• п'ятниця

    20 вересня, 2024

  • 13.8°
    Ясне небо

    Миколаїв

  • 20 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 13.8° Ясне небо

Чому не будь-хто може стати успішним бізнес-коучем в Україні? - Єгор Левченко

Бізнес-коучинг, наче осяяння, завжди асоціювався з успішністю, грошима та благополуччям. Ця професія часто оповита пеленою непорозуміння, і багато хто вважає, що бути коучем може будь-хто. Здавалося, що тут такого: достатньо здобути певний досвід і потім, на плечах успішних бізнесменів, досягти фінансової безтурботності для себе самого. Як і з будь-яким іншим молодим та динамічним напрямом діяльності, з коучингом пов'язано багато міфів. Проте яка насправді ціна такої професії? Розгадати цю головоломку нам допоможе досвідчений бізнес-коуч та успішний підприємець Єгор Левченко. Він зосередиться на мінусах професії, щоб розвіяти уявну ідилію легкості та доступності коучингу для всіх та кожного.

«Коучем стати не так просто: це складна професія» - Єгор Левченко

Шлях до становлення бізнес-коуча далеко не такий простий, як здається на перший погляд. Хоча багато хто може подумати, що коучинг – це просто розмова та підтримка, справжня професійна практика потребує глибоких знань та навичок, плюс справді непоганого розуміння психології, основ бізнесу та принципів особистісного розвитку.

По-хорошому, як каже досвідчений коуч Єгор Левченко, професіоналу в нашій сфері потрібен не лише цікавий досвід у бізнесі чи інших суміжних галузях (наприклад, у топ-управлінні), а й роки системного навчання, а також підтвердження компетенцій у вигляді курсів із сертифікатами — і бажано від організацій із європейською та світовою репутацією. Особливо важливо, що ефективний коуч має вміння створити довірче ставлення, допомагаючи клієнтам розкрити власний потенціал та досягти успіхів.

Нижче наведені компетенції профі, завдяки яким справжні бізнес-коучі справді виділяються з натовпу:

  1. Великі знання та навчання: Крутий бізнес-коуч повинен мати широкі знання в галузі бізнесу, психології, лідерства та комунікацій. Це вимагає серйозного навчання та постійного самовдосконалення. Програми навчання, сертифікації та майстер-класи – це лише мала частина того, що необхідно для освоєння цієї професії, переконаний Левченко.
  2. Глибоке розуміння клієнта: Ефективний коуч здатний розгадати мотивації, потреби та амбіції клієнтів. Це вимагає як великих психологічних знань, а й навичок аналізу, а ще бажано — інтуїції та емпатії.
  3. Індивідуальний підхід: Кожен клієнт унікальний, і класний бізнес-коуч здатний адаптувати свій підхід до конкретного клієнта та його ситуації. Це вимагає глибокого розуміння людської природи та вміння шукати і шляхом спроб і помилок задіяти різні підходи.
  4. Значний досвід: Цей коуч часто має успішний досвід у бізнесі або інших сферах діяльності. Такий бекграунд дає йому розуміння реальних викликів, із якими стикаються клієнти.
  5. Вміння слухати та ставити запитання: Однією з ключових навичок бізнес-коуча є вміння ставити точні, часом навіть дуже провокаційні питання. Відповіді на них допомагають клієнтам зробити прорив свідомості і побачити нові перспективи.

Отже, стати справжнім бізнес-коучем потребує значних зусиль, часу та глибокого розуміння. Ця професія — це не лише підтримка, а й цінний інструмент для особистого та професійного зростання клієнтів. Кар'єра в цій ніші найчастіше вимагає високого професіоналізму, постійного саморозвитку та відданості.

Багатозадачність і високий рівень відповідальності не всім під силу

Нехай бізнес-коучинг і є захоплюючою професійною сферою, проте на практиці ця діяльність передбачає значні складності. Багато практикуючих бізнес-коучи не приховують того факту, що їхня професія вимагає надзвичайної багатозадачності та величезної відповідальності. У цьому аспекті коучі стикаються з аналогічними викликами, що і психологи, які ставлять свою душевну та професійну енергію на служіння людям.

По суті, бізнес-коуч, подібно до майстерного жонглера, повинен уміти балансувати між різними клієнтами та завданнями. Він вступає у світ кожного клієнта на обмежений час — годину чи навіть менше — щоб поринути у їхні проблеми та направити їх до вирішення. Однак лише через кілька хвилин йому доведеться перейти на наступного клієнта і навести фокус вже на його запити. Подібна спроможність перемикання вимагає не тільки професійних навичок, а й високого ступеня уважності та концентрації.

Мистецтво та відповідальність бізнес-коучингу тісно пов'язані. Досвідчений коуч розуміє, що на плечі кожного клієнта лягає величезна відповідальність, і належить до роботи з глибокою увагою. Адже клієнти звертаються за вирішенням важливих питань та підтримкою в особистому та професійному житті. Відповідальність перед кожним клієнтом потребує глибокої залученості та розуміння їх потреб.

Як наголошує Єгор Левченко, саме рівень відповідальності визначає складність роботи бізнес-коуча. І безпосередній зв'язок між цими двома чинниками нагадує, що мистецтво коучингу — це не тільки професія, а й покликання. Коли коуч глибоко занурюється у проблеми та потреби клієнта, рівень відповідальності зростає. У такій ситуації перемикання на іншого клієнта стає ще складнішим завданням. У підсумку, балансування між багатозадачністю та глибоким зануренням у проблеми конкретного клієнта — це виклик, який досвідчені бізнес-коучі готові приймати, прагнучи безперервного професійного зростання та якісної роботи.

Інші виклики професії коуча: думка Єгора Левченка

У світі коучингу існує цілий комплекс складнощів та «підводного каміння». Погляньмо на ключові негативні аспекти цієї професії в Україні та світі в цілому, про які докладно розповідає Єгор Левченко.

Подолання освітніх бар'єрів

Сьогодні українські університети не надають повноцінного навчання у галузі бізнес-тренерства та коучингу. Внаслідок цього ринок насичується фахівцями, рівень компетенції якого залишається під питанням. Не завжди такі «професіонали» проходять тривалі навчальні програми, обмежуючись короткими онлайн-курсами та заявляючи про свою готовність до роботи.

Єгор Левченко ділиться власним досвідом, наголошуючи, що для того, щоб стати справді видатним бізнес-коучем, потрібно набагато більше, ніж тижневі курси. Сам він пройшов серйозне навчання у рамках Міжнародної федерації коучингу (ICF Credential) та Erickson Coaching International. Ці дві школи зажадали від нього понад чотири роки інтенсивного навчання, опрацювання різних питань із колегами та просто практики. Він зазначає, що його успішне освоєння професії стало можливим завдяки доступу до високоякісної освіти та фінансової підтримки.

Водночас, далеко не кожному охочому українцеві вдається отримати справді глибоке професійне навчання. А що ж тоді робити? Питання поки що відкрите, а подолання освітніх бар'єрів та створення по-справжньому якісної професійної бази для майбутніх коучів — це актуальний виклик для України.

Постійна розумова робота

Суть роботи в коучінгу полягає в інтенсивних розумових процесах, які часом можуть ставати справжніми «внутрішніми демонами». Саме тут стикаються два світи: світ думок і внутрішніх переживань, і світ клієнта, який шукає підтримки та вирішення своїх проблем.

Не випадково кажуть, що після фізичного навантаження люди можуть відчувати втому і гармонію, оскільки в голові залишається мало зайвих думок, що заважають спокою. Однак у коучингу все інакше. Ментальна робота постійно піднімає вас на вершину внутрішніх можливостей та викликає бурю ідей, сумнівів і навіть внутрішніх конфліктів. Як вважає Єгор Левченко, ваш розум може порушити спокій та внести смуту, штовхнути вас на дорогу сумнівів і навіть змусити засумніватися у вашій професійній компетенції. І цей приклад є лише вершиною айсберга, приховуючи глибокі верстви внутрішніх тривог та роздумів.

Єгор Левченко, розглядаючи цей бік професії, наголошує, що робота бізнес-коуча потребує постійного самоаналізу та усвідомлення власних емоцій та думок. Цей шлях насичений викликами, але саме завдяки цим труднощам коучі можуть зростати як фахівці та як особи, вдосконалюючи свій внутрішній світ та навички роботи з клієнтами.

Клієнти, які по суті нічого не хочуть

Складні клієнти - це ще один із аспектів, який може ускладнити професію коуча. Насамперед треба розуміти, що у роботі професіонали часто стикаються з успішними людьми, які фактично не прагнуть змін. Їм потрібна не так реальна трансформація, як увага, підтримка, розрада та розуміння. Так, це теж частина того, що робить бізнес-коуч, але глобально їх функції ширші.

За словами Єгора Левченка, у реальній практиці частка таких клієнтів може наближатися до половини. Це досить високий відсоток, і він свідчить про значний вплив цього феномена на роботу професійних коучів. Виникає питання: чому успішні люди, усвідомлюючи недоліки у своєму житті, стають такими стриманими у прагненні змін?

Очевидно, що у кожного клієнта свої мотивації та внутрішні фактори, які можуть впливати на його готовність до змін. Деякі можуть бути задоволені поточним станом справ або мати страх перед невідомим, навіть якщо вони усвідомлюють, що їхнє життя далеке від ідеалу. У цій ситуації бізнес-коуча необхідно адаптувати свій підхід, знайти індивідуальні шляхи взаємодії та підтримки, щоб дійсно донести до клієнта необхідність змін і надихнути їх на шлях до кращої версії себе.

Наявність недобросовісних псевдо коучої в промисловості

Напрям коучингу, як в Україні, так і в масштабах усього світу, має деяку неоднозначність і навіть токсичність. Завдання створення єдиних стандартів та нормативів для коучої досі залишається складним та невирішеним, а також викликає безліч питань, як серед фахівців даної галузі, так і серед їхніх клієнтів. Відсутність чітких регламентів про те, який досвід і підготовка потрібна для становлення бізнес-коуча, допускає ситуації, коли некваліфіковані люди з частковою або поверхневою підготовкою починають претендувати на роль професіоналів.

Як зазначає Єгор Левченко, така неоднозначність призводить до ситуацій, коли практично будь-хто може отримати якийсь онлайн-сертифікат, і вже наступного дня почати вважати себе експертом у коучингу. Це, звичайно, викликає питання про якість та довгострокову цінність наданих таким псевдо-профі послуг. Плюс часто стає зрозуміло, чому рівень довіри до справді добрих бізнес-коуча іноді виявляється під питанням. Індустрія ще багата на «поганих каченят», треба дочекатися, коли залишаться насамперед «білі лебеді».

Єгор Левченко наголошує, що поточний стан справ справді може порушити загальне сприйняття професії коуча. Необхідність більш суворої та якісної акредитації, а також прозорості у вимогах до професійної підготовки може сприяти усуненню цієї проблеми. Проте, варто розуміти, що такі виклики є обов'язковими для періоду активного зростання та становлення будь-якої молодої професії та індустрія коучингу — не виняток. Ймовірно, згодом ситуація зміниться на краще.

Напевно, немає ідеальної професії без своїх випробувань та труднощів. Бізнес-коучинг нічим не відрізняється від інших. Всі складнощі, починаючи від багатозадачності та високої відповідальності і до складних клієнтів та постійних розумових процесів, роблять свій внесок у картину цієї професії. Звичайно, стати гарним коучем може далеко не кожен. Однак, як наголошує Єгор Левченко, кожна складність — це унікальна можливість для зростання та розвитку, саме так формуються справжні професіонали у світі бізнес-коучингу.

Реклама

Читайте також: