• п'ятниця

    20 вересня, 2024

  • 14.9°
    Ясне небо

    Миколаїв

  • 20 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 14.9° Ясне небо

«Економити до 7% на закупівлях електроенергії», — Дуденко розповів, нащо водоканалу Миколаєва створювати «дочку»

Директор «Миколаївводоканалу» Борис Дуденко заявив, що комунальне підприємство вирішило наслідувати приклад луцьких колег, які вже чотири роки економлять на електроенергії за допомогою «дочки».

Про це він розповів на засіданні бюджетної комісії міськради 3 квітня, пишуть «НикВести».

Як повідомлялося раніше, комунальне підприємство «Миколаївводоканал» планує створити дочірнє підприємство, яке торгуватиме електроенергією.

За словами Бориса Дуденка, приблизно 4 роки назад луцький водоканал створив аналогічне дочірнє підприємство «ЄВода», яке закуповує електроенергію для водоканалу з оптового ринку електроенергії, і дозволяє значно зекономити гроші.

—Одною з найбільших витрат водоканалу є саме постачання та використання електроенергії. Дочірнє підприємство створюється саме з цією метою. Щоб ми могли взяти ліценцію в НКРЕКП і закуповувати для себе електроенергію. Таким чином ми зможемо звільнитися від посередника і економити в середньому 5-7% на закупівлях електроенергії, — сказав Борис Дуденко.

Він розповів, що Луцьк пішов і далі і тепер має ліцензію ще й на постачання. Минулого року КП з Волині навіть виграли тендер «Миколаївводоканалу».

Борис Дуденко пояснив також, чому водоканал створює саме дочірнє підприємство. За його словами, закон «Про публічні закупівлі» визначає, що асоціативний член підприємства може напряму продавати послуги та товари своєму засновнику без проведення аукціону.

У випадку водоканалу, це дозволить КП економити близько 4 мільйонів гривень на рік. Це вже з вирахуванням зарплат і податків. Директор підприємства додав, що поки планується мінімальний штат — максимум дві людини.

В результаті обговорень, бюджетній комісії не вистачило голосів, аби рекомендувати винести питання на розгляд сесії. Депутати домовилися повернутися до голосування трохи пізніше.

Раніше директор «Миколаївводоканалу» Борис розповів, що тарифи на водопостачання та водовідведення для споживачів Миколаєва наразі не відповідають економічному обґрунтуванню. Міськрада щомісяця виділяє 25 мільйонів гривень, щоб запобігти підвищенню тарифів на воду. 

Як відомо, наприкінці 2021 року Національна комісія, яка здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, схвалила підвищення тарифів на воду для комунального підприємства «Миколаївводоканал». 

Також на підприємстві заявили про можливу загрозу руйнації системи каналізації через вплив солоної води.

Читайте також: