• вторник

    8 октября, 2024

  • 13.1°
    Переменная облачность

    Николаев

  • 8 октября , 2024 октября

  • Николаев • 13.1° Переменная облачность

190-й день войны: ВСУ продолжают уничтожать россиян в Херсонской области

Робота артилеристів на херсонському напрямку, липень 2022, фото: Євгеній Завгородній

1 вересня триває 190-а доба спротиву українців повномасштабному збройному вторгненню Російської Федерації.

Як повідомляє Генштаб, на Південнобузькому напрямку основні зусилля противник зосереджує на утриманні займаних позицій. Ворог вживає заходів з поповнення втрат.

Здійснював обстріли із застосуванням танків, ствольної та реактивної артилерії вздовж лінії зіткнення. Обстріляв об’єкти цивільної та військової інфраструктури в районах населених пунктів Степова Долина, Новомиколаївка, Степове, Партизанське, Андріївка, Мирне, Прибузьке, Миколаївка, Зоря, Луч, Іванівка, Князівка.

З метою ведення повітряної розвідки активно застосовував БпЛА на зазначеному напрямку. Противник намагається відновити логістичне забезпечення своїх військ.

Онлайн-репортаж

Оновлюється

21:50 В боях на херсонському напрямку російські військові закладають міни під тіла вбитих побратимів, коли полишають позиції.

Про це повідомляє The Wall Street Journal з посиланням на українськиї військових, які стали свідками подібної поведінки ворога.

Українські військові підтвердили журналістам, що зустрічаються епізоди, коли російські військові, тікаючи зі займаних позицій, кидають техніку і полишають трупи своїх товаришів, перед цим замінувавши їх.

— У хлопців бойовий настрій. Вони рухаються вперед, — передав WSJ 32-річний рядовий Іван, який звільняв одне з сел в перший день наступальних дій.

21:30 Ще 19 червня в окупованому Херсоні перестрілялися між собою солдати регулярної російської армії і ФСБшники. Троє з них злягли назавжди.

Про це написав Business Insider з посиланням на видання Yahoo News, у розпорядженні якого опинилась доповідь про інцидент.

Сварка почалася на ґрунті вживання спиртовмістких напоїв.

 

21:10 Вюртемберзький фонд імені Густава-Адольфа діставив на миколаївський напрямок медикаменти і їжу для українських військових. Вантаж коштував десятки тисяч євро.

Про поїздку написали німецькі ЗМІ.

Допомога була закуплена за рахунок читачів німецьких газет ietigheimer Zeitung, Sachsenheimer Zeitung і Bönnigheimer Zeitung.

Голова Вюртемберзького фонду імені Густава-Адольфа заявив, що йому подякували українські солдати, які воюють у Миколаєвській області.

20:50 Рух опору на півдні досить сильно допомогає українським військовим у проведенні наступальних дій в Херсонській області.

Цю тему для датського телебачення прокоментувала начальниця об'єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня України Наталя Гуменюк.

На тлі українського наступу партизанська боротьба, що точилася на Херсонщині всю весну і все літо, не зупиняється ні на хвилину.

— У нас є потужні сили на окупованому Росією боці лінії фронту. Українські партизани працюють зсередини так само, як ми працюємо ззовні. Їхня допомога дуже цінна, і вони тісно співпрацюють з нами, — пояснила спікерка оперативного командування.

Вона додала, що з самого Херсону встигли виїхати багато містян, хоча російська армія будь-яким чином перешкоджала цьому. Але водночас в місті ще залишилися десятки тисяч вірних Україні громадян.

— Ми розуміємо, що є група людей, які не змогли виїхати з міста – через фізичні особливості чи інші причини. Можливо, були особисті причини або вони були змушені залишитися. Ми також контактували з ними. Ми просимо їх звернути увагу на підготовку укриттів, запасти воду, їжу та інші необхідні речі, як-от медикаменти, щоб вони змогли пережити найгірші дні боїв у своїй місцевості, — порадила Наталя Гуменюк.

20:30 Французька влада до початку вторгнення припускала, що росіяни атакують Україну в напрямку Херсона та Миколаєва.

Про це порталу 20minutes розповів полковник Себастьєн Дорден, якого рік тому призначили аташе з питань внутрішньої безпеки посольства Франції в Києві.

За його словами, представники Франції ще з жовтня знали, що буде російське вторгнення і готувалися до цього.

— Ми думали про наступ на південь України, — розповів офіцер.

Полковник додав, що у Парижі уважно спостерігатимуть на розвитком подій протягом наступних місяців.

— Треба почекати, як пройде зима і у військовому плані, і зі зміною кліматичних умов, і в енергетичному. Я думаю, що нас чекає війна, яка триватиме, — сказав Себастьєн Дорден.

20:10 Військові зможуть повідомити про звільнені населені пункти на півдні країни лише після того, як вони будуть зачищені від залишків окупантів, а місцеве населення буде убезпечене від ворожих обстрілів.

Про це розповіла 1 вересня на брифінгу начальниця об'єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня України Наталія Гуменюк, пише hromadske.

На питання щодо звільнення населених пунктів, речниця наголосила, що наразі ця інформація є закритою з міркувань безпеки: «Тому що такі населені пункти відразу опиняються під авіаційними та артилерійськими ударами ворога».

Вона пояснила, що тільки після того, як населені пункти будуть звільнені від ворога, зачищені від залишків окупантів, а українські війська просунуться настільки, щоб убезпечити місцеве населення від ворожих обстрілів, Генштаб зможе назвати ці населені пункти.

Місцеве населення, яке має змогу евакуюватися із зони бойових дій, закликають це зробити.

Наталія Гуменюк розповіла, що на півдні України Збройні сили ведуть позиційні бої, закріплюються на територіях та продовжують нищити командні пункти ворога.

— Ми продовжуємо нищити запаси ворога, продовжуємо тримати під контролем транспортні шляхи, за якими вони намагаються підтягувати резерви. Ми продовжуємо нищити їхні командні пункти й місця зосередження особового складу та техніки. Це те, що стосується зменшення сил і потужності ворога, — каже посадовиця. 

19:45 Збройні сили України завадили окупантам будувати нову понтонну переправу поблизу Дар’ївки, а також завдали нових ударів по Каховському мосту на Херсонщині.

Про це повідомляє оперативне командування «Південь» в Facebook 

— Спроба налагодження нової понтонної переправи в районі Дар’ївці також присічена нашим вогнем. Вогневий контроль на Каховському мості залишив кілька додаткових отворів, продовжуючи фіксацію непрацездатності інфраструктурного об’єкта, – йдеться у повідомленні. 

Загалом за ніч українські захисники знищили 33 росіян, 4 танки Т-72, 3 гаубиці «Мста-Б», 4 одиниці авто-бронетехніки та склад боєприпасів в Баштанському районі.

19:20 Українські та американські військові напередодні контрнаступу ЗСУ на півдні проводили аналітичні «військові ігри». Це дозволило краще спланувати операцію.

Про це пише TheБабель з посиланням на CNN.

У із посиланням на власні джерела США переконували українську сторону скоротити цілі та масштаб контрнаступу, щоб не провалитися та не загрузнути в серйозних боях одразу на кількох ділянках фронту. Під час цих дискусій проводилися «військові ігри» для розуміння необхідних сил для контрнаступу.

Унаслідок цих дискусій ЗСУ скоротили масштаб контрнаступу лише до Херсонської області.

У США вважають, що наразі українська та російська сторона досягли паритету на війні. Армія РФ досі має перевагу у кількості техніки та людях, тоді як ЗСУ краще використовують отриману сучасну західну техніку.

19:00 У проекті бюджету Данії на 2023 рік Україна є пріоритетом у наданні фінансової та військової допомоги, зокрема Данія безпосередньо допомагає Миколаївській області.

Про це заявив міністр закордонних справ Данії Єппе Кофод на спільному з главою МЗС України Дмитром Кулебою брифінгу в Києві, повідомляє Укрінформ.

— Вчора наш уряд представив новий бюджет на 23-й рік. Я можу вам уже сказати, що в нашій пропозиції бюджету Україна – пріоритет №1 як отримувач фінансової і військової допомоги. Ми будемо і з військової, і з цивільної сторони підтримувати вас, – сказав він.

Глава МЗС Данії додав, що надання потрібних систем озброєння Україні також є пріоритетом №1: «Ми маємо всі подбати про те, щоб Україна виграла, а Росія програла, щоб такі речі, які творить Росія в Україні, залишилися назавжди в минулому. Ми надали уже 400 мільйонів євро допомоги і продовжуємо надавати відповідні і необхідні озброєння та проводити тренування українців».

Крім того, міністр відзначив, що Данія виділила приблизно 90 мільйонів євро гуманітарної та фінансової допомоги та безпосередньо допомагає Миколаєву і Миколаївській області.

— Ми допомагаємо відновлювати там систему водопостачання, теплопостачання, з відбудовою і ремонтом муніципальних будівель, буквально, щоб у квартирах у людей були вікна захищені від холоду, тому що ми маємо подбати, щоб український народ зміг пережити зиму і при цьому давати гідну відсіч Росії, – заявив глава данської дипломатії.

18:40 Півроку війни завдало українському довкіллю збитків на 962 мільярди гривень. Раніше в українському уряді називали значно меншу суму, проте згодом змінили методику підрахунку.

Про це під час брифінгу в медіацентрі «Україна» повідомив міністр захисту навколишнього середовища та природних ресурсів Руслан Стрілець, цитує «Інтерфакс-Україна».

— Нові методики дозволили нам істотно скоригувати ці розрахунки, які ми раніше оприлюднили, і, за новими оцінками, сума збитків уже 962 мільярди гривень, тобто майже 1 трильйон гривень, і ці розрахунки продовжуються, — розповів Руслан Стрілець.

Він зазначив, що найбільше збитків від забруднення повітря — 923 мільярди гривень. Так, викиди лише за півроку були у 20 разів більшими, ніж середні річні викиди перед цим. Зокрема, викиди під час війни ставалися внаслідок горіння нафтопродуктів, лісових пожеж та вибухів ракет.

Міністр розповів, що його відомство вже передало правоохоронцям понад 300 матеріалів для слідства та продовжує фіксувати збитки довкіллю, щоб згодом через міжнародні суди вимагати компенсацію від Росії.

18:20 Двоє поліціянтів під час тимчасової окупації міста Снігурівка Миколаївської області, за даними слідчих, добровільно віддали свою табельну зброю російським окупантам. Наразі їм оголосили підозру.

Про це повідомила пресслужба Офісу генерального прокурора.

Слідчі встановили, що у березні поліціянт замість того, щоб обороняти місто від окупантів, добровільно погодився з ними співпрацювати.

Він передав військовим формуванням РФ табельну зброю та боєприпаси — 9 пістолетів «ПМ» та 18 магазинів до них зі спорядженими патронами.

Нині згаданий правоохоронець ховається від правосуддя на тимчасово окупованій території України.

Також прокурори підозрюють співробітника цього ж відділення поліції у тому, що він віддав окупантам свій службовий пістолет «ПМ» із 2 магазинами до нього зі спорядженими патронами.

Покарання за колабораційну діяльність передбачає штраф до 170 тисяч гривень або позбавлення волі на строк від 3 до 5 років з позбавленням права обіймати певні посади на строк від 10 до 15 років та з конфіскацією майна.

18:00 Чеченський лідер Рамзан Кадиров пригрозив владі Росії джихадом за визнання екстремістської книги з життєписом ісламського пророка.

— Якщо це рішення не буде переглянуто і в питаннях аналізу релігійної літератури не почнуть залучати компетентних експертів, я боюся, що мусульмани не почуватимуться в Росії як вдома. І тут релігія вже наказує мусульманинові діяти зовсім інакше, – каже він.

17:32 Україна та США проводили «військові ігри» напередодні контрнаступу на півдні, щоб краще спланувати операцію, пише CNN із посиланням на власні джерела.

У США переконували українську сторону скоротити цілі та масштаб контрнаступу, щоб не провалитися та не загрузнути в серйозних боях одразу на кількох ділянках фронту. Під час цих дискусій проводилися «військові ігри» для розуміння необхідних сил для контрнаступу.

Унаслідок цих дискусій ЗСУ скоротили масштаб контрнаступу лише до Херсонської області.

16:52 Італійська влада наклала адміністративний арешт на 11 одиниць нерухомості на Сардинії, які належать російському олігарху Моше Кантору.

Повідомляє «Європейська правда» з посиланням на місцеві ЗМІ.

68-річний Кантор у квітні був внесений до санкційних списків ЄС та Великої Британії як людина, близька до президента Росії Владіміра Путіна.

16:40 Відкриття на Миколаївщині Громадської приймальні по консультативній роботі з родинами полонених вчора обговорили на черговій зустрічі з представниками Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими.

Про це повідомила голова Миколаївської обласної ради Ганна Замазєєва на офіційній сторінці у Facebook.

Вона зазначила, що разом із представниками Штабу та народною депутаткою Соломією Бобровською обговорили потреби правового супроводу та психологічної допомоги дорослим та дітям з сімей військовополонених, які перебувають на Миколаївщині, а саме:

  • надання первинної психологічної допомоги родинам Захисників;
  • встановлення місць утримання полонених;
  • сприяння родинам щодо подолання бюрократичних та інших труднощів, з якими зіштовхуються родини оборонців на півдні України.

16:27 Польща офіційно вимагатиме від Німеччини репарацій за Другу світову війну.

Про це заявив голова партії «Право і справедливість» Ярослав Качинський, повідомляє Rzeczpospolita.

— Прийнято рішення звернутися за репараціями до Німеччини. Це Польський обов'язок — повідомляти про них, — заявив він.

За даними польської влади, особисті втрати країни становлять 5,2 млн осіб, матеріальні втрати - 797 398 млн злотих, культурні цінності - 19 310 млн злотих, банківські втрати 89 321 млн злотих. При цьому страхові втрати становлять 34,8 млрд злотих.

16:08 Ракетно-артилерійські підрозділи відпрацювали вогневі завдання по трьох пунктах управління, радіолокаційній станції, двох районах зосередження ворожої живої сили, озброєння та техніки на південному напрямку.

Спроба налагодження нової понтонної переправи в районі Дар’ївці також присічена нашим вогнем, повідомляє оперативне командування «Південь».

За ніч втрати ворога склали:

  • 33 рашисти
  • 4 танки Т-72
  • 3 гаубиці «Мста-Б»
  • 4 одиниці авто-бронетехніки
  • 1 склад боєприпасів в Баштанському районі.

15:48 «Укрпошта» випустила першу благодійну марку «Пес Патрон», кошти від її продажу підуть на машину для розмінування.

Про це 1 вересня повідомив генеральний директор компанії Ігор Смілянський.

На машину розмінування Armtrac 400 потрібно зібрати понад мільйон євро, решта коштів піде на підтримку притулків для тварин по всій країні.

Придбати марку можна тут, на RozetkaKastaPromAmazon та eBay. Діятимуть обмеження: 5 маркових аркушів, 5 художніх конвертів та 5 листівок в одному замовленні.

15:15 Сьогодні вдень, 1 вересня, в Миколаєві було чутно звуки шести вибухів.

Як повідомляє міський голова Олександр Сєнкевич, снаряди лягли на відкритій території та за межами міста.

— Сьогодні вночі і вдень тривога лунає дуже часто. Прошу всіх бути максимально обережними, — закликав він.

15:05 Якість ракет С-300, якими росіяни регулярно обстрілюють Миколаїв, погіршилася, і ця тенденція продовжується більше двох місяців.

Про це в ефірі національного телемарафону розповів голова Миколаївської ОВА Віталій Кім.

В якості прикладу він навів нещодавній обстріл міста, коли з 16 випущених ракет С-300 до Миколаєва долетіло 12.

— Поки лінія фронту так близько, вони дістають по відстані до Миколаєва і це дуже важко. Що стосується їхніх припасів, то різна ситуація по лінії фронту, я можу тільки зазначити, що якість ракет С-300 погіршилася. Більший відсоток ракет, яких вони запускають, не долітають, а вибухають в повітрі чи якісь поломки трапляються. Це свідчить про те, що в них є проблеми з постачанням та з озброєнням, — сказав Віталій Кім.

14:47 Військовий експерт Олег Жданов каже, що наразі російські окупаційні війська не можуть переправляти важку техніку та озброєння через Дніпро.

Про це він повідомив в інтерв'ю Радіо НВ.

Відповідаючи на запитання про те, куди можуть перекинути третій армійський корпус РФ, Олег Жданов сказав, що один із варіантів його пункту призначення — південь України, «щоб посилити те угруповання, яке сьогодні зібране на правому березі».

— Але там ситуація, я не знаю, чи розуміють вони ситуацію, чи не розуміють, але на сьогоднішній день вони важку техніку і озброєння через Дніпро не переправлять, — додав військовий експерт.

14:37 На завтра, 2 вересня, Миколаївська обласна станція переливання крові потребує допомоги донорів УСІХ ГРУП КРОВІ.

Будь ласка, відгукніться. Ваша допомога може врятувати чиєсь життя.

Станція переливання крові чекає на вас щодня з 8 години ранку за адресою: Миколаїв, вулиця Радіо, 2.

14:21 Вчора, 31 серпня, близько 12:42 у Тернопільській області зафіксували землетрус.

Про це повідомляє Головний центр спеціального контролю.

Як повідомляється, підземні поштовхи зафіксували з Тернопільської області, біля населеного пункту Монастириська.

14:11 Досвід, якісна зброя і патріотизм перетворили українську армію на взірець, якого не бачили в світі після ІІ Світової війни.

Таку думку висловив полковник Роман Костенко, який зараз боронить Південь, інформує Цензор.НЕТ.

— Ми стали набагато досвідченішими. Поступово здобуваємо досвід наступальних операцій, адже до того мали переважно досвід оборони. А наступ і оборона дуже відрізняються. Після 24 лютого військо стало іншим в хорошому сенсі: це нове сучасне озброєння, патріотизм бійців. Це така армія, якої нема ніде у світі з часів ІІ Світової, – наголосив захисник Півдня.

13:50 Міжнародний комітет Червоного Хреста вже місяць не може отримати доступ до місця загибелі українських захисників у слідчому ізоляторі в тимчасово окупованій Оленівці на Донеччині, проте намагається туди потрапити.

Про це заявив генеральний директор МКЧХ Роберт Мардіні на пресконференції у Києві, передає УНН.

— Уже минув місяць з моменту нападу на Оленівський ізолятор. Всупереч активним конфіденційним перемовинам, нам не було надано доступу до військовополонених, які постраждали від нападу. Ми також не маємо гарантій безпеки, необхідних для здійснення цього відвідування. Ми докладаємо великих зусиль, щоб це змінити, — заявив Роберт Мардіні.

13:39 У четвер, 1 вересня, із портів України вийшли ще п'ять суден із агропродукцією. Про це повідомляє Міністерство оборони Туреччини.

Зазначається, що відвантаження продовжується відповідно до планом під контролем спільного координаційного центру в Стамбулі.

– У рамках відвантаження зерна сьогодні вранці з України вирушили ще 5 суден із зерном, – йдеться у повідомленні.

13:26 Китай на навчаннях імітує атаки на кораблі ВМС США і прагне запобігти прихід іноземних сил на допомогу Тайваню в разі війни.

Про це повідомляє Reuters.

Китай продовжує зміцнювати свою бойову готовність до нападу на острів. Основна увага в стратегії Пекіна приділяється першої ланцюга островів, яка тягнеться від Японії через Тайвань, Філіппіни і до Борнео, охоплюючи прибережні моря Китаю.

13:23 Росія має негайно припинити провокаційні обстріли маршруту слідування місії МАГАТЕ та дозволити їй безпечний прохід на Запорізьку АЕС, заявив речник МЗС Олег Ніколенко.

— Порушуючи взяті на себе зобов'язання, російська армія посилено обстрілює коридор, яким із Запоріжжя до АЕС має проїхати місія МАГАТЕ. росія має негайно припинити ці небезпечні провокації та дозволити безпечний прохід МАГАТЕ, – зазначив речник МЗС.

12:59 Станом на 1 вересня з початку російського вторгнення на Миколаївщині пошкоджено частково або повністю 10 тисяч 140 цивільних об’єктів. За добу через російські обстріли руйнувань зазнали 24 об’єкти.

З 24 лютого зруйновано повністю та частково пошкоджено:

  •  об’єкти житлового фонду — 6554,
  • медичні заклади — 67,
  • навчальні заклади — 332,
  • заклади культури — 149,
  • об’єкти промислових підприємств — 122,
  • об’єкти життєзабезпечення: газо — 854, електро — 597, водо — 28,
  • теплопостачання — 94,

12:29 Незважаючи на те, що з Миколаєва виїхала велика частина населення, в місті фіксують багато випадків інсультів, інфарктів і кардіологічних хвороб, розповіла начальниця міського управління охорони здоров’я Ірина Шамрай в інтерв’ю ТРК «НІС-ТВ».

— Звичайно, оскільки в місті залишилося населення, в основному, старшого віку, то це інфаркти, інсульти, кардіологічні захворювання декомпенсовані, аритмія, все, що пов’язано зі стресом, — відзначила Ірина Шамрай.

Допомогу таким хворим надають у міських лікарнях, зокрема, відділенні інтервенційних втручань міської лікарні №1. У Миколаєві функціонує ангіограф, введений в експлуатацію навесні 2021 року.

За словами Ірини Шамрай, обладнання ні на день не припиняє роботи. За його допомогою виконують стентування та рятують життя не тільки цивільним, а й військовим. Начальниця міськздоров'я повідомила, що вже прооперовано чотирьох військових з з інфарктами.

11:45 В Миколаєві судитимуть подружжя зрадників:  жінка збирала дані про ЗСУ, вигулюючи собаку, а чоловік був правоохоронцем

Прокурори скерували до суду обвинувальний акт стосовно подружжя мешканців Миколаєва за фактом державної зради та несанкціонованого поширення інформації про рух, переміщення та розміщення Збройних Сил України (ч.2 ст. 111 та ч.2 ст. 114-2 КК України).

Слідством встановлено, що 57-річна жінка під кураторством спецслужб РФ на регулярній основі збирала та передавала інформацію про місця дислокації, пересування особового складу та техніки ЗСУ, інформацію про результати та наслідки обстрілів російськими військовими цивільних та військових об’єктів, а також іншу інформацію щодо військової обстановки в обласному центру.

Свої дії обвинувачена маскувала під виглядом вигулу домашньої тварини та при спілкуванні з кураторами дотримувалась правил конспірації.

Її ж 54-річний чоловік, будучи діючим працівником правоохоронного органу, через телеграм-канали проросійської спрямованості збирав та передавав дружині інформацію про розташування підрозділів Збройних Сил України та інших утворених відповідно до законів України військових формувань із зазначенням конкретних координат їх позицій.

11:28 У четвер, 1 вересня, віце-президент російської нафтової компанії «Лукойл» Равіль Маганов загинув у Москві.

Російські ЗМІ повідомляють, що він випав із вікна палати Центральної клінічної лікарні. Від отриманих травм голова помер на місці, тіло виявив медичний персонал.

10:49 В окупованому Енергодарі внаслідок мінометного обстрілу російськими військами майданчика Запорізької АЕС спрацював аварійний захист і відключився працюючий 5-й енергоблок.

Про це повідомляє держпідприємство «Енергоатом».

«Сьогодні, 1 вересня 2022 року, о 4:57 внаслідок чергового мінометного обстрілу російськими окупаційними військами майданчика Запорізької АЕС спрацював аварійний захист і відключився працюючий 5-й енергоблок», — йдеться в повідомленні.

Також пошкоджено лінію резервного живлення власних потреб ЗАЕС-330 кВ. У перехідному режимі сталося знеструмлення непрацюючого енергоблока № 2 із запуском дизель-генераторів.

«Це вже вдруге протягом останніх 10 днів злочинні дії рашистів призвели до відключення блока та знеструмлення станції», — написали в Енергоатомі.

10:15 Вночі Одещина була атакована двома ракетами «Онікс». Одну знищила ППО, друга влучила по відкритій місцевості, руйнувань та постраждалих немає.

Ракети були випущені з території окупованого Криму, повідомив спікер Одеської ОВА Сергій Братчук.

09:52 Президент Володимир Зеленський привітав дошкільнят, школярів і студентів із початком нового навчального року.

— Цей навчальний рік усі починають по-різному. Хтось далеко від дому – в інших регіонах України. Хтось далеко від дому – в інших країнах. Хтось дистанційно, в онлайн-форматі. Хтось у рідній школі чи у своєму університеті, але все ж не у спокої. Однак важливо, що навчальний рік починається. Важливо, що навчання триває. І що знання про Україну не переривається, — відзначив він.

Він додав, що це знання дає нам міцність і стало нашою зброєю.

— «Знати» і «захищати» завжди йдуть поруч. Знати понад тисячолітню історію нашої державності й захищати, коли хтось каже, ніби України не існувало. Знати нашу географію – нашу прекрасну землю, наше чудове море – і захищати не просто територію, а неймовірні місця, у яких у різні часи творилася наша ідентичність. Знати нашу культуру, чути українське слово, бо в нашій культурі, у нашій літературі, у нашій поезії – відповідь, — сказав президент.

Після цього він продекламував рядки із поезій Олеся Гончара, Василя Симоненка, Тараса Шевченка, Василя Стуса, Івана Франка і Ліни Костенко.

09:17 Протягом середи, 31 серпня, російські війська інтенсивно обстрілювали Миколаївську область. За інформацією ОК «Південь»  ворог наніс авіаційний удар парою гелікоптерів Ка-52 по Березнегуватській громаді. Без жертв.

Також протягом минулої доби були обстріли прилеглих територій смт Березнегувате, сіл Висунськ та Кавказ. Інформація щодо наслідків обстрілів уточнюється, повідомили в Миколаївській ОВА.

Вчора протягом дня під ворожими обстрілами перебувала Шевченківська громада. У с-щі Любомирівка частково зруйновано адміністративну будівлю, школу, складські приміщення, пошкоджено біля 40 житлових будівель. У селі Вавилове пошкоджено господарські споруди, житлові будинки. Інформація про постраждалих не надходила.

Відбувалися і постійні ворожі обстріли Первомайської громади. У селі Новомиколаївка попадання переважно по відкритим територіям. Постраждалих немає. З 08:30 до 16:00 під ворожими обстрілами перебувало смт Первомайське. Внаслідок чого частково зруйновані житлові будинки та господарські споруди. Постраждалих немає.

Вдень, 31 серпня, об 11:30 зафіксовані обстріли Куцурубської громади. Влучання по відкритій териториторії, на поля, між населеними пунктами села Дмитрівка та села Солончаки. Постраждалих немає.

Вчора, 31 серпня, близько 15:30 та 00:00 були обстріли за межами села Широке Широківської громади. Пошкоджені сільгоспбудівлі та житловий будинок. Сьогодні, 1 вересня, близько 02:30 обстрілів зазнало села Червона Долина. Влучання було по відкритим територіям. Постраждалих немає.

08:30 Вранці росіяни знову обстріляли окупований ними Енергодар. Сьогодні до міста має прибути місія МАГАТЕ.

Також росЗМІ пишуть, що в районі Енергодару відбулася висадка українського десанту.

Тим часом голова Запорізької ОВА Олександр Старух повідомляє, що російські війська ведуть артобстріл заздалегідь узгодженого маршруту проходження місії МАГАТЕ на ЗАЕС. Передова група ООН не може продовжити рух із міркувань безпеки.

07:50 ЗСУ знищили ще понад 200 окупантів і 30 одиниць ворожої техніки на півдні, повідомляє  Оперативне командування.

Внаслідок наших вогневих зусиль ворог зменшив свою присутність на 201 військового, 12 танків Т-72 та 18 одиниць авто-бронетехніки, зокрема знищено:

  • важку вогнеметну систему «Сонцепьок»
  • зенітно-ракетний комплекс «Бук-М3»
  • 5 гаубиць «Мста-Б»
  • самохідну гаубицю «Акація»
  • 2 самохідні артустановки
  • 3 мобільних міномети.

Ліквідовано 6 складів ворожих боєприпасів в Бериславському, Генічеському та Херсонському районах, а також командні пункти 331-го парашутно-десантного і 56-го десантно-штурмового полків.

Остаточні втрати ворога дорозвідуються.

Загалом авіацією ЗСУ за вчора було нанесено 24 удари по місцям зосередження противника, його сил та засобів, командним та опорним пунктам, логістичним центрам, транспортним шляхам та бойовим позиціям.

Також ракетно-артилерійськими підрозділами в рамках виконання вогневих завдань нанесено удари по пунктах управління безпілотними літальними апаратами, станціям радіоелектронної боротьби і радіолокаційним, реактивним системам залпового вогню та засобам протиповітряної оборони ворога.

Утримування Каховського і Дар’ївського мостів під щільним вогневим контролем виключило їх використання ворогом для підтягування техніки та боєприпасів. Влучання результативні, пошкодження суттєві. Налагоджену окупантами понтонну переправу в районі Дар’ївки знищено.

07:10 Міністерство оборони США у середу анонсувало укладання контракту з компанією Raytheon Missiles and Defense про придбання для України двох норвезьких зенітних ракетних комплексів середньої дальності NASAMS.

Читайте также: