• четвер

    19 вересня, 2024

  • 16.1°
    Похмуро

    Миколаїв

  • 19 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 16.1° Похмуро

Харківські ветеринари вперше в Україні зробили кесарів розтин самиці кажана

Харківські ветеринари вперше в Україні виконали кесарів розтин самиці кажана. «Пацієнткою» була руда вечірниця, яка взимку потрапила до Українського центру реабілітації рукокрилих з Полтави.

Рукокрила почала народжувати, але малюк розташовувався неправильно і його голова була ширшою за таз матері, розповіли у соцмережах центру.

«Сезон вагітності та пологів у нашому Центрі в самому розпалі! Та не завжди все йде як треба. 2 червня ми помітили дуже незвичайну річ, яка шокувала наших співробітників. Руда вечірниця, що потрапила до нас взимку з міста Полтава, почала народжувати. Проте плід зʼявився не голівкою вперед (як зазвичай), а крилом!» — розповіли у центрі.

Фахівці центру відвезли самицю у партнерську ветеринарну клініку CentrVet, де за неї взялись лікарі Владислав Мирний та Анастасія Доманська. УЗД показало, що дитинча розташувалось неправильно, а його голівка була більшою за ширину тазу самиці. Лікарі вирішили зробити кесарів розтин.

«Під час операції малюк, на жаль, не вижив. Проте, молода матуся перенесла її успішно. За результатами операції самиця залишилась стерильною. Наразі вона перебуває у нашому Центрі під наглядом фахівців та ветеринарів та почувається прекрасно», — додають зоозахисники.

Раніше працівниця Центру реабілітації рукокрилих Альона Шуленко розповіла «УП. Життя», що в Україні є лише двоє ветеринарів, які працюють з кажанами. І вони вперше в Україні провели таку операцію.

Водночас кесарський розтин рукокрилим уже проводили за кордоном. Наприклад, у 2017 році в сафарі-парку Сан-Дієго ветеринари прооперували самицю фруктового кажана Родрігеса. Мати померла, але її дитинча вижило.

Фото: BATS_UKRAINEФото: BATS_UKRAINE

Нагадаємо, в Україні може зʼявитися підрозділ зоополіції: петиція з такою ініціативою набрала 25 тисяч голосів.

Читайте також: