• воскресенье

    22 сентября, 2024

  • 15.1°
    Ясное небо

    Николаев

  • 22 сентября , 2024 сентября

  • Николаев • 15.1° Ясное небо

«Честь маю!» Чим запам’ятається робота поліції за Сергія Князєва

24 вересня голова Національної поліції Сергій Князєв оголосив про відставку. Він очолював поліцію два з половиною роки, з лютого 2017-го. Загалом в органах внутрішніх справ Князєв 27 років — працював у карному розшуку, кримінальній міліції, очолював ГУ МВС України в Закарпатській області, пізніше — Головне управління Національної поліції в Рівненській області. Чим запам’яталась поліція за керівництва Сергія Князєва — в матеріалі hromadske.

1. Напади на активістів

У 2018 році в Україні пройшла хвиля нападів на активістів.  

31 липня 2018 року у Херсоні радницю міського голови Катерину Гандзюк облили сірчаною кислотою. Від отриманих опіків жінка померла. 

Від початку поліцейські затримали невинного чоловіка — Миколу Новікова, але після розслідування журналістів його відпустили та затримали інших підозрюваних виконавців. 

Згодом вийшли на організатора — Сергія Торбіна, колишнього ветерана АТО, бійця ДУКу з позивним «Опер». Після цього справу забрала СБУ. Усі обвинувачені визнали провину та отримали терміни. Розслідування триває щодо ймовірних замовників та співорганізаторів. 

Активісти певні, що одному з підозрюваних в організації злочину Олексію Левіну допоміг втекти з країни начальник поліції Херсонської області Артур Меріков.

Того ж дня у Бердянську вбили ветерана АТО Віталія Олешка на позивний «Сармат». Поліція затримала підозрюваних виконавців, згодом вийшла на ймовірних організаторів та, за словами ексначальника кримінальної поліції, встановила замовників, збір доказів провини щодо яких триває.

Цього ж року нападали на лідера одеського осередку партії «Сила людей» Олега Михайлика. Ймовірні виконавці злочину встановлені, однак за словами самого потерпілого справу призупинили. Натомість, досі нерозслідувані напади на одеських активістів Сергія Стерненка, Віталія Устименка та інших.

У січні 2018 вбили юристку Ірину Ноздровську. Поліція вийшла на підозрюваного виконавця злочину. Ним виявився Юрій Россошанський — батько Дмитра Россошанського, якого Ірина звинувачувала у вбивстві своєї сестри (Дмитро Россошанський збив на дорозі сестру Ірини Світлану Сапатінську).

2. Вбивство поліцейськими дитини

31 травня у Переяславі-Хмельницькому Київської області патрульні поліцейські Іван Приходько та Володимир Петровець напідпитку в позаробочий час стріляли з вогнепальної зброї по металевих банках, неподалік від місця, де гуляв 5-річний Кирило Тлявов. Хлопчика поранили в голову і 3 червня він помер у київській лікарні.

4 червня суд взяв під варту обох поліцейських. Спочатку їх підозрювали за статтями «хуліганство» і «завдання тяжких тілесних ушкоджень», однак прокуратура перекваліфікувала підозру на статтю «умисне вбивство».

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив, що обидва поліцейські не пройшли переатестацію, але поновилися через суд. Активісти виходили на акції під МВС, вимагаючи відставки Авакова та Князєва, наголошуючи на провалі реформи правоохоронної системи.

Hromadske з’ясувало, що загалом Національна поліція не оскаржила 400 поновлень поліцейських які не пройшли переатестацію. У поліції нам пояснили, що з ними нібито була домовленість про повторну переатестацію. 

Після вбивства Кирила Тлявова по Україні провели перевірку: відсторонили 10 начальників відділів поліції. Генерала поліції, ексглаву поліції Київщини Дмитра Ценова, який подав рапорт про звільнення з посади у зв'язку з убивством Тлявова, призначили на нову посаду в ООС. 

3. Спецоперації

У квітні цього року поліція вилучила 300 кілограмів героїну у іноземців підозрюваних у контрабанді наркотиків в країни Європейського Союзу. Протягом року українські правоохоронці співпрацювали з поліцією США. Зокрема український відділ боротьби з наркозлочинністю консультував Варшавський Офіс Адміністрації у боротьбі з незаконним обігом наркотиків DEA Міністерства юстиції США. 

У Національній поліції України наголосили, що за 25 років не проводилися такі масштабні спеціальні операції, як в цьому році, не вилучались такі партії наркотиків – кокаїну, героїну. 

Також 18 вересня 42-річний ветеран Олексій Белько заблокував міст Метро у Києві та погрожував його підірвати. Белько брав участь у бойових діях на сході України, мріяв бути снайпером, проходив службу у Військовій частині Сил спеціальних операцій ЗСУ на посаді начальника радіостанції польового вузла зв’язку, мав звання старшого сержанта. 

Зрештою правоохоронці затримали «мінера». Операцію проводив спецпідрозділ КОРД разом із водною поліцією, авіапідтримкою, патрульною поліцією України, кінологами, вибухотехніками, криміналістами, психологами. Тоді міністр внутрішніх справ подякував поліції за успішно проведену операцію та СБУ за оперативний супровід.

4.Нова система роботи на масових заходах 

За часів роботи Сергія Князєва в Україні запрацювала «поліція діалогу» — підрозділ превентивної комунікації, задача якого полягає в запобіганні провокаціям під час мирних акцій, постійного перебування всередині мітингів та супроводження їх. 

У поліції вважають, що «поліція діалогу» знижує рівень агресії учасників масових заходів та дозволяє спростити роботу патрульних і поліції особливого призначення.

Водночас в Україні почав працювати Департамент стратегічних розслідувань, який має боротися з організованою злочинністю. Також дільничних поліцейських реорганізували в поліцейські громади. 

Вони повинні оперативно надавати поліцейські послуги мешканцям, та переважно бути в громадах, а не у відділках. Девіз нових поліцейських громад: «Я тут живу і працюю».

5.Вибори

Поліція за керівництва Сергія Князєва брала участь в охороні громадського порядку під час президентських та парламентських виборів 2019.

Голова Консультативної місії Європейського Союзу Кястутіс Ланчінскас позитивно оцінив роботу української поліції під час виборів Президента України, зазначивши, що правоохоронці діяли дуже професійно.

Під час виборів слідчі Національної поліції порушили близько 1000 кримінальних проваджень. 

Вікторія Рощина, Громадське

Читайте также: