• неділя

    13 жовтня, 2024

  • 13.8°
    Похмуро

    Миколаїв

  • 13 жовтня , 2024 жовтня

  • Миколаїв • 13.8° Похмуро

Шоколад: склад та види

В перелік найбільш популярних солодощів серед українців особливе місце посідає шоколад. Його вартість може бути дуже різною і залежить від багатьох факторів, зокрема від: бренду, виду, складу, об’єму. Купити шоколад в АТБ завжди можна за доступною ціною.

З чого зроблений шоколад?

Шоколад - це продукт харчування, який складається з суміші пасті з какао-бобів, цукру і молока. При цьому колір часто відображає корисність - справжній темний шоколад містить антиоксиданти і вітаміни, в той час як в молочному шоколаді переважає цукор. Крім того, білий шоколад виробляють зовсім без використання какао.

Батько сучасного молочного шоколаду, Генрі Нестле (засновник компанії Nestlé), в 1870-х роках перший почав змішувати какао зі згущеним молоком і цукром, тоді як Рудольф Ліндт (засновник компанії Lindt) був піонером у виробництві швейцарського гіркого шоколаду.

У свою чергу, пористий шоколад створюється шляхом пропускання розігрітої маси через вуглекислий газ, що призводить до легкої гіркоти. Залежно від кількості використовуваних какао-бобів, пористий шоколад може бути темним (більше натуральний) або білим (на основі какао-масла).

Види шоколаду

Можна назвати щонайменше 8 видів шоколаду.

  1. Чорний шоколад: містить більше 50% какао-пасти і має гіркий смак.

  2. Молочний шоколад: містить молочні продукти і зазвичай менше 40% какао.

  3. Білий шоколад: він не містить какао-порошок, а замість цього використовується какао-масло (менше 20%).

  4. Рожевий шоколад: виготовляється з рубінових какао-бобів і має фруктовий смак.

  5. Пористий шоколад: легкий і повітряний, бульбашки шоколаду швидко тануть в роті.

  6. Шоколад з начинкою: містить начинку з горіхів, фруктів або інших інгредієнтів.

  7. Шоколадні цукерки: маленькі порції шоколаду, призначені для одного укусу.

  8. Праліне: молочний або чорний шоколад з м'якою начинкою.

Натуральний темний шоколад: користь для здоров'я

Натуральний темний шоколад - це єдиний вид шоколаду, який виготовляють із справжніх какао-бобів, а не із какао-масла та цукру, як це властиво молочному і білому шоколаду. Такий шоколад відрізняється характерним гірким смаком, більш щільною текстурою і високим вмістом корисних речовин.

Флаваноли - це унікальні молекули, які містяться виключно у какао-бобах. За результатами досліджень, флаваноли володіють потужною антиоксидантною дією, а також сприяють регулюванню рівня холестерину та мають позитивний вплив на серцево-судинну систему.

Крім того, наявність флаванолів у натуральному темному шоколаді допомагає запобігти старінню шкіри та інших тканин організму. Слід зауважити, що чорний шоколад також містить теобромін - безпечну для людей, але токсичну для кішок та собак речовину. Саме тому шоколад може бути шкідливим для домашніх тварин.

В асортименті супермаркету АТБ - www.atbmarket.com завжди знайдете найрізноманітніші види шоколаду. Тут ви можете придбати чорний шоколад з різним відсотком вмісту какао, молочний, білий, рожевий шоколад. А також шоколадні плитки з різними варіантами начинок, з горіхами, кокосом, сухофруктами. Продукти завжди свіжі та доступні за ціною.

Читайте також: