 41%», — йдеться в інтерпретації опитування.  

Оцінюючи ефективність міжнародної підтримки України у протистоянні російської агресії в різних сферах за п’ятибальною шкалою від 1 до 5, де «1» означає, що допомога є зовсім неефективною, а «5» — дуже ефективною, респонденти оцінили ефективність міжнародної допомоги українським біженцям в середньому 3,9 балами, фінансової допомоги — 3,8 балами, воєнної допомоги, політичної солідарності та підтримки України на міжнародних майданчиках — 3,7 балами.

Також зазначається, що порівняно з липнем 2023 року дещо зросла оцінка ефективності політичної солідарності та підтримки України на міжнародних майданчиках (з 3,5 до 3,7 бала), сприяння відбудові зруйнованих об’єктів в Україні (з 2,9 до 3,3 бала), сприяння здійсненню реформ в Україні (з 2,9 до 3,2 бала).

Дослідження відбувалося в рамках Програми сприяння громадській активності «Долучайся!», яку фінансує Агентство США з міжнародного розвитку (USAID).

Опитування здійснено методом face-to-face серед 2000 повнолітніх респондентів на підконтрольних уряду територіях, де не ведуться бойові дії. Структура вибіркової сукупності відтворює демографічну структуру дорослого населення територій, на яких проводилося опитування, станом на початок 2022 року (за віком, статтю, типом поселення). Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%. Можливі додаткові систематичні відхилення вибірки, зокрема, через евакуацію громадян.

Нагадаємо, понад дві третини українців вважають, що наразі країна рухається у напрямку до згуртованості і єдності, до повномасштабного вторгнення РФ думки українців були кардинально іншими.

У лютому 2024 року переважна більшість українців (69%) вважають, що Володимир Зеленський має працювати на посаді президента до кінця воєнного стану.

У жовтні минулого, 63,8% опитаних українців негативно ставляться до ідеї проведення загальнонаціональних виборівв країні до завершення війни, та тільки 15,1% громадян — позитивно, 21% — не визначилися.

Наприкінці серпня 2023 року, сенатор США від Республіканської партії Ліндсі Грем зазначив, що попри війну, у 2024 році в Україні мають відбутися вибори.

Як раніше повідомлялось, Володимир Зеленський заявив, що балотуватиметься у президенти, якщо вибори відбудуться під час війни.

Читайте також: