221-й день війни: ЗСУ знищили ще 64 росіян та понад тридцять одиниць їхньої техніки на Південному фронті

Фото: Оперативне командування «Південь»

2 жовтня триває 221-а доба від початку повномасштабного вторгнення Російської Федерації в Україну.

За даними Оперативного командування «Південь», Збройні сили Україні протягом 1 жовтня на південному фронті знищили 64 росіян та понад тридцять одиниць їхньої техніки. Крім того, один російський бронетранспортер українські військові забрали як трофей.

Там зазначили, що українська авіацією завдала 9 ударів по окупантах, а ракетно-артилерійські підрозділи відпрацювали близько 550 вогневих завдань. Зокрема, уразили логістичні центри та райони зосередження живої сили й техніки росіян.

В ОК підтвердили, що російсько-окупаційні війська протягом 1 жовтня на південному фронті втратили:

  • склад з боєприпасами;
  • 2 самохідні гаубиці «Мста-С»;
  • 2 протитанкові ракетні комплекси;
  • 16 танків;
  • 11 одиниць автобронетехніки.

Онлайн-репортаж

Оновлюється

21:36 «Якої б якості вони не були, в будь-якому разі будуть стріляти в нас», — так полковник Роман Костенко прокоментував перекидання перших мобілізованих росіян на Південь

Він акцентував, що «додатковий ресурс противника – завжди погано для поля бою»: «Оскільки це завжди люди в танках, з автоматами та іншій військовій техніці. Тому, якої б якості вони не були, в будь-якому разі вони будуть стріляти в нас».

Роман Костенко також додав, що на цьому напрямку вже є перші вбиті мобілізовані росіяни.

20:22 Українське видавництво «А-ба-ба-га-ла-ма-га» перевидасть книжку із серії Гаррі Поттера у кольорах українського прапора. 

— П’ятий ілюстрований Гаррі Поттер буде в найправильніших кольорах (синьо-жовтих). Світова прем’єра – 11 жовтня! Вже ось-ось, – сказав засновник і головний редактор видавництва Іван Малкович.

19:57 Папа Франциск закликав Путіна зупинити «спіраль насильства і смерті» через війну в Україні

— Перебіг війни в Україні став настільки серйозним, нищівним і загрозливим, що викликає велике занепокоєння... Мене глибоко мучать ріки крові та сліз, пролиті протягом цих місяців. Я засмучений тисячами жертв, особливо серед дітей, і великими руйнуваннями, що залишили без домівок багато людей та сімей, несучи загрозу холоду і голоду на великих територіях. Певні вчинки ніколи не можна виправдати! Ніколи!, — сказав Папа Франциск.

19:10 Російські військові значно ускладнили виїзд з Херсонської області. За минулу добу виїхати змогли лише 11 людей, повідомив заступник голови облради Юрій Соболевський.

— Наразі існує правило отримання спеціального дозволу для виїзду. При цьому, окрім того, що потрібно надати свої особисті дані цим покидькам, ще й максимально доступно пояснити, чого це ви хочете покинути область, — заявив він.

17:17 Наслідки нічного обстрілу Миколаєва російськими військами

16:04 Наразі тривають активні бойові дії вздовж усієї лінії Південного фронту, повідомляє Оперативне командування «Південь». 

Ворог кидає усі зусилля на утримання захоплених територій, завдання втрат Силам оборони та стримування наших наступальних дій. Активно використовує дрони-камікадзе та розвідувальні безпілотники для збору даних, завдання ураження і психологічного тиску.

Протягом ночі Сил оборони півдня виконали понад півтори сотні вогневих завдання по ворогу, зокрема: скупченню живої сили та озброєння, позиціях вздовж лінії зіткнення військ та складах боєприпасів в Херсонському районі. Вночі наші бійці знищили ще 38 окупантів.

15:41 У російського диктатора Володимира Путіна є щонайменше три двійники, каже начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Кирило Буданов.

За його словами, в українській розвідці є фахівці, які розуміються на цьому питанні: «Я особисто не є «путінознавцем», скажімо так. Для мене є точно три двійники, яких особисто я бачу відразу. Скільки їх насправді – треба просто підняти інформацію».

14:40 Фоторепортаж «НикВести» з місця влучення російської ракети у житловий район Миколаєва у ніч проти 2 жовтня. Більше світлин за посиланням. 

13:30 «Поводилися з нами, як з тваринами», — звільнений миколаївський морпіх Діанов розповів, як росіяни мучать полонених голодом

Звільнений з полону військовослужбовець 36-ї окремої бригади морської піхоти Михайло Діанов називає колонію в окупованій Оленівці концтабором і розповідає про знущання над полоненими.

— Їсти було неможливо. На їжу давали 30 секунд. За 30 секунд треба було з’їсти все, що можна. Хліб був навмисне дуже жорсткий, хлопці, яким вибили зуби, не встигли поїсти. Це було 30 секунд, а потім ти повинен був зупинитися. Потім ти мав відразу встати і бігти. Так було весь час, – розповідає Михайло Діанов.

12:39 Польща завершила будівництво стіни на кордоні з Білоруссю, повідомив заступник міністра-координатора спецслужб Польщі Станіслав Жари.

11:10 «Укрзалізниця» відновлює рух потягу сполученням «Долинська – Миколаїв»

З 3 жовтня приміський поїзд №6318/6317 зі станції Миколаїв-Вантажний вирушатиме о 17:30 та прибуватиме до Долинської о 21:49. Зі станції Долинська поїзд вирушатиме о 03:20 та прибуватиме на станцію Миколаїв-Вантажний о 07:30.

10:53 Членство України в НАТО зараз не є принциповим питанням, вважає головний дипломат ЄС Жозеп Боррель.

Він наголосив, що зараз важливо підтримувати Україну та обмежувати Росію санкціями, які, за його словами, починають давати ефект. Дипломат закликав до «участі у глобальній дипломатичній битві», у якій не всі країни можуть протистояти Росії.

09:39 Сьогодні, 2 жовтня, близько 03:45 Миколаїв зазнав ракетного обстрілу зенітно-ракетними системи С-300. Зокрема, влучання зафіксовані біля двох чотирьохповерхових будинків, повідомляє Миколаївска ОВА.

Внаслідок чого будинки зазнали пошкоджень, в одному з них виникла пожежа. Також зафіксовано влучання біля території лікарні. Всього внаслідок обстрілу поранення отримало сім осіб. Детальна інформація уточнюється. 

Миколаївський район:

Вчора,1 жовтня, о 16:35 та 17:20 ворог наносив удари зі 120 мм міномета та реактивної системи залпового вогню «Град» по портовій акваторії та інфраструктурі м. Очаків Очаківської громади. Постраждалих немає.

Вночі, 2 жовтня, внаслідок ворожого обстрілу с. Шевченко Шевченківської громади дві людини загинуло, частково зруйнувано житловий будинок.

Сьогодні, 2 жовтня, у с. Калинівка Воскресенської громади лунали вибухи. Детальна інформація уточнюється.

Баштанський район:

Протягом минулої доби, 1 жовтня, о 12:35 були обстріли околиці станції Березнегувате, о 16:30 між с. Пришиб та с. Висунск, о 17:40 між смт Березнегувате та с. Висунськ і о 17:45 знову с. Висунськ. Внаслідок обстрілів пошкоджено п'ять приватних будинків. Постраждалих немає.

Сьогодні, 2 жовтня, о 04:00 обстрілів зазнали околиці с. Новоолександрівка Інгульської громади. Постраждалих та руйнувань немає.

Вчора, 1 жовтня, з 12:00 до 19:00 зафіксовано обстріли с. Широке, внаслідок чого зруйновано два житлові будинки та чотири будинки пошкоджено, також влучання були в адмінбудівлю. Постраждалих немає.

У Вознесенському та Первомайському районах день та ніч пройшли відносно спокійно.

08:51 Окупанти ракетними ударами вивели з ладу дві підстанції «Укренерго» на півдні України

— Внаслідок варварського нападу ушкоджене основне обладнання підстанцій та інших об’єктів високовольтної мережі. Постраждалих серед персоналу немає, – йдеться в повідомленні компанії.

Там зазначають, що щойно дозволятиме ситуація, ремонтні бригади розпочнуть відновлювальні роботи.

08:40 Вночі 2 жовтня російські окупаційні війська  атакували Миколаївщину сімома дронами-камікадзе «Shahed-136», повідомляють Повітряні Сили ЗСУ.

П’ять із семи таких дронів знищено військовослужбовцями зенітної ракетної Одеської бригади та Херсонської зенітної ракетної бригади Повітряне командування «Південь» Повітряних Сил Збройних Сил України.

07:31 Росіяни зосереджують зусилля на утриманні власних позицій та активно здійснюють повітряну розвідку безпілотниками, повідомили в оперативному командуванні «Південь». Водночас українські підрозділи знищили три російські безпілотні шпигуни в Миколаївському і Баштанському районах.

Окупанти намагаються знайти способи для покращення логістичного забезпечення своїх військ. Вони продовжують налагодження альтернативних переправ та ремонтні роботи в районі Антонівського та Каховського мостів.

Протягом бойового дня російсько-окупаційні війська завдали 7 авіаційних ударів по українських позиціях. А з реактивних систем залпового вогню вкотре вдарили по двох громадах Нікопольського району. Обійшлося без жертв та постраждалих.

Двічі за день росіяни обстріляли Очаків зі 120 мм міномета та реактивної системи залпового вогню «Град». Били по портовій акваторії та інфраструктурі. Без людських втрат.

Дивитись повну версію